Güneş Enerji sistemi için öneri

07Osman

Üye
Merhaba arkadaşlar,

Tamamen uzak olduğum bir konu, bu nedenle sizlere danışmak istedim. Arazideki bir sera için 4 kamera, 1 adet dvr cihazı, ve 1 Monitör (Lcd) oluşan bir güvenlik sistemi kurmak istiyorum. Akü olarak 50-60 amper civarı bir oto aküsü kullanmayı düşünüyorum. Kameralar ve dvr cihazı direk 12 volt ile besleneceğinden 220 volt ihtiyacım olmayacak bu nedenle invertere gerek yok, gerekirse monitörü de 12 volt ile çalıştırmanın yoluna giderim.

Araştırdığım kadarıyla solar enerji için, Panel, akü ve kontrol/şarj ünitesinden Örnek Modül oluşan bir sistem gerekiyor.

Şimdi benim sistemim için kaç wattlık bir solar panel almam gerekiyor, düşündüğüm akü yeterli olur mu ve anlattıklarımda eksiklik var mı?

Temel formül.
Kullanılacak cihazların toplam çektiği güç.
Güneş panelinin gücü.
Güneş ışığının olmadığı durumlarda harcanacak toplam güç.
Bu parametreler doğru olarak verildiğinde formül son derece kolaydır.

Şimdi araştırdım biraz, YouTube de 1 Monitör, 2 kamera, 1 dvr cihazı ve 20 amperlik bir kamera adaptörü ile yapılan testte bir saatte 28 watt güç çekti. Benimkisi 4 kamera olduğu için ortalama 40 watt dersek sayın @Mr_YAMYAM üstadım, bilgiler bunlar. Güneş olsa da olmasa da harcanacak güç bu kadar. Ekstra bir yük bağlanmayacak. Tahminen açık havada 6 saat güneş göreceği, geceyi hesaba katarak 18 saat de aküden çalışacağını varsayalım.

Merhabalar.
Oto aküsü ile tam verim alınmaz bu sistemden.
Ama illa oto aküsü kullanılacaksa 2 adet 72 amper akü kullanalım.
2 akü paralel bağlı şekilde 144 amper varsayalım.
Bu akü grubu şarj edecek en az 2 adet 230 watt güneş paneli ve 20 amper şarj kontrol cihazı işinizi görür.
Monitör ve kamera sistemi herşey 12 volt olarak beslenecek.
Beslemeler şarj kontrol cihazının load çıkışı üzerinden değil,
Akü kutup başı üzerinden sağlam şekilde kablo ucu terminali kullanılarak yapılmalı.

Hesaplama..
40/12=3.33A daimi çekilecek akım.
24 saat için güç gereksinimi.
24X40=960W lık enerji depolanması gereklidir.
4 te bir oranında güneş ile çalışacak ve kalan sürede gerekli enerji.
960/4=240WX3=720W tüm gece boyunca harcanacak güç.
AKÜ KAPASİTESİ;
12X60=720W
60A/h lik akü gece çalıştırmada komple biter.
6 Saat için akünün doldurulma şartı.
60 amperlik aküyü 10A ile şarj edersen 6 saatte tam doldurursun.
12X10=120W güneş paneli gücü.
Bu hesaplamalarda hiç bir tolerans farkı olmayıp, en ufak bir olasılıkta sistem durur.
Örneğin 6 saat tam güneş alamayıp kapasite kaybı yaşarsan.
6 saat boyunca aynı zamanda sistemi de beslemen gerekeceği için en az 40W lık extra Panel gücü gereklidir.
Tolerans için 120+40=160W panel gücü.
Akü kapasitesi de toleranssız olduğu için mecburen daha büyük bir akü kullanmak zorundasın.
Bu durumda ilk öneri 120A lik akü kullanman yönünde olacaktır.
Tüm hesaplamaları 120A lik aküyü şarj edecek şekilde yeniden yapacak olursak...
120/6=20A+3.33A =Kabaca 25A lik güneş paneli.
12X25=300W güneş paneli.
SONUÇ:
300W güneş paneli 120A/h akü kullanman durumunda, gün boyu kullanımında akü takribi yarı yarıya boşalmış olacaktır.
Akünün yarım seviyeden tam şarj durumu için geçen süre güneş alamama gibi durumlar için tolerans kabul edilebilir.

Oto aküsü olarak sulu akü yerine AGM akü ya da en uygunu solar sistem için JEL akü tavsiye ederim. Bütçe sorunu yoksa lityum demir fosfat (LFP) akü en ideali.
ustam bilmediğimden soruyorum, bu forklift aküleri var, stasyoner akü diyorlar galiba.
1- fiyat bilmiyorum
2- daha fazla dayanmazlar mı?

Ustam o akülerin yapısı hakkında bilgim yok. Sadece baz istasyonlarında da kullanılıyorlar. Amperi yüksek gerilimi düşüktür diye biliyorum. Dolaysıyla seri mi bağlanıyorlar bilgim yok?

Ustam o akülerin yapısı hakkında bilgim yok. Sadece baz istasyonlarında da kullanılıyorlar. Amperi yüksek gerilimi düşüktür diye biliyorum. Dolaysıyla seri mi bağlanıyorlar bilgim yok?
göz olarak sipariş üzerine yapılıyor diye biliyorum. istediğin voltta yapıyorlarmış. amperinin yüksek olması avantajdır değil mi? 36 volt 48 volt forklift motoru biliyorum. bir aralar elektrikli yapacaktım. sadece projede kaldı.

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Kullanıcılar
452,707
Son üye
128bpm

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri