Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Teşekkür ederim Yamyam hocam ben şöyle bir kaynak buldum.Siz de biliyorsunuzdur belki ama yine de paylaşmak istedim. Gerçi ibrelerimiz farklı ama redresör devresi açısından işimize yarayacak bir şey buradan bulunur mu?
https://www.bbceng.info/ti/eqpt/ME12_10.pdf

Bir de bu kaynak şemayı buldum.

https://www.casa.co.nz/electrics/meters/Peak-Program-Meter-Schematic_5p.pdf

Son düzenleme:
Yarım kafa ile inceledim.

Bu devre bizim şimdiye kadar yaptığımız ile hemen hemen aynı mantık.
İlk iki op-amp peak redresör. Akabinde emitter follover transistör ile kondansatörü dolduruyor ve ölçüm için hazır hale getiriyor.
Emiter çıkışındaki C8 kondansatörü dolma ve boşalma özellikleri de anlatılmış.
Sonraki devrelerde sanırım gerilim yükseltilmiş ve logaritma uygulanmış.
Ancak tam analiz etmedim. Sıra ile takip edebiliriz.

Benim en son transistör devre üzerinde yaptığım çalışma şöyle:Emitre bağlı trimpot çıkışından 1N5819 schottky diyotu ibrenin negatif ucuna bağladım.Ama bu durumda ibre 1V 0dB sinyal verdiğimde olması gereken yerden altta kaldı.Trimporlar ile ayarlanmadı.Ben de diyotun ucuna 1.3K direnç bağladım.sorun çözüldü.Fakat ibrenin bu durumda sadece diyort bağlı iken ileri yönde hızı azaldı.Çünkü 680uF ve 10K paralel bağlı ibreyi etkiledi. Şemadaki bağlantı ve değerler en son durum.
Yukarıdaki PPM devre şemasında transistör sonrasına koyduğu opamp ile bu sorun çözülebilir mi?Attack ve delay süreleri bir birini etkilemez mi?

Ekli dosyalar

• p55-f2.gif
    16.6 KB · Görüntüleme: 4
Yukarıdaki PPM devre şemasında transistör sonrasına koyduğu opamp ile bu sorun çözülebilir mi?Attack ve delay süreleri bir birini etkilemez mi?
Yoh. Kondansatörü doldur boşalt yaptığın sürece attak ve decay sürelerini tutturamazsın.
Çaresi şu.

Bu şemada kondansatörün boşalma süresi R20 ile ayarlanıyor. Dolayısı ile oldukça yavaş bir boşalma süresi var. Bu şemada kondansatör peak gerilimini tutmakla görevli. Eğer R20 olmazsa saatlerce dolu kalır.
Devreye dikkat edersen bizimkisine eşdeğer sayılır. Tek fark kondansatörün boşalması tek bir dirence bağlı. Ama bizim devrede ibrenin iç direncine bağlı.

Bu devrede ise LOG ampli uygulaması yapılmış.
1mA için OP-AMP çıkış gerilimi yükseltilmiş. Ortalarda gördüğün her bir BC108 farklı gerilimlerde iletime geçerek çıkış gerilimini logaritmik olarak artırıyor. Yani üst seviyelere göre alt seviyelerde daha fazla kazanç faktörü var.
Eğer yanlış analiz etmediysem bu eklediğim iki devre ile senin 1mA ibre -30 veya -40db seviyelerini ölçebilirler.
Düşük gerilimlerde 10mV gibi gerilimi yükseltebilyorsa rahatlıkla -40db yi gösterebilir demektir.

Peki nerden başlamak lazım bu işe hocam?Önce ne yapmalıyım?

Peki bizim şu an kullandığımız redresör devresini kullanacak mıyız?Yoksa bu 2 şemadaki devreleri mi kullanacağız?

Peki bizim şu an kullandığımız redresör devresini kullanacak mıyız?Yoksa bu 2 şemadaki devreleri mi kullanacağız?
Bizim redresör tam dalga. İki adet op-amp ile doğrultuyor.
Ancak PPM lerde tam dalga doğrultmaya gerek yoktur. yarım dalga peak tutsak bile olur.
Bu yüzden yukardaki şemaları aynen uygulasak daha iyi olur kanaatindeyim.
Çünkü o devrelerde bazı feedback uygulaması yapılmış. Amacını şimdilik bilemiyorum. Bizim redresörde de var ama summing ve comp yok.
LOG ampli uygulamalarında giriş kazancı bazen önemli olabiliyor.
Bu yüzden yukardaki devreleri iki ayrı devre halinde PCB yaparsan ecik mıncıklarız.

Tamam yapalım o zaman.Ben çizim yapar size gösteririm hocam teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…