Gerilim Düşerse Akım Artar mı?

öncelikle 3000W değeri 220V altında nominal koşullardaki değerlerdir. Gerilim düşdüğü zaman harcanan enerji 3000W değerinde olmaz. Bu durumda harcanan GÜÇ, GERİLİMİN bir fonksiyonu oluyor. Yani güç sabit değil.. Gerilim düşerse akımda düşer P=I2*R den sayacın yazdığı güçte azalma olur..

bir arkadaşımızın dediği gibi.. rezistans ordaki.. bir direnç sonuçta.. gerilim düştükçe akımın da düşmesi lazım..


güç sabit gerilim düşerse akım artar

gerilim düşerse ufo 3000W'daki gibi ısı vermez

güç sabit diyorsunuz, bu yüzden gerilim düşerse akım artar diyorsunuz..ama 3000W daki gibi ısı vermez diyorsunuz??? güç sabit ise niye 3kW daki gibi ısı vermiyor? bunu da merak ettim?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ufo gücü=3000 w diyorsanız P=U2/R P=(U)2/R olduğuna göre
R= direnç mallzemesinin boyu/(direnç malzemesinin iletkenlik katsayısı x direnç malzemesinin kesiti ) olduğuna göre UFO nun direnci sabittir ( ihmal edilebilecek mertebede sıcaklıkla değişir )
Direnç sabit olduğu için P =U2/R formülüne göre gerilimin artmasına ve düşmesine bağlı olarak verdiği ISI yani gücü artar veya azalır.
P=R x (I)2 olduğuna göre ; Direnç sabit ve güç düştüğüne göre AKIM da düşer
SAYGILARIMLA
 
arkadaşlar o zaman
sayacı düşündüğümüzde sayaç gücü mü yazar yoksa çekilen akımı mı?
sayaç kwh yazar onu biliyorum
sormak istediğim akım mı artınca sayaç daha fazala yazar yoksa güçmü artınca?
yani 220V ve 3000Watlık ufomu daha fazla yazar?
yoksa 190V ve 3000Watlık ufomu daha fazla yazar?
 
arkadaşlar; forumda klevyesi olan yazıyor . sn 1974 burdur hocamızın açıkladıgı gibi sabit dirençte ( ufo ısıtıcı ) güç degişken gerilimin bir fonksiyonudur.
forumda soru soran arkadaşlara, konuyu dogru biliyor isek cevap yazalım aksi takdirde yazdıklarımız Elektrik bilgisini geliştirmek isteyen kardeşlerimizin zihnini bulandırmaktan başka bir işe yaramaz. sorunun doğru açıklaması yapıldığı halde yanlış yorumda ısrar etmenin amacını anlamak mümkün değil.......
 
Arkadaşlar, Güç değişmez. Bu yüzden gerilim düştüğünde,akım yükselecektir. Akımın yükselmesinin sebebi gücün değişmez olmasıdır. Akım yükseldiği için de, cihazdan alınan güç aynı olduğu halde , sayaç sarfiyatı artacaktır. Saygılar
 
Son düzenleme:
sayın hiçbirşey bu dediğin förmüle göremi oluyor yoksa uygulamada da aynı mıdır.?

bizde ufo var Elektrik düştüğünde ısısı baya azalıyor yükselincede artıyor
demekki güçte düşüyor
sayaç güce göremi ampere göre mi yazıyor
 
Benim bahsettiğim, formulsel gerçekliktir. Eğer sözkonusu alıcımız, basit bir Elektrik ısıtıcısı ise ( ufo gibi ) , gerilim düştüğünde, akım da düşecek verdiği ısı da düşecektir.Şekil çizip rakam tayin edince daha net anlaşılıyor.Bu yüzden yukarıdaki ifademi düzeltmem gerekiyor.
Ama sözkonusu alıcı basit bir ısıtıcı değil de, bir motor veya transformatör olsaydı, güç değişmeyecek dolayısı ile akım artacak idi.
Yüksek gerilim santrallerinde üretilen elektriğin, yükseltilerek iletilmesinin sonra da tekrar düşürüldükten sonra dağıtılmasının mantığı budur çünkü.
Aslında yukarıdaki arkadaşların ikisi de haklı. Alıcının tipi işi değiştiriyor. Saygılar
 
yani omik alıcılarda gerilim düşerse akımda mı düşer
biraz daha detaylı açıklama getirebilir misin
 
Ohmik bir yüke hangi gerilim altında hangi akımı verirseniz, ona maruz kalır.Gerilimi düşürürseniz akım da düşer ve güç de 1/4 üne düşer.
Fakat bir derin kuyu popması veya mikser motoru, kendinisinin bağlı olduğu mekanik torku karşılayabilmek için, düşük gerilime maruz kaldığı oranda fazla akım çekerek talep edilen gücü karşılayacaktır.
 
Merhabağlar sorunuza acizane bir yanıtta ben vereyim.
Arkadaşım şimdi, senin 3 kw. 220V. bir ısıtıcın var bu şebekeden arkadaşların yazmış olduğu gibi 3000/220= yaklaşık 14 amp. çeker hesaplamadan da gördüğün gibi gerilim düşerse cihaz asıl gücünde çalışmak için akımı belli bir nebze arttırır ama bu tabi 50V. kadar düşerse cihaz çalışmaz yani cihazın bir çalışma gerilimi vardır ve onun altına düştümmü 1000Amp.bile çalıştırmaz, 220V.cihazı. 2. sorunda ise sayaç amp.göre çalışır yani nekadar akım çekersen o kadar yazar. elk.faturana bakarsan kWh dır haaa eğer dersenki burada W. var sayaç çekilen akımı yaklaşık 220 ile çarpar gerilimin 200 e düşşe bile umarım yanıtlarım doğrudur. İyigünler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst