@serkan_48, ikinci şık doğru. Monokristal
Panel hücrelerin üretim tekniği ile ilgili bir durum. Şuan üretim monokristal yönüne doğru kaymaktadır. Verimi daha yüksektir. Bulutlu havalarda da ışımayı daha iyi yakalar. Ayrıca söylendiği gibi ısı artışıyla verimi düşer. Ben alt kısımdan hava alacak şekilde altını boş bırakıyorum. Yine de alt kısmına yarım ya da bir cm çaplı metal boru döşense hem su ısıtmada hem de panelin
Elektrik üretim verimi sekteye uğramaz. Koyu renkten dolayı gün ısı sistemleri gibi güneş ışınlarını çok iyi emiyor. Tabi bir kısmı elektrik enerjisine çevrilirken bir kısmı şimdilik ısı olarak atıl kalmaktadır. İleride su ısıtma işi için böyle bir şey yapabilirim.
... DC-dc boost konvertör ile voltajı yükseltip 24v akü şarj edicem bu sistem üretilen tüm enerjiyi kullanmamı sagliyacak fakat panelin sürekli tüm gücünü emecek bu paneli bozarmi yorumlarınızı bekliyorum iyi günler herkeze
200watt 12 volt sisteme göre ise 3 panel yerine 24 volt sistemde üçünün toplam gücünde iki panel alman daha mantıklı. Araya dc-dc konvertör koymak hem ayrı bir angarya getirecek hem de verimi düşürecektir. Gerekmiyorsa invertör bile kullanmak lazım. Çünkü 12/24volt'u ac220V'ye çıkart, sonra tekrar adaptörlerle dc12v'ye indirmek bir sürü kaybı göze almaktır.
Benim paneller de monokristal, monokristal alın derim. Kışın faydası daha fazla. Zaten yazın verimi düşse de güneşlenme fazla olunca çok belli olmaz. Önemli olan kapalı havaların ve güneşin daha eğik olduğu kış aylarında olabildiğince ışımayı yakalayabilmek. Bir de en önemlisi kesinlikle güneşin seyir güzergahında gölge yapacak bir nesne olmasın. Ben kış durumuna çevirmek için arka taraftan biraz kaldırayım dedim, hiç hesaba katmadığım orta gerilim direğinin gölgesine denk geldi.
Çıkışında by-pass diyotlar olduğundan diyotlar sağlam durduğu sürece akımın geri kaçma durumu olmaz.