Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Yamyam hocam bizim amacımız beyz gerilimi olarak 1V elde etmek olduğu için.Sizin trimpot bağlantınızı değiştirdim.Trimpotun1. bacağına 15V , 2. bacağına beyze giden direnci ve 3. bacağnaı da şaseye bağladım.Bunu önce güç kaynağına bağlayarak 1V ayarladım.250K trimpot ve 18K direnç kullandım.Bunu sonra aynen devreye bağladım.Beyze artık 1V gidiyor. Ancak emiter çıkışı 0,50V bu durumda ibreyi bağlayınca önündeki dirençlerle 0.16v a düşen gerilimle ibre -55dB civarı gösteriyor.

Bu durumda bu transistörlü devre ile biz istediğimiz sonuca ulaşamayacağız heralde.
 

Ekli dosyalar

  • 15V.jpg
    15V.jpg
    55.4 KB · Görüntüleme: 1
  • Devrebağlantısı1V.jpg
    Devrebağlantısı1V.jpg
    89.8 KB · Görüntüleme: 1
  • 1V.jpg
    1V.jpg
    143.6 KB · Görüntüleme: 1
  • -55dBibre.jpg
    -55dBibre.jpg
    66.8 KB · Görüntüleme: 1
  • emiter çıkışşı.jpg
    emiter çıkışşı.jpg
    109 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
KÖTEK: 👊
Bir transistörün çalışma prensibi BE gerilimi ile belirlenir.
BE gerilimi genel olarak bu tür transistörlerde 0.7V civarıdır.
Yani 0.7V civarı tam iletimde sayılır. Beys voltajı doğrultusunca kollektörden emitere doğru bir akım akar. Bizim için bu akım önemlidir. İbrenin tam sapması için 1mA yeterlidir. Emitere bağlı toplam direnç M1 ve harici dirençler toplamı 15V için geçebilecek max akımı belirler.
Beyze artık 1V gidiyor. Ancak emiter çıkışı 0,50V bu durumda ibreyi bağlayınca önündeki dirençlerle 0.16v a düşen gerilimle ibre -55dB civarı gösteriyor
Bu durumda transistör tam iletimde olmuyor. Çünkü transistör yarım iletimde dahi olsa emitter ile şase arasında en az birkaç volt okuman gerekirdi.
Hadi diyelim transistörün tam iletime geçmesi için daha fazla gerilim lazım. Trimpot ile oynayınca bunu test etmiş olman gerekirdi.
Bir de şöyle bir husus var. Beyse direk 550k ile voltaj verdiğinde bu durumda beys üzerindeki gerilim ne oluyor.? Bu gerilimi sağlıklı ayarlayabilmek için B ile şase arasına uygun bir direnç atabilirsin.
Emiterden geçen akım 1mA olduğunda ibre zaten sona sapacaktır. B üzerindeki gerilim değişiminde ibre daha az ya da daha çok oynayacaktır.
Bu devre prensip olarak bizim önceki BUFFER devresinden pek farklı değildir. Ancak bir OP-AMP çıkışı kapasitif yüklere karşı hassastır. Bu sebeple transistör kullanımı daha mantıklıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,241
Mesajlar
924,578
Kullanıcılar
451,627
Son üye
nessto
Geri
Üst