nORMAL TRİSTÖRLÜ SİSTEMLERİ ÇOK FAZLA BİLMEDİĞİNİZ VEYA İNCELEMEDİĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORUM. PİYASADA ALRONUN YAPTIĞI İŞİ YAPAN RÖLE TRİSTÖR VE REAKTÖR ÜÇLÜSÜ Bİ KAÇ FİRMA TARFINDAN SATILIYOR, NORMAL SİSTEMLERDE GEREK 3 FAZ GEREK 1 FAZ OLARAK TRİSTÖRLER MEVCUT DENGESİZ YÜKLERDE İSTEDİĞİNİZ SONUÇLARI ÇOK RAHAT ALIYORSUNUZ. BİLGİLENDİRME AMAÇLI YAZDIM SAYGILAR.
Sayın Varkon,
2009 yılında yazdığım mesajdan alıntı yaptığınızın farkında mısınız ? O yıllarda bu kadar fazlaca yoktu bunlardan. Bildiğim kadarıyla, bu işi ilk yapan firma ( ya da firmalardan birisi ) alrondu.Ya da ben ilk defa bu firmanın adını duymuşumdur. Tabii ki, ürün , çözüm sağlayınca, başka firmalar da üretmiş olabilirler.
Tristörlü sistemler vardı. Hep vardı. Siz gerek 3 faz ve gerek 1 faz dengesiz yüklerde çözüm sağlamaktan bahsetmişsiniz. O zamanlar( şu anda nasıldır bilmiyorum) 3 fazlı kondansatöre, bir fazı direk olarak gönderip, 2 fazı tristörle süren sistemler vardı.Bunun da dengesiz yükleri kompanze etmesi beklenilemezdi. Bildiğim kadarıyla, tek fazı süren röle yoktu. Zaten, yerli olarak, entes ve kael vardı. Grup arge ise rölesini yeni yeni tanıtıyordu ( ya da ben yeni tanıyordum) Bunun dışında ithal röleler vardı ve , bunlar 3 fazdan ölçüm bile yapmıyorlardı.
Tristörlü sistemle, alrondaki sistemin farkı, kademe sayısıdır. Bu sistemler, aynı kademeleri kullanarak, 1 kvarı da kompanze ediyor, 75 kvarı da, 100 kvarı da. Aslında daha pratik. Elbetteki, dezavantajları da vardır. Zaten bir cihaz yapayım, her işe yarasın diyemeyiz.
Sonuç olarak, benim kompanzasyon sıkıntımı, Alron röleyi üreten firma çözdü( alıntı yaptığınız yazıyı yazdıktan sonraki tarihlerde) Sıkıntıyı çözemeyen firmaların listesini yazsam, "hadi canım" dersiniz.
özetle, -kullanmamış olsam da- tristörlü sistemleri de, alron sistemini de, klasik kompanzasyonu da çok iyi bilirim.