Yaşar elekrik
Üye
Merhaba abilerim kardeşlerim size bir sorum olcak kompresörlü ısıtma yada soğutma sisteminde selenoid valf ne için kullanılır.
Malum gazlı soğutma ve ısıtma sistemleri, sistem içerisinde bulunan uygun özellikteki gazın genleşerek soğuması, sıkışarak da ısınması prensibiyle çalışır. Yazın klimanın dış ünitesinde sıkışarak ısınan ve kondenser+fan yardımıyla ısısı bir miktar düşürülen sıvı haldeki gaz, yalıtılmış borularla oda içindeki üniteye vardığında genleşerek soğur ve bu esnada ortamın ısısını alır. Yoluna devam eden gaz tekrar dış ünitede sıkıştırılarak içeriden almış olduğu ısıyı dışarı atar ve bu işlem sürekli tekrarlar. Kış aylarında ise genleşme iç ünitede (eşanjör) değil dış kısımda yapılır. Bu durumda da dışarıdaki gaz soğurken içeride sıkışan gaz ısınır ve o ısıyı içeri verir, ortamı ısıtır. Bildiğim kadar bu valfler klima hangi modda (soğutma/ısıtma) ise ona göre gazı yönlendirir.
Isı transferi ve Termodinamik dersi alan biri olarak yazmak istedim. İklimlendirmeciler bu işin uygulama uzmanlarıdır.
Selonaid vana bildiğimiz gibi Elektronik vanadir. Klimalarda görmedim ben. Büyük sistemlerde olabilir. Amaci ne olabilir dersek gazin geçişini engelleyerek sistemde gazı toplamaya yarayabilir. Ama onun dışında ısıtma yada soğutma da işlevi yoktur. Suan aklıma geldi belki 4 yollu yerine 2 tane selonaid koyarsak gazın akış yönünu değiştirebiliriz. Ama maliyet açısından mantıklı değil. Çünkü 4 yollu vana tek selonaid ile gazın yönünü değiştiriyor isitmadan soğutmaya soğutma dan ısıtmaya geçiyor.
Birde fikir açısından
Büyük yangın söndürme sistemlerinde de vardır selonaid. Sinyal gelince gazi açar ve yangın soner.
Nerde gördüğünü anlatır mısın abi. Fotoğraf varsa atarsan. Merak ettim bende