Bol bol entegre ve transistör al.Yamyam hocam malzeme siparişlerimi verdim.LM748 ve LM741 ile önce devreyi şemadaki verilenlerle kuralım çalışmasına bakalım,eğer her şey yolunda ise diğer op -ampları da test edebiliriz diye düşündüm.Sadece PNP transistör olarak elimde olan BC557 yi kullanacağım.
İlk önce LOG amplifier devresini test etmeliyiz.Yamyam hocam ben devreleri hazırladım.Bu aşamadan sonra yapmam gerekenler neler?
Devrenin beslemesini 15V olarak mı kullanacağız.
Önce LOG ampliyi çalıştıracağız ve ibreyi takip edeceğiz.2x15v hazır var zaten onu kullanalım. Güç kaynağından 1.2v DC alabiliyorum. Pot da var. Ne yapıyoruz o zaman.
Burada ibrenin logaritmik hareketi söz konusu.Ben bağlantıları yaptım. Potu açtıkça ibre yukarı doğru hareket etti. 0.72mV da 0 dB hizasına geldi. Tabi ben deneme amaçlı yaptım.
Şimdi ne yapacağız?
Elimde 100KA var.Olur mu?Burada ibrenin logaritmik hareketi söz konusu.
Daha önce ibredeki voltaj okumamız lineer idi. Yani skalayı 10 eşit parçaya böldüğümüzde her bir çizgi 0.1V a tekabül ediyordu.
Şimdi ise ibrenin en düşük seviyesinde 10mV-20mV veya 30mV gibi değer okuyabilmeliyiz.
İbre yukarılara doğru saptıkça voltaj okumamız da logaritmik olarak değişmelidir.
Önce bu testi bi yapalım.
Sonra şemaya bakarak bazı ayarları yapmaya çalışacağız.
NOT:
Elinde A tip LOG pot varsa bilimsel olarak ölçümlerimizi hem daha iyi yaparız hem de karşılaştırma şansımız olur.
Örneğin log pot ile her çevirdiğimiz eşit kademe farklı voltajlar verir. Ama potansiyometreyi bir düğme ile minumum seviyesinden 10 seviyesine kadar ölçeklendirirsek bu ölçeklendirme prensipte eşit aralıklarla olacaktır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?