Güç kaynağı üzerindeki ampermetrenin amacı

Evet,bir de bu devre seçiminde sn kaygısız'ın belittiği gibi
ilk etapta basitlerini,daha sonraları biraz daha karmaşık
olanlarını seçerseniz yani basitten karmaşığa doğru kademe kademe giderseniz çok daha iyi olur.Böylece elektronik montaj/çalıştırma/deneme tecrübeleriniz zamanla da arttıkça, çok daha karmaşık olanına gelince pek hata yapmadan,zorlanmadan bunun üstesinden de kolayca gelirsiniz.Kolay gelsin.

daha önce demonte olarak aldığım bir kaç tane devreyi monte ettim, onlarda hiçbir sorun yaşamadım. şu anda hazır devre bile olsa önce elimde bir tane olsun istiyorum. sonrasında kendim detaylı yaparım diye düşünüyorum.
 
K
ilginiz için teşekkürler.
müsait olmasına bütçem müsait de, benim istediğim ayarlı güç kaynağı min. 3a olanlar 250TL civarı, yani yapacağımız ise sanırım 100TL civarı olur yani aradaki bu fark çok fazla değil mi, 250 TL vermeye değer mi.
çünkü ben dediğim gibi amatör olarak uğraşıyorum. çok sık kullanmıyorum. Hatta şu anda pc güç kaynağı ile idare ediyorum. ama pc güç kaynağında 24v için -12 ile +12 uçlarını bağlayınca istediğim akımı elde edemiyorum.sanırım -12 ucunun verebileceği amper kadar veriyor ki, bendeki 0.8 amper. ayrıca bazen akü şarj etmem gerekiyor. bunun için de 24 v zaten yetmiyor.
Bu arada elektronik dışındaki becerilerim gayet iyi. lehimleme becerim de iyi. ama elektronik için aynı şeyi söyleyemem. az çok devre elemanlarının ne işe yaradığını biliyorum ama bir elemanın iç yapısıyla ilgili hiç bir bilgim yok.

Psu'ların genellikle hepsinde +12 ve -12 arasında çok büyük farklar vardır,yani sadece +12 volt olan tarafını yüksek amper kullanımı için,diğer -12 olan tarafını ise simetri dengeli olması için ancak 0.8 A'ya kadar simetrik kullanabilirsiniz,kullanım sınırları böyle maalesef.O yüzden yüksek akım gerektiğinde 7812 ve 7912 yi ortada şaside ortak birleştirip 2N3055'leri çıkışta 7812 ve 7912'lerle tam paralelleyip ancak öyle simetrik ve güçlü çıkışlı akımları elde edersiniz.

Bir de lehimleme becerinizin olması çok iyidir,böylece entegreleri kısa devre edip de görmeden de yüke (dervreye) tam bağladığınızda bozulmalarını (Boşuna eleman kaybını) bu sayede önlemiş olursunuz,dikkatli ve çok itinalı çalışmak her zaman artılar kazandırır çünkü,her amatör veya profesyonel çalışan her elektronikçiye.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
çok teşekkür ederim. şimdi kafamdaki soru işareti gitti. yani pot düşük amperi (devreye bağlı olarak) yükseltmeye yararken, ampermetre de bağlı olan yükün çektiği akımı göstermektedir.

Bu durumda şu devre: http://www.ebay.com/itm/0-30V-2mA-3...ffType=OrderSubTotalOffer&_trksid=p5731.m3795 ile sizin ebay linkinde verdiğiniz ampermetre -voltmetre ile birlikte bir de uygun trafo bulursam işimi görür.

bu arada çok sıkmadıysam, uygun bir trafo bulabilceğimi adres var mıdır?. Bulunduğum yer itibarı ile o konuda sıkıntı yaşıyorum.

Merhaba.Evet,başlangıç için bu devre bence size çok uygun da olabilir,çünkü monte-demonte ettiğim devreler de var dediniz,yani çok da boş değilsiniz sanıyorum bu konuda da.

Bakın,trafolar uygun VA gücünde 220 volt ac giriş ve 3-6-7.5-9-12-15-18 volt ac çıkışlı 2* 12 ; 2*15 volt ac gibi simetrik çıkışlılar gibi netten satışa sunulmaktadır.Yani bu konuda pek çok site vardır,amatör elektronikçilerin istifede edip devrelerini kolaylıkla yapabilmeleri için.Kolay gelsin.
 
