Hava kopresörü elektik panosu hakkında

Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
40
sevgili arkadaşlar işyerimize bir hava kopresörü aldık ama Elektrik bağlatısı hakkında yeterli biligiye sahip değilim direk 3 fazla çalışınca sorun çıkaracağı için koruma rölesi faln filan bir sürü malzemenin bağlanacağı panonun şemasına ihtiyacım var ... ayrıca gerekli bağlantı elemanlarınıda belirtirseniz bol bol hayır duamı alırsınız şimdiden teşekkürler kopresörünün resmi işte buu 10 beygirlik aydın trafo



AT2153010.jpg
 
Sayın racingheart ! Size bazı sorularım var.

1 - kompresör üzerinde, motor çalışmaya başlayınca hava tahliye selenoidi varmı.

2 - motor üzerindeki etikette üçgen bağlantıda kaç amper yazıyor.

Bunları açıklarsanız size yardımcı olmaya çalışırım.
 
öncelikle ilginiz için çok teşekkürler ewet var bunun için bir zamn rölesi ilk çalıştırmada kazana hava vermiyoor devir kazanınca hava basmaya başlıyor bizdde bir dizili örneği var ama parçalarının isimleribilmiyorum açıkca kaç a mper olduğuna bakmadım kopresörden panoya 0,75 mm kablo gidiyor bu hava tahliye müşürü (selenoidi) birtane 2 damar tetre gidiyor kopresörün neresinde bağlı göremedim çünkü çok sıkışık bir yerde birde 3faz 1 nört ana besleme kablosu kopresörden panoya gidiyor. panoda ise kapağında açma kapa şarteli bir de kopresör çalışınca yanan ışık var içerde 3ü bir şalışan 40A lık Sigorta hualin yazıyor üstlerinde faz koruma rolesi var ismini malesef bilmediğim üzerinde ayar vidaları ve ışık bulunan bir eleman var zaten bu parçaları bulsam örnek bağlantı panosu var el,imde ama şema ve gerekli elemanların isimlerini bilirsem işim dahada kolaylaşacak pano şimdiden çok teşekkürler..
 
Sayın racingheart !

Şayet çok iyi korumalı bir pano isterseniz size gerekli malzemeleri yazıyorum.

- 30 x 40 ölçülerinde taban saclı tablo 1 adet
- 3 x 25 A. W.otomat 1 adet
- 6 A. w.otomat 1 adet
- 12 A. kontaktör 2 adet
- 9 A. kontaktör 1 adet
- 7.0 - 10.0 A. termik röle 1 adet
- 3 faz motor koruma rölesi 1 adet
- zaman rölesi 1 adet (zaman ayarı saniye cinsinden olmalı)
- 0 - 1 pako şalter 6 A. 1 adet
- kırmızı sinyal lambası 4 adet
- yeşil sinyal lambası 1 adet
- 6 mm. ray klemens 10 adet
- 2.5 mm ray klemens 2 adet

Arkadaşım siz bu malzemeleri ayarlarsanız, yarın akşam gerekli şemayı gönderirim. Malzeme listesini yıldız - üçgen çalışacak şekilde hazırladım.

Birde şunu sormak istiyorum ;

Usta bir elektrikçinin anlayacağı şekilde şema olarakmı çizeyim, yoksa şemadan iyi anlamayan biri için yarı şema , yarı resim olarakmı çizmemi istersiniz ? HOŞÇAKAL
 
hocam size zahmet olacak ama usta bir elektrikçi sayılmam 3 faz olayında koruma rölesinin bağlatısı dışında bir faaliyet göstermedim bu güne kadar.. sadece ew aparmatman tesisatıyla uğraştım şematik biligim iyidir ama anlaşılır bi vaziyette resimlerde olusa size çok zahmet verdireceğim belki ama çok iyi olur malzemeleri hemn yarın temin edebilirim ... saygılarr
 
Sayın şefim panoyu biraz büyütseniz ??? ( 40 x 40 bulunabiliyor )
 
Sayın racingheart !
Aşağıda sizin anlayacağınız şekilde çizilmiş yıldız - üçgen şemasını sunuyorum. Anladığım kadarıyla siz ilk defa pano montajı yapacaksınız. Onun için isterseniz adım adım anlatayım.

- Pano içindeki taban sacını çıkarıp, resimde olduğu gibi 20x30 yarıklı kablo kanalını ve rayları ölçülü şekilde monte edin.

-Malzemeleri görüldüğü gibi yerleştirin.

-Güç devresini 4 mm NYAF kablo (çok damarlı) ile, kumanda devresini 1 mm NYAF kablo ile döşeyin.

-Panodan basınç şalterine ve selenoid vanaya 2x1.5 TTR kablo kullanın.

-3 faz koruma rölesi ve zaman rölesini entes marka olarak çizdim. Farklı marka ve modellerde klemens bağlantıları farklılık gösterebilir. Ama çalışma prensibi aynıdır.

