Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Arkadaşlar !
Hani önceden bahsettiğim klima fan motorundan yaptığım alternatöre yeni bir türbin yaptım. Çalışmaları adım adım resimledim.
Birinci resimde gerekli malzemeler var.
30 x 40 profil borudan yaptığım iskelet var. Uzunluğu 80 cm. Ağırlık denge noktasında 12 mm. çapında, 30 cm.uzunluğunda bir demir mil var. Bu mil türbinin kendi ekseninde dönmesi için kullanılacak. Ayrıca bu mil üzerinde mil'den yalıtılmış 2 li bakır bilezik var. Bu bilezikler ve fırça sayesinde elektrik aşağıya iletilecektir.
Profilin uç kısmında 20 cm.lik alternatörü monte edeceğimiz bir parça profil var. Bu profil üzerinde civata delikleri var.

İskeletin diğer ucunda kuyruğu monte edeceğimiz bir yarık var. Alümiyum kompozit malzemeden yapılmış 35 x 60 cm. ölçülerinde kuyruk takacağız.

Gene kompozit malzemeden yapılmış genişliği 15 cm. uzunluğu 70 cm. olan 3 adet kanadımız var.

10 cm. çapında yuvarlak bir flanş ve bu flanşa kaynak yapılmış 3 adet demir lama var. Kanatları bu lamalara paslanmaz civata ile monte edeceğiz.

Beyaz kare buat içinde 6 adet diyot ve 2 adet 25 v. 4700 uf değerinde kondansatör var. Alternatörden gelen 3 faz alternatif akımı bu diyotlar aracılığı ile doğrultuyoruz.

25 cm. uzunluğunda 42'lik galvaniz borunun her iki ucuna rulman takıyoruz. Bu rulmanlar türbinimizin kendi ekseni etrafında dönmesi için.

Resimde, kısa bir parça borunun ucunda rulman görülüyor. Bu kısım, kanatları direk alternatöre değilde araya kasnak kayış kullanmak istersek kullanacağız. Biz kanatları şimdilik direk alternatöre bağlayacağız.
 

Ekli dosyalar

  • R.T. YAPIMI 1.jpg
    R.T. YAPIMI 1.jpg
    21.2 KB · Görüntüleme: 365
  • R.T.YAPIMI 2.jpg
    R.T.YAPIMI 2.jpg
    20 KB · Görüntüleme: 356
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Burada ise alternatörün ve kanatların monte edilmiş halini görüyoruz. Yarın sabah ilk işim direğe monte etmek olacak. Bir resminide direkteyken çekeceğim.
 

Ekli dosyalar

  • R.T.YAPIMI 3.jpg
    R.T.YAPIMI 3.jpg
    19.3 KB · Görüntüleme: 314
  • R.T.YAPIMI 4.jpg
    R.T.YAPIMI 4.jpg
    16.2 KB · Görüntüleme: 302
  • R.T. YAPIMI 5.jpg
    R.T. YAPIMI 5.jpg
    19.6 KB · Görüntüleme: 297
Sayın ŞEF, pallerde bir terslik var gibi..yoksa ışıktan mı
 
Türbini en sonunda direğe monte ettim. Rüzgar olmadığı için şimdilik rüzgar bekliyoruz.
 

Ekli dosyalar

  • R.T. YAPIMI 6.jpg
    R.T. YAPIMI 6.jpg
    21.1 KB · Görüntüleme: 303
  • R.T.YAPIMI 8.jpg
    R.T.YAPIMI 8.jpg
    24.8 KB · Görüntüleme: 293
Bu konuda emeği geçen herkeze teşekkürler,
forumun başlarında bi arkadaş "Türkiye'nin neresinde ne kadar rüzgar var?" anlamında bir soru sormuştu.

ELEKTRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Adresniden bulduğum Türkiye Rüzgar atlası Power Point Sunumu linktedir. Baya bi ayrıntılı.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/repa_brosur-pps.45468/

Ayrıca bir sorum var, bütün sayfaları okudum ama gözden kaçmışsa affola,
Diyelimki 2-3 Kw lık bir enerji üretiyorum, bu enerjiyi akü ile beraber kullanmak istiyorum, Rüzgarın durumuna bağlı olarak elektriksiz kalmamak için rüzgar azaldığı zaman akü devreye girsin....
Bunun elektronik devresini yapabilirim fakat sorum şu, Akü Şarj olurken, bir taraftanda üzerinde akım çekilebilirmi? Olabilir fakat, akü ömründe bir sıkıntı olurmu?

Teşekkürler...
 

Ekli dosyalar

  • REPA_BROSUR.pps
    5.2 MB · Görüntüleme: 8
ben de yeniyim ,altarnetör yapımı veya basit çalışma presibi hakkındabilgi nereden bulabilirim acaba,teşekkürler
 
arkadaşlar güzel birkonu açmışsınız ilgimi çekti bu rüzgarla elektrik üretmeyi denedim ayrıca mekanik bilgisi gerektiren bi işlem ve baya masraflı bu verilen çizimler güzel fakat dediğim gibi mekanik bilgisi şart ben bu verdiğin çizimlere benzer şekilde kendi ekseninde dönen bi kule hazırladım tek farkı pervaneyi kayış ve kasnakla bir araba alternatörüne aktardım ürettiğim enerjiyi aküye depoladım vesaire herşey güzel oldu fakat rüzgar herzaman aynı şiddettinde olmadığını hesaplayamadım önerim şu yapılan pervanenin balatalı bi sistemle şiddetli rüzgarda kanat açılarını ayarlayabilmek ve kanatların hareketi dönme hızına bağlı rüzgarın şiddetine göre açılarını değiştirebilmek gerisi kolay üretilen güç arttırılabilir ben birkaç pervane parçaladım metal,ahşap, plastik hepsini denedim şiddetli rüzgar hepsini parçaladı dediğimi (pervaneyi yaylı balatalı bir parça ile açı kontrolü olmadan) yapılamıyor
 
Do-It-Yourself (DIY) Wind Turbine

Arkadaşlar rüzgar türbini yapımı ile ilgili bir yukarıdaki bağlantıyı yeni buldum. Belki faydalanan olur. Şimdilik İngilizce ama yeğen tutturdu yapalım diye, bitirmeye ömrümüz yeterse Türkçeye çevirip eklerim buraya kısmetse.
 
Arkadaşlar !
En son yaptığım mini türbinin resimleri aşağıda.
Klima dış ünite fan motorundan modifiye ettiğim alternatör ile 300 d/d. 12 v. 100 w. güç alıyorum.
İstanbulda klima işiyle uğraşan arkadaşlardan bir ricam var. Arızalı fan motorlarını çöpe atmayıp, bana verirlerse hem benim işime yarayacak, hemde milli serveti çöpe atmamış oluruz. Bobinlerinin yanmış olması hiç önemli değil. Zaten ben eski bobinleri söküp, yeniden sarıyorum. Sadece nüvesi, rotor mili ve dış kutusunun sağlam olması yeterli.
 

Ekli dosyalar

  • SD530557.jpg
    SD530557.jpg
    12.9 KB · Görüntüleme: 328
  • SD530560.jpg
    SD530560.jpg
    16.3 KB · Görüntüleme: 272
şefim sızınle ırtıbata gecebılır mıyım hem tanısmıs oluruz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,799
Kullanıcılar
450,914
Son üye
tugbag

Yeni konular

Geri
Üst