ÖNEMLİ: Çok önemli bir noktayı söylemeyi de nutmuşum bu arada.Bu trafoları dükkandan veya netten satın alırken tek fazlı besleme trafosu (Elektronik amaçlı,kuru tipte,nispeten de küçük güçten başlayanlarını) demeniz de lazım.Yoksa karşınıza 3 fazlılardan tutun da yağlı tip koca koca trafolar bile çıkabilir,aman söylerken veya netten de sipariş ederken buna çok dikkat edin.Kolay gelsin.
 
çok teşekkür ederim. son bilgi de çok iyi oldu.
söylediğim devreyi aliexpress.com da 10 dolara buldum. sanırım onu sipariş edeceğim. bir tane de ampermetre ve voltmetre (tümleşik olanı) alırım. Trafoya gelince, bu devre için 2x15 olur mu?
yoksa direk 30v mu almalıyım, veya hangisi daha iyi benim için?

edit: elimde kullanmadığım, aküleri de bitik 1kva lık ups var. onun trafosundan faydalanabilir miyim?
 
Evet,2*15 de olur tek 30 volt ac sarım çıkışlı 220/2*15 ; 220/30 ; ac/ac besleme trafosu da olabilir.İlerisini düşünerek 2*15 ile başka devreye de uyarlarım derseniz 2*15,ama bu devre sabit kullanılacak ve öyle kalacak da derseniz 30 volt ac sabit çıkışlısı tercih edilmelidir.Ayni lm317'de olduğu gibi 0-35 volt ac verip bunu ayarlı alınan şekli gibi burada en az 30 volt ac'yi devre girişinden uygulamak gereklidir.Amper hesabı nasıl olacak burada,3 amper için net 3 A'yı sadece versek 3 A'yı net de alamayabiliriz.

Etiketinde 3 A monteli 5 A dediğiniz e-bay ürünü tam buysa o zaman en az 5 A'yı girmek gerek trafoyla,30 vac akımla birlikte.30*5=150 watt. eder.Güç faktörü de hesaba katılıp bunun az üstünü 165-170 VA 'lık, 30 volt ac tek sarımlı veya 2*15 volt simetrik çıkışlı alıp bu orta ucu hiç kullanmadan en dıştaki 15+15=30 volt sarımları kullanarak devrenin input (giriş) kısmından 30 vac'yi lehimleyeceksiniz.

5 amperlik bir cam sigorta bu devrede hiç yoksa (Evet,şimdi baktım yokmuş pcb'de hiç sigorta)sigorta kutusuyla=(araba teyplerinde kullanılan 2 parça olup içine sigortayı (5 amperlik cam sigorta,250 volt olabilir= alıp dönerek kapanandan)devreden önce seri bağlayın.Bu devrede soğutucusuz tam boşta görünen 3 bacaklı transistörleri uygun soğutucularla vidalayıp sıkıca bağlayın.Bir tanesinde ise küçük de olsa zaten bir soğutucu üzerine de takılmış,ona gerek yoktur.

1000 VA'lık ups trafosu çıkış sarımlarına bağlıdır,bu kullanma şartınız.Yani 2*15 volt sarım veya tek 30 volt ac sarımı tam varsa (220 vac girişi bulup 220'yi uygulayp bu uçları ac kısmında avomereyle görmeniz de lazımdır) gücü epey de olduğundan kullanırsınız elbette.Ama 220 volt ac giriş ucunu deneme-yanılma yoluyla avometrede önve ölçüp 220 vac giriş yeri (2 kutup) diye tam emin olup şebekeyi girersiniz,yoksa ups trafosu yanacaktır,daha kısa metrajlı sargılar yanlışlıkla da şebekeye direk girerse.Bu seçimi (ayırmayı) tek başınıza yapabilecek misiniz? Değişik açılardan ups trafosunun resimlerini çekip forumda yayınlayın,size yol gösterelim.Çok kişiye bu şekilde yardımcı da olabilmiştik bu konuda.

1988'de 13.8 volt dc 5 amper çıkışlı 2N3055'li regüleli dc. besleme devresini (Bu aslında telsizler için bir besleme devresiymiş,kitinde öyle yazıyordu) ben de sizin gibi satın alıp buna uygun trafoyu elektrikçide 18 volt ac çıkışlı ve 120 vA'lık güçte sardırmıştım.Bu regüle devresini uzun seneler de ckullandım,regüle devresi tam yanınca (2003-2004'de) trafosunu şu anda kendi yaptığım 4 trafolu,kademeli olan ve bu trafoları 4 anahtarla devreye girip kısmen amper ayarı da yaptığım,18-22 volt dc. çıkışlı bir akü şarj cihazında kullanmaktayım.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim. gayet açıklayıcı bir bilgi oldu. İlk başlarda konuyu açıp açmamakta tereddüt ediyordum. Yani kim bakıp ilgilenir ki diye. ama yanılmışım. fırsatını bulan ilgileniyor. Bu yüzden herkese teşekkür ederim.
Dedeiğin gibi önce ups trafosunun resimlerini paylaşacağım. Eğer olmazsa o zaman başka trafo bakarım.
 
