@sasen1
Buraya kadar yaptıklarımızda son derece iyi netice aldık. İbre kalitesini saymazsak sonuç tüm prosedürlere ve tekniğe uygun görünüyor.
Konumuz içerisinde...
1) PPM ler ile ilgili olarak teknik ve profesyonel bilgiler elde edilmiştir.
2) PPM lerin çalışma karakteristikleri de anlaşılmış olduğu düşüncesindeyim.
3) Her türlü profesyonel PPM uygulamaları da incelenmiş olup, DIN PPM veya BBC PPM dediğimizde sen başta olmak üzere çoğu bilgili arkadaşlar da bilgilenmiştir. Harici olarak
@ozgurece-TA3HGU için yapmış olduğum EBU PPM de kıyaslama için örnek teşkil etmektedir.
4) En önemlisi de müzik eserleri kayıt tekniği ile ilgilendiğin için bazı teknikleri daha iyi anladığını düşünüyorum.
Bundan sonra ise...
Bu PPM i ibreli olarak ve -40 +3db gibi ölçeklendirerek kullanabilirsin.
(İbre hareketi ve estetiği senin gözlemlerine göre uygun ise)
Eğer projeyi geliştirmek istersen bu projeye ek olarak LM3914 entegresi ile LED display yapabilir ve tüm ölçeklendirmeleri profesyonel standartlara göre yapabilirsin.
Ancak LM3914 ün karakteristiği doğrultusunda 20 LED displayli yapmak zorundasın. Yani her kanalda 2 adet LM3914 kullanmalısın.
Böylece 20 Ledli iyi bir DIN PPM gibi çalıştırabilir, önceki DIN PPM e göre hem daha iyi çözünürlük hem de az da olsa geniş alan elde edebilirsin.
LM3914 hesaplamaları zor olsa da oldukça basit bir devre ile kolaylıkla uygulanabilmektedir. Buradaki teknik iki LM3914 ü 5V artı 5V ölçecek şekilde 10V a ayarlamaktır.
Yamyam ocam ibrenin düşme hızı PPM ulator ve PPM M12 ye göre biraz hızlı geldi bana bunu ayarlamak için redresör çıkışındaki kondansatörün boşalma süresini ayarlayan R20 200K direnci kademe kademe arttırarak 1M ohm olarak ayarladım.Bilmem doğru mu oldu ama şimdi çektiğim video ile size göstermek istedim.Bir değerlendir me yapar mısınız?
Biz daha önce transistör devrede ibreye paralel direncin değerini arttırıyorduk.LOG devre çıkışında 100K direnç ile de bu ayarlama olur muydu bilmiyorum?Ama o zaman düşme süresi ve attack süresini bu şekilde bir türlü dengeleyememiştik.Tabi devreler çok farklı ama bu redresör çıkışındaki ayar ile düşme süresi daha yavaşladı.Fakat direnç değerinin bu kadar yüksek olması normal mi?Başka bir dengesizlik yaratır mı?
Bir de ibre fişek gibi gidiyor.1v 0dB verdim ibrenin yukarı fırlaması deli gibi.
Bu neden olur? Düzelir mi?
Ekranda en üstte PPM M12 programı ,altında ki de PPMulator programda düşme süresi default olarak ayarlı 24dB için 2,8sn.
LOG devrenin response ile hiç ilgisi yoktur. Orası sadece gerilimi ayarlamak için kullanılıyor. (uçlarından çekiştirme olayı)
İbrenin fırlama hızı fazla ise kondansatör değerini biraz artırıp, direnç ile orantılı yapmayı deneyebilirsin. Ne yazık ki bu tür bir uğraşı için tam formül verilemez. Ancak şunu belirtebilirim, LOG ampli giriş empedansı da önem arzetmektedir. LOG ampli giriş direnci burada 30K Deneme için bu direnci 100k yapabilirsin. Seviye ayarların değişirse giriş trimpotu ile ayarlayabilirsin.
Sağlıklı ölçüm yapabiliyorsa düşme süresi belli şekillerde dahi kabul edilir.
Örneğin bizim DIN PPM de F/S yaptığımız gibi sana hoş görülen bir düşme hızı belirleyebilirsin.
ACİL DÜZELTME:
LOG ampli giriş direnci kazanç faktörünü de etkiliyor. Bu direnci değiştirirsen tüm ayarlar da değişir. Yanlış öneri yapmışım sakın sen yapma.