Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Hocam biz LM3915 ile yaptığımız PPM devredesinde referans voltajını 1V olarak ayarladık ve 0dB e karşılık geldi. (9.led (sarı) ) .Aynı işlemi İbreli PPM devresinde de yaptık.1V verdiğimizde ibre 0 dB i gösterdi.Fakat ben değişik dB lerde 1KHz sinyal gönderdiğimde LM3915 PPM led skalasındaki -3dB inişi ibrede göremedim.LM3915 de 0dB den aşağıya doğru her -3 desibel iniş karşılığı olarak ibreler -3 dB inmedi.Halbuki her dB düşüşü karşılığı gelen gerilim değeri ibreli PPM devresi içinde geçerli değil miydi?

Biz bu ledli ve ibreli PPM devrelerinin aynı dB değerlerini göstermelerini sağlayamayacak mıyız?İbrelerin kalitesi tabi çok önemli ama çalan bir müzikte LM3915 PPM de 0dB sarı yanarken ibreli PPM de ibre 0dB e ulaşmıyor.
Yukarıdaki linkteki yazının tamamını okudum gerçekten güzel anlatmış..Sizin de üzerinde önemle durduğunuz malzeme kalitesinin ne kadar önemli olduğu da ortada.

İbreli göstergeler logaritmik midir?Lineer midir?

Daha önce bahsetmiş olduğum kondansatör kalitesi mevzusu bilimsel olarak açıklanmış.
Evet gerçekten sizinle yaptığımız çalışmaların benim için en büyük kazanımı doğru ve kaliteli kondansatörlerin nerelerde kullanılması konusu oldu.Tabi benimki işin çok başı ama bu konuda bilinçlenmek çok önemli.Eskiden kondansatör mü lazım ,git elektronikçiye versin kullan oluyordu.Halbuki çok önemli bir konuymuş.İşin içine girdikçe araştırdıkça görülüyor ki iyi kondansatörler özel siparişlerle yapılıyormuş.Kaliteli malzemeye ulaşmak gerçekten zor.

Hocam biz LM3915 ile yaptığımız PPM devredesinde referans voltajını 1V olarak ayarladık ve 0dB e karşılık geldi. (9.led (sarı) ) .Aynı işlemi İbreli PPM devresinde de yaptık.1V verdiğimizde ibre 0 dB i gösterdi.Fakat ben değişik dB lerde 1KHz sinyal gönderdiğimde LM3915 PPM led skalasındaki -3dB inişi ibrede göremedim.LM3915 de 0dB den aşağıya doğru her -3 desibel iniş karşılığı olarak ibreler -3 dB inmedi.Halbuki her dB düşüşü karşılığı gelen gerilim değeri ibreli PPM devresi içinde geçerli değil miydi?

Biz bu ledli ve ibreli PPM devrelerinin aynı dB değerlerini göstermelerini sağlayamayacak mıyız?İbrelerin kalitesi tabi çok önemli ama çalan bir müzikte LM3915 PPM de 0dB sarı yanarken ibreli PPM de ibre 0dB e ulaşmıyor.
Yukarıdaki linkteki yazının tamamını okudum gerçekten güzel anlatmış..Sizin de üzerinde önemle durduğunuz malzeme kalitesinin ne kadar önemli olduğu da ortada.

İbreli göstergeler logaritmik midir?Lineer midir?
İbreli göstergeler lineer gerilim ölçerler. Db ile ölçeklendirilirse LOG olur.
Çünkü gerilim db ilişkisi logaritmiktir.
Herhangi bir ibreli VU metreyi incelersen sonlara doğru bir ölçek bir iki db iken alt seviyelerde aynı mesafe neredeyse 10db civarıdır.
LM3915 ile ledler 0db yi gösterirken sen ibrede de sıfır db göremezsin.
Daha doğrusu müzik çalarken göremezsin. Çünkü ibrenin ataleti dump sesinin veya ses sinyalinin anlık yükselmesine ayak uyduramaz.
Bir PPM iila VU metre arasındaki farkı anlayabilirsen ölçüm esnasında VU (RMS veya AVERAGE) ölçüm arasında 9-10db gibi fark görürsün.
Önceki resimde göstermiştim.
Eğer kondansatörümüzü yüksek yapabilseydik ibre daha yavaş aşağıya inecek, diğer dump sesinde nispeten birkaç db lik hata ie de olsa headroom seviyesine erişebileekti.
Ama VU ile PPM e bir ton sinyali yani sabit bir sinyal verirsen her ikisi de aynı seviyeyi gösterecektir.
Bu durum son derece normal olup profesyonel sistemlerde bile sıklıkla bahsedilmektedir.
Eğer satın almış olduğumuz ibreler hızlı olsaydı nispeten ayak uydurabilirdi. Ancak test sonuçlarında anlaşıldı ki bu ibreler de yavaş.
Biz yine de en idealini yapmaya çalışacağız.
İbrenin de ton sinyalinde her 3 db düşüşte düşmesi gerekirdi. Ancak kondansatörü test için mecburen yüksek kullandığımızdan dolayı kondansatör boşalamamış olabilir. Ya da sen tasarımda gözden kaçan hata yapmış olabilirsin. Önemli değil.

https://www.canford.co.uk/Index/Peak-programme-meters/SIFAM-PEAK-PROGRAMME-METERS

Son düzenleme:
Hocam 220uf kondansatör kullanarak test çekimi yaptım.Videosunu paylaşıyorum.

Bu videoda bize göre sol ibrenin diğerine göre çok hızlı düştüğünü fark ettim.220uF şase bağlantı lehimini yeniledim.Sonra düzeldi.Ben de 1KHz de sinyal vererek ibre düşüş hızını size göstermek için aşağıdaki videoyu çektim.

Son düzenleme:
Evet atalet yavaş olsa da nispeten PPM gibi davranmaya başlamış.
Buffer devresini yapacakmısın.
Yapmaz isen kondansatör değerlerini belirleyebiliriz.

Evet atalet yavaş olsa da nispeten PPM gibi davranmaya başlamış.
Buffer devresini yapacakmısın.
Yapmaz isen kondansatör değerlerini belirleyebiliriz.
Şu an yapıyorum bakırı eritiyorum😄vazgeçmem.1K çok turlu trimpotlarım da hazır.Bugün gittim aldım

Bu gün şu testleri bitirek yaaf.
Takipçiler ve özellikle @by lent fena halde sabırsızlanıyordur.
Ama bir cihaz yapmak elbette sanıldığı kadar kolay değildir.
Özellikle amatör olunca. Ben yapıyor olsa idim şimdiye bitirmiş ve kutulamıştım bile :)

Bu gün şu testleri bitirek yaaf.
Takipçiler ve özellikle @by lent fena halde sabırsızlanıyordur.
Ama bir cihaz yapmak elbette sanıldığı kadar kolay değildir.
Özellikle amatör olunca. Ben yapıyor olsa idim şimdiye bitirmiş ve kutulamıştım bile :)
Bitirelim hocam 😄BUFFER devremiz de hazır.Şimdi bağlantıları ve diğer yönergeleri sizden alalım.
Takipçilerimiz ve @by lent'i bekletiyoruz kusura bakmasınlar ama işin heyecanlı kısmına geldik sayılır.😊😄

Ekli dosyalar

• P_20210315_183641.jpg
    P_20210315_183641.jpg
    227.7 KB · Görüntüleme: 1

Forum istatistikleri

Konular
129,832
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan
Geri