iki tane trafo buldum. bir tanesi 600va ups trafosu. bir tanesi de 1kva ups trafos
bunlar 600va
http://www.imagesturk.net/image/wQ8
http://www.imagesturk.net/image/wQB
http://www.imagesturk.net/image/wQx

bunlar da 1kva
http://www.imagesturk.net/image/wQh
http://www.imagesturk.net/image/wQj

önce hazır olan ve ebay dan alacağım devre için küçüğünü kullanmayı düşünüyorum.
sonra işi biraz daha ilerletince daha detaylı bir güç kaynağı için büyüğünü kullanabilirim. Tabi işime yararlar ise.
inceleyip 220v uçlarını söylerseniz veya nasıl tespit edeceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

edit :resim ekleyemedim sanırım, yukarıya linklerini ekledim.
 
Merhaba.Ucunda pabuç bulunan nispeten amperajlı (Tel kesiti olarak daha kalınca) kablolar aküden gelen dc.yi mosfetlerle anahtarlamada kullanılan,yani sizin tersine olarak da trafo prensipli, sekonder sarım olarak tam kullanacağınız düşük ac (600 VA'nın 3. resmindeki kırmızı ve mavi renkli) veren kablolardır.Elimdeki ups'lere şu anda bir göz attım ve gördüm ki 220 vac bir 650 vA'lıkta kırmızı-sarı diğer 650 VA'lıkta (Tunçmatik Lite 650'de) ise sarı-siyah kablolardan 220 vac'yi tam çalışırken de üretiyor veya sizin ters prensiple verip düşük ac'yi almayı tam da düşündüğünüz şekliyle.

Buradan kesin olarak bu renk kodlarına tam bakarak 220 vac mutlaka buradan girecektir şeklinde sabit standardı söyleyemiyoruz ne yazık ki.Bu durumda en sağlam metod avometre ile omaj ölçümüyle kontrole kalıyor böylelikle.Bu dört kablodan iki çifti akü şarj devresi içindir ve omaj ölçümünde de çok düşük bir omajı bu uçlardan okursunuz.Ucunda pabuç olan 2 veya 3 adet olan kalın, pabuçlu kablo akü (Sizin güç kaynağı olarak kullacağınız sekonder kısım) girişi bağlantı kablosudur da demiştik,bunlar ölçümde çok daha düşük omajda çıkarlar,yani sıfıra çok yakın değerlerdedir,bu mevcut omajları.

Sokete geçen siyah-mavi-sarı-yeşil kablo demeti (4 adet) var ve bunlardan hangisi 220 vac 'dir avometredeki omajda en düşük değeri veren uçları bulup tam emin olduktan sonra 220 vac'yi buraya bağlıyacağız.Bir kablo şasi için boşta olup değer vermeyebilir de,ama yeşil kablo ve sarı arası çok düşük omajda değer verirse buradsı eksin akü şarj devresi içindir,biz bunu hiç kullanmayacağız,amperi kuru akü şarjı için oldukça da düşük olduğu için bizim bu işimize pek yaramayacaktır.

220 volt ac girişi (600 VA'lık 3. resimdeki) çok büyük bir ihtimal bir ucu sarı diğer ucu da siyah olabilir.Ama ölçüp hiç denemeden sakın prizden elektriği direk bunlara emniyet açısından da bağlamayın,sargılar yanlışsa eğer ısınıp yanabilir çünkü.Doğru 220 vac giren ucaları bulup 220 vac'yi uyguladığınızda bu ucunda pabuç olanların kaç volt ac ürettiğini avometreyi ac ölçümüne getirip bakacaksınız.Aküye bağlanan kısmında 3 kablo olup da ölçümünde 2* 15 volt ac çıkışı olanları tam olarak da işinize yarar,akü şarj devresi ise amperi oldukça düşük olduğu için işe yaramaz,tekrar belirtmem gerekirse eğer.Ölçüm,doğruyu seçim/kullanım kısımları bu şekildedir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Omajlar Şöyle:
Siyah - Yeşil: 19.5
Siyah - Mavi: 15.6
Siyah - Sarı: 17.5
Yeşil-Mavi : 4.1
Yeşil-Sarı : 2.2
Mavi-Sarı : 2.1

Sanırım Bu durumda 220v ac Siya-yeşil oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,158
Mesajlar
933,787
Kullanıcılar
453,260
Son üye
ckmbffn
Geri
Üst