gemi elk hakkında:
senin sorunda kumanada besleme voltajı olarak 220 voltu nasıl elde edebilirim ve izole(izolasyon) trafosu trafosu demissin?
kumanda beslemesi panonun kurulus mantığına göre degisiyor. dizayn edilirken sadece ana besleme kaynagına göre tasarlanmıs olabilir nadir olarak 380 v, 440v olabilecegi gibi,220v, 110 v hatta 24 volt bile bazı elamanlar için kullanılmış olabilir. türk sistemleri haricinde genelde kumanda voltajı 110 volt(alman, amarikan,fransız,rus,ingiliz gemilerinde böyledir) ,kumanda edilecek panoya gelen ana besleme voltajı pano içinde kullanılan bir trafo vasıtasıyla gerekli voltajlara dönüştürülür veya yalıtım trafolarından elde edilen voltaj da kullanılabiliyor.
jenaratör çıkış voltajları çogu gemide 3 faz 440 volt 60 hz(alman, amerikan,fransız,ingiliz) ve üçgendir.
nötr konusu ise;genelde yabancı yapım gemilerde jenaratörler çıkış uçları üçgen oldugundan nötr olayı yoktur yani üretim kaynagından 3 faz 440 v 60 hz veya 3 faz 380 volt 50 hz alınarak gerekli sitemlere izolasyon trafosu olarak adlandırılan trafolar vasıtasıyla 3 faz 110 v veya 3 faz 220 volt 3 faz 24 v olarak alınan cıkışlar gerekli alıcıları dagıtım panoları vasıtasıyla gerekli alıcılara dagıtılır.
jenaratör çıkış uçları yıldız olan gemilerde ise 380 v 50 hz dir 440 volt jenaraörler yıldız olamaz nedeni ise faz nötr arası 255 v olacagından.
burada 220 volt yalıtı trafosuyla elde edliebilecegi gibi jenaratör çıkısndakı nötr kullanılarak da elde edilebilir
yalıtım trafosu kulanılmasındaki gaye güvelik amaçlıdır.çoğu gemide kullanılır.
bir şey daha arkadaş da yukarı da belirtmiş kotrol kalemi gemide hiç bir işe yaramaz. sıradan bi ölçü aleti de bir işe yaramaz.kaliteli bir ölçü aletin her zaman elinin altında olacak ve kesinlikle frekans ölçebilecek.
saygılar...............................