-Taban sacındaki montaj ve bağlantı işi bittikten sonra taban sacını yerine monte edip, kapak üzerinde bulunan pako şalter ve sinyal lambaları bağlantılarını yap. Kapak içindeki kabloları, arkası yapışkanlı mini kroşe ve kablo bağı (cırt veya klips'de denilir) kullanarak sabitleyebilirsin.

-Güç devresini bağlarken şemadaki bağlantı şekline mutlaka uymalısın. Sabit kontaktörün çıkışındaki fazlar motor klemensine hangi sıralama ile bağlanmışsa, üçgen kontaktörün çıkışında da aynı sıralama ile olmalı. Yani motor klemensinde aynı fazlar karşılıklı bağlanmalı.

-Montaj bittikten sonra selenod vanayı ve basınç şalterini panoya girdikten sonra motoru bağlamadan önce test etmelisin. Zaman rölesini 6 saniyeye ayarla ve şalteri aç. Sabit kontaktör ve yıldız kontaktör aynı anda devreye girmeli. 6 saniye sonra yıldız kontaktör devreden çıkıp, üçgen kontaktör devreye girmeli. Buraya kadar sorun yoksa motoru bağlayabilirsin. Şayet motor ters dönerse, faz değişikliğini kontaktörlerden değilde, 3 lü sigortanın çıkışından herhangi iki kabloyu yer değiştir.

-Zaman ayarı fazla ya da az olabilir. En iyi ayarlamayı motoru dinleyerek yapabilirsin. Şalteri açtıktan sonra motor devrini tamamlayıncaya kadar geçen süreyi takip et ve zamanı ona göre ayarla.

-Motor yıldız çalışırken selenoid vana açık olup, dışarıya hava atar. Üçgene geçince vana devreden çıktığı için kapanacaktır.

Sayın kontrolkalemi üyesi arkadaşlar !

Forumda ara sıra yıldız-üçgen şeması isteyen, fakat şemadan iyi anlamadığını ifade eden arkadaşlar yardım istiyorlar. Bu çizdiğim şema her ne kadar kompresör panosu olsada, devredeki selenoid vanayı yok sayıp, termik rölenin 96 numaralı klemensinden çıktığımız kabloyu, (basınç şalterini de yok sayıp) direk sabit kontaktörün bobinine bağlarsak klasik yıldız-üçgen panosu yapmış oluruz. Hepinize kolay gelsin. HOŞÇAKALIN
 

Ekli dosyalar

  • kompresör panosu 001.jpg
    kompresör panosu 001.jpg
    89.6 KB · Görüntüleme: 1,046
  • kompresör panosu 002.jpg
    kompresör panosu 002.jpg
    56.4 KB · Görüntüleme: 737
  • kompresör panosu.jpg
    kompresör panosu.jpg
    91.7 KB · Görüntüleme: 858
Moderatör tarafında düzenlendi:
ellerine sağlık abi çok sağol süper olmuş oldukçada uğraşmıuşsın yarın hemen bağlatıyı yapacağım parçaların tamamını karşıladım bağltıyı anlatmana gerek yoktu ama ayrıca teşekkür ediyorum .... ellerin dert görmesin işin gerçeği mesajı yazarken bu derece ilgilenecek birisine rastlayacağımı hiç düşümemiştim
 
Panoyu monte edip, sorunsuz çalıştığını da burada yazdığın zaman ben de çok mutlu olurum. İnsanlara yardımcı olmak, onların sorunlarına çözüm bulmak çok hoşuma gidiyor. Bizim gençliğimizde çalışırken takıldığımız konularda yardımcı olacak birini bulmak çok zordu. Şimdiki gençlik çok şanslı. İnternette bir tıklıyorsun bütün bilgiler karşında.
Paylaşılmayan bilgi, mezara giden sır gibidir.HOŞÇAKALIN
 
saygıdeğer şefim panoyu uzun bir uğraş sonucu bağladım en ufak bir sorun yaşamadık bu gün 2 günü sorunsuzca kullanıyoruz şemada kısmen anlamadığım yerler oldu ama nihayetinde çözümledim ve diğer dükkandaki panonun bağlantılarında baktım kısmen yardım aldım .... bu benim değil sizin başarınız oldu çünkü şemadan ezberden gidip kara düzen bağlamayı iş yapmış saymam.... işin matığını da kavramama yardımcı oldunuz çok teşekkür ediyorum.Askerlik bitiminden sonra kısmet olursa bu işlerele uğraşmak planım severek yaptığım tek iş hayatımın hatasını Andoluk teknik lisesi Elektrik bölümünü kazanıp ailem tarafından gönderilmemekle yaptımış oldum ... ama pişmanlık bi işe yaramıyor yaşadığım yerde ise yani buralarda elektrik işi için hiç istihdam yok danışacak hiç kimse yok bilende zaten yardımcı olmuyor onlarda kendilerince haklı.... maalesef ...... çok sağol şefim biligilerinizi esirgemediğinden dolayı ayrıca çok teşekkürler işiniz gücünüz rast gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst