Hakan Şükür'den Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarına Mühendislik Müjdesi

Anlamıyorum ya niye o zaman teknik eğitim fakülteleri hala var ? Bir mühendislik bölümü ile bir tef in öss taban puanlarını inceleyin . Bir adam mühendislik okumak için bir teknik öğretmenden daha çok çalışıyor ki taban puanları bu denli farklı.
Bir de müh. oldunuz tamam elinize ne geçti özel zaten malum.Devlette kpss için taban puan neredeyse 90 ı geçti.(bu da işin garip yanı ya kime sorsam özel diyor ama taban puan hızla artıyor garip :)) Sizinle beraber artık kaç olur bilemem.
Bence bunun sonuçları her iki taraf için de iyi olmayacak
 
Bir aday üniversite sınavına girip ( örnek diye veriyorum) ilk 100bine girip TEF e girerken, başka bir aday ise 90bin kişiyi sollayıp ilk birkaçbin aday arasına girip İTÜ ODTÜ BÜ de mühendisliği kazanıyor.

92 yılında dönemin iktidarı sırf oy uğruna çıkarttığı yasa birkaç aylık meslek tamamlama adlı formaliteyi tamamlayan her TEF mezununa mühendis ünvanı vererek 100bininci sıradaki adayla 10bininci sıradaki adayı eşitlemektedir. Asıl haksızlık bu bence. Yapılması gereken bu yasanın iptal edilmesidir.

TEF e gidenler işin başında bu okulların mühendislik değil teknik öğretmen okulu olduğunu zaten biliyorlar ve bunu bilerek okuyorlar. O halde ortada nasıl bir mağduriyetin olduğunu anlamıyorum. Bu yasa çıkarsa mühendis sayısı 100bin artacağı için asıl mühendisler mağdur olacak.

TEF ile mühendislik eğitimi eşitlendiğinde örnek olarak ilk %10 ile girilen mühendislik bölümleri %30 lara gerileyecek. Oysa ben sınava girdiğimde ilk %10 luk gruba girmişsem gidip %30 lara gerilemiş olan mezun sayısı ihtiyacın çok üzerinde olan mühendislikleri değil %10 a uygun başka bir bölüm seçerdim. Bu durumda benim mağduriyetimi kim önleyecek?

Geçmiş döneme ait tek mağduriyet var, bu da meslek lislerine uygulanan katsayı uygulaması. İhtiyacın çok üzerinde ise TEF ler kapatılmalı ya da devlet ihtiyacı oranında TEF mezunlarına kadro açmalıdır.
 
Hayır anlamadığım Teknik lise de 4 yıl okuyoruz, teknik eğitimde 4 yıl okuyoruz, toplam 8 sene oku, imza yetkisi yok, normal lise mezunu arkadaş üniversitede sadece 4 yıl okumayla imza yetkisi al, hakkıdır helali hoş olsun.Ancak biz 15 yaşında motor sararken, plc görürken, öbür arkadaş 19 yaşında kontrol kaleminin anlamını bilmiyor ama 4 yılda mühendis oluyor.
 
olumlu ve güzel birşey umarım teknikerlerin önü de birgün açılır.
 
olumlu ve güzel birşey umarım teknikerlerin önü de birgün açılır.
Tabi ya onların da önü açılsın herkes mühendis olsun biz bu kadar şey yazıyoruz sen gelmiş ne yazıyorsun.
Yok bence teknisyen de mühendis olsun hatta herhangi bir lise bitiren mühendis olsun
Mühendislik bu kadar basit mi ya ÖSS denen birşeyle geliniyor buraya belli sıralamayla geliyor Ailelerin bazıları çocuğu müh. olabilsin diye özel öğretmenler tutuyor dershaneleri hiç yazmıyorum.Zaten mühendis olmak isteyene DGS yolu açık.
 
Son düzenleme:
1.) Teknik Eğitim Fakülteleri işlevini yitirdiğinden 3 yıl önce kapatıldı. ( Bazılarının hala haberi yok)
2.) Meslek Lisesi mezunlarına düşük katsayı uygulamasını doğru bulan bir takım meslek odaları, üniversite yolları kapalı tutulan meslek lisesi mezunlarının daha sınava girmeden -10.000 sıralamasından başladıklarını unutuyorlar.
3.) Meslek Lisesi Elektrik bölümünde okuyan bir öğrenci için, elektrik mühendisliği kendi alanı sayılmaması nedeniyle ÖSYS sınavlarında -30 puan geriden başladıklarından, haliyle mühendislik fakültelerini kazanmak yerine teknik eğitim fakültelerinde okumak zorunda bırakılmışlardır.
4.) Önce meslek lisesi 3-4 yıl, akabinde 4 yıl elektrik öğretmenliği okuyan bir bireyin nasıl oluyorda, sadece 4 yıl mühendislik okuyan bir bireyden daha düşük olabiliyor. Kaldı ki mühendislik fakültelerinde 1 yıl türkçe, tarih, matematik, kimya, istatistik gibi yardımcı derslerin verildiği ve mesleki formasyonun sadece 3 yıl ve üstelik teorik uygulandığı unutulmamalıdır.

Şunları unutmayınız:

* Özel sektör piyasası teknik öğretmenleri mühendislik fakültesi mezunlarından ( istisnalar vardır ) daha kalifiye olarak görmektedir. Birilerinin bunu hazmedememesi hiç bir şey ifade etmez, gerçekler acıdır.

* Teknik öğretmenlerin illa ki mühendislik ünvanı almasına gerek yoktur. Bir çok teknik öğretmen arkadaşımız işveren konumundadır ve kendi firmasında mühendis çalıştırmaktadır.

**** ayrıca az daha unutuyordum. Bundan bir kaç yıl önce meslek lisesi mezunu bir öğrenci ÖSS sınavında tüm soruları doğru cevapladığı halde Türkiye 457. cisi olmuştu. Sen gel tüm soruları çöz ama 457.cisin !!! ve kendi alanındaki en iyi mühendislik bölümünü okumaya hakkın yok. Adalet bu muydu? Bu muydu diyorum çünkü bu hükümet adaletsizlikleri düzeltti çok şükür.
 
Son düzenleme:
Türkiye 457. olan biri her mühendislik fakültesini tercih edebilir ve mutlaka da yerleşcektir.
Ne güzel işte zaten özel sizi mühendis olarak görüyor ve hatta patron oluyorsun peki mühendisliği niye istiyorsun kardeşim diye sorarlar adama keşke bunu da yazsaydın hatta özel sizi mühendisten de iyi görüyorsa daha ne?
Bizim üniversitedeki sınıfımızda meslek lisesinde 2 yıllık teknikerlik okuyarak DGS ile mühendisliği bitiren arkdaşlarımız da vardı.
Teknik eğitim fakültelerinin hepsi kapatılmadı beyefendi siz de bunu bilin kapatılanlar yerine de çok düşük puanlarla öğrenci alan ve mühendislik ünvanı veren teknoloji fakülteleri kuruldu.
13 Kasım 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27405BAKANLAR KURULU KARARIKarar Sayısı : 2009/15546Bazı yükseköğretim kurumları bünyesinde bulunan teknik eğitim fakülteleri, mesleki eğitim fakülteleri, mesleki ve teknik eğitim fakülteleri, ticaret ve turizm eğitim fakülteleri ile Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesinin kapatılması ve aynı yükseköğretim kurumlarına bağlı olarak yeni fakülteler kurulması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Millî Eğitim Bakanlığının 28/9/2009 tarihli ve 25377 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu?nca 2/11/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.
teknoloji.jpg


- - - Updated - - -

Örnek vermek gerekirse gazi üniversitesinde hala tef mevcuttur.
http://tef.gazi.edu.tr/
Bence sizin haberiniz yok yasadan yukarıda ispatıyla beraber görüyorsunuz
 
Son düzenleme:
Bir elek-Elektronik mühendisi olarak fikrimi belirtmek istiyorum; Teknik lise çıkışlı arkadaşların önü tamamen açılsın;

Mesleki olarakta İYİ OLAN KAZANSIN.

Yetki olarak her iki kesim aynı olunca rekabet ortamı oluşacak ve mühendislik diploması almış sadece yetkisini kullanarak para kazanan içi boş mühendisler piyasadan ayıklanmış olacaktır kannımca.

Bu benim görüşümdür herkese saygılar..
 
Üstüne basa basa yazıyorum "her TEF mezunu mühendis olacaksa bu yasa değişikliği saçmalıktır"

Ama yukarıdaki arkadaşın da değindiği gibi zamanında neredeyse soruların tamamını çözen bir meslek lisesi mezunu mühendislik okuyamıyordu. Yahu adam zaten meslek lisesinde matematik nedir görmemiş. O noktadan sonra adil katsayı çarpımlarıyla yarışsa ve buna rağmen kazanıyorsa elinden öpmek gerekir o adamı. Bir kesim %100 başarı ile mühendislik okuyobiliyorken (ki 13 yaşından beri meslek öğreniyor), diğer kesim daha kaliteli lise eğitimi almasına karşın %70 başarı ile mühendis oluyordu.

Özetle; mesele her TEF mezununun mühendis olmasını hedeflemek değil, gerçekten bu mesleği çok istemiş, hak ettiği halde katsayı engeline takılmış insanlara bir hak tanımak olmalı. O da mevcut TEF mezunlarının %5-10'u arasını geçmez. Geçiyorsa bir sıkıntı vardır zaten.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,984
Kullanıcılar
452,751
Son üye
djfkdjdjkjyj

Yeni konular

Geri
Üst