Sayın racingheart !
Aşağıda sizin anlayacağınız şekilde çizilmiş yıldız - üçgen şemasını sunuyorum. Anladığım kadarıyla siz ilk defa pano montajı yapacaksınız. Onun için isterseniz adım adım anlatayım.
- Pano içindeki taban sacını çıkarıp, resimde olduğu gibi 20x30 yarıklı kablo kanalını ve rayları ölçülü şekilde monte edin.
-Malzemeleri görüldüğü gibi yerleştirin.
-Güç devresini 4 mm NYAF kablo (çok damarlı) ile, kumanda devresini 1 mm NYAF kablo ile döşeyin.
-Panodan basınç şalterine ve selenoid vanaya 2x1.5 TTR kablo kullanın.
-3 faz koruma rölesi ve zaman rölesini entes marka olarak çizdim. Farklı marka ve modellerde klemens bağlantıları farklılık gösterebilir. Ama çalışma prensibi aynıdır.
-Taban sacındaki montaj ve bağlantı işi bittikten sonra taban sacını yerine monte edip, kapak üzerinde bulunan pako şalter ve sinyal lambaları bağlantılarını yap. Kapak içindeki kabloları, arkası yapışkanlı mini kroşe ve kablo bağı (cırt veya klips'de denilir) kullanarak sabitleyebilirsin.
-Güç devresini bağlarken şemadaki bağlantı şekline mutlaka uymalısın. Sabit kontaktörün çıkışındaki fazlar motor klemensine hangi sıralama ile bağlanmışsa, üçgen kontaktörün çıkışında da aynı sıralama ile olmalı. Yani motor klemensinde aynı fazlar karşılıklı bağlanmalı.
-Montaj bittikten sonra selenod vanayı ve basınç şalterini panoya girdikten sonra motoru bağlamadan önce test etmelisin. Zaman rölesini 6 saniyeye ayarla ve şalteri aç. Sabit kontaktör ve yıldız kontaktör aynı anda devreye girmeli. 6 saniye sonra yıldız kontaktör devreden çıkıp, üçgen kontaktör devreye girmeli. Buraya kadar sorun yoksa motoru bağlayabilirsin. Şayet motor ters dönerse, faz değişikliğini kontaktörlerden değilde, 3 lü sigortanın çıkışından herhangi iki kabloyu yer değiştir.
-Zaman ayarı fazla ya da az olabilir. En iyi ayarlamayı motoru dinleyerek yapabilirsin. Şalteri açtıktan sonra motor devrini tamamlayıncaya kadar geçen süreyi takip et ve zamanı ona göre ayarla.
-Motor yıldız çalışırken selenoid vana açık olup, dışarıya hava atar. Üçgene geçince vana devreden çıktığı için kapanacaktır.
Sayın kontrolkalemi üyesi arkadaşlar !
Forumda ara sıra yıldız-üçgen şeması isteyen, fakat şemadan iyi anlamadığını ifade eden arkadaşlar yardım istiyorlar. Bu çizdiğim şema her ne kadar kompresör panosu olsada, devredeki selenoid vanayı yok sayıp, termik rölenin 96 numaralı klemensinden çıktığımız kabloyu, (basınç şalterini de yok sayıp) direk sabit kontaktörün bobinine bağlarsak klasik yıldız-üçgen panosu yapmış oluruz. Hepinize kolay gelsin. HOŞÇAKALIN