Hidroelektrik santrali temel topraklaması.

Sn. alpersnr,
Ben halen bir hidroelektrik santralinin temel topraklamasını yapmaktayım. Zengin bir fotoğraf ve video arşivim oluştu bu sayede. Bunlardan bazılarını forumda paylaşmıştım zaten şu konuda.

Şimdi gelelim sizin sorularınıza. Sn. aliplc'nin ve sn hasanacikbas verdiği bilgiler doğrudur.

Kullanılacak iletken çeşiti projede ne ise odur. Bizimki 120mm2 örgülü bakır.
Santral binasının temel betonundan önce (grobeton da dahil buna), ilk yapılacak iş topoğrafların verdiği noktalara ve projeye göre, toprakta kalacak topraklama iletkenlerini yerleştireceksiniz. Tabi bunun için kayalık zeminin kırılarak kanal açılması gerekli. Bu kanalın dibine toprak, ortasına topraklama iletkeni, üst kısmınada toprak doldurularak kanala kapatılır (Mümkünse toprak sıkıştırılır.)

Topoğrafların verdiği noktalarıın önemi şudur: Bu noktalardan dikey çıkışlarınız olacak ve bu çıkışlar kolonların içinden geçecek. Mümkün olduğunca ilk noktalardan sapmamaya çalışın.

Bu zemindeki ilk uygulamadan alınacak eklerle topraklama iletkenleri, dikey çıkışlarla üst katlardaki beton içinde ağ yapılır hem de çapraz çıkışlarla yan yüzeydeki toprağa (genelde kayalık duvara) yaslanarak sıfır kotuna kadar çıkarılır.
Çapraz çıkışlar, sıfır kotunda zemine çakılacak olan topraklama elektrotlarına irtibatlandırılır.
Bina içinde olacak olan bütün makinalar, metal aksamlar, koniler, salyangoz, vinç, türbün gövdesi, iç ihtiyaç trafoları aklınıza gelen hemen hemen her şey (merdiven korkulukları da dahil) katlardaki ağdan alınacak ekler ile yapılır. Kalıplara beton girmeden önce siz iletkenleri gerekli yerlerden ekleyerek uçlar bırakacaksınız. Tamamen projeye uyacaksınız burada. Yoksa yapılacak hatanın geri dönüşü / telafisi ağır olur.

Projede mutlaka hatalar olacaktır buna hazırlıklı olun şimdiden. Çünkü bu santral topraklama projelerini genelde başka santrallerin topraklama projeleri üzerinde basit değişiklikler yaparak hazırlıyorlar. Çizen arkadaşlar sağolsun gelende sahaya inmezler.
Değişik kesitlerden bakıldığında bir bütün gibi durması gereken proje farklılıklar gösteriyor. Mesela AA kesitinden baktığınızda gördüğünüz bir iletkeni, BB kesitinde olması gereken yerde (nokta şeklinde bile olması gerekirken) göremüyorsunuz. Üssten görünüşten gördüğünüz bir toprakama prizi, yandan görünüşte olmayabiliyor.
Bunun için topraklama projesinin tamamına çok iyi çalışıp deyim yerindeyse "su gibi içmelisiniz"

Ne kadar hatalı da olsa o projeye uyulması gerekli normalde. Ama siz projede göreceğiniz hataları kontrolörünüze (Başınızda sizi denetleyecek bir kontrolör olacaktır mutlaka taşeron firmadan vera onun bir üst firmasından.) vaktinden önce bildirin. Onlar bir çözüm üretmek zorundalar.

Evet ben de duydum topraklama iletkeninin boru içinden geçirilmesi olayını.
Bizim uygulamamızda iletkenler betona tamamen temas halindeler. Ayrıca demir donatıya da temas halindeler. Hatta her katta birkaç noktadan demir donatıya ekler ile birleştirildi. Bu bizim projemizde olan şeydi. Bu "iletkenleri boru içinden geçirme" olayı bana göre saçma bir uygulama. Eğer ki galvanizli şerit olsaydı sizin iletkeniniz, bunu nasıl izole edecektiniz. Bu olayı şantiye elektrik mühendisiyle bir görüşmeye çalışın.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
çok saolun ya yarın başlıycaz topraklama işine.Bu bilgiler benim için gerçekten süper oldu.İnanın interneti baya araştırdım ama bir kaynak bulamamıştım.Tekrar teşekkür ederim.
 
son bi soru daha bizim şantiyede adamlar toprak bulamıyo yandaki dereden alalım diyolar ama oda bi hayli ıslak acaba üstüne toprak dökmesek bi sorun çıkarmı. yada deredeki toprağı döksek ne olur. toprağın amacı nedir
 
çok saolun ya yarın başlıycaz topraklama işine.Bu bilgiler benim için gerçekten süper oldu.İnanın interneti baya araştırdım ama bir kaynak bulamamıştım.Tekrar teşekkür ederim.

Rica ederim. Doğrudur, intermette bu iş üzerine fazla açık kaynak yoktur.

son bi soru daha bizim şantiyede adamlar toprak bulamıyo yandaki dereden alalım diyolar ama oda bi hayli ıslak acaba üstüne toprak dökmesek bi sorun çıkarmı. yada deredeki toprağı döksek ne olur. toprağın amacı nedir

Toprağın amacı, topraklama direncinin düşürülmesidir. İletkene temas edecek toprak kalitesi ne kadar iyi olursa, topraklama direnci o kadar düşük çıkar. Çaydan alınacak olan toprak değil, kumdur. Su tutmaz, iletkenliği azdır. Bakınca kendini belli eder zaten toprak.
Oralarda hafriyat çalışmaları yapılıyordur mutlaka. Çıkan iyi topraktan bir kamyonu size tahsis edilmeli (iletkenlerin toprakla kapatılması işini şantiyenin diğer işçileri yapacaktır/ yapmalıdır.) Bizim kullandığımız toprak bu şekilde getirildi.
Bu temel topraklama işi bir defa yapılacağı için üzerinde durulması gerekir. Ne olursa olsun, toprakla temas etmesi gereken iletkenlerin üzeri toprakla kapatılmalıdır.
 
öncelikle bu konuda bana zaman ayırdığınız ve yardım ettiğiniz için herkese teşşekürler.okulda bize mağlesef bu bilgiler verilmiyor.



dün akşam amperin sayfasında şöyle brşey okudum;

Topraklama direncinin azaltılması için mümkünse aşağıdaki toprak tiplerinden biri seçilmelidir.

1.Islak bataklık zemin
2.Kil, balçıklı toprak, sürülebilir toprak, killi toprak, az miktarda kum ile karışık killi toprak veya balçık
3.Değişik oranlarda kum ile karışık kil veya balçık, çakıl ve taşlar
4.Rutubetli ve ıslak kum
5.Kuru kum, çakıllı tebeşir, kireçtaşı,granit ve çok taşlı zeminler vegenç kayaların zemine çok yakın olduğu alanlardan kaçınılmalıdır.






forumlarda burçin erişenin bi yazısındada şöyle bir şey yazıyor;
TOPRAK ÖZGÜL DİRENCİ (Spesifik direnç)

Tanımı: Bir metreküp toprağın alternatif akımın geçişine karşı gösterdiği zorluğa toprağın öz direnci (spesifik direnç)denir.

Toprak özgül direnci düşük olan toprak çeşidi tesisin kurulması için en uygun zemin olarak belirtilir.Toprak öz direnci yüksek olan zeminler ise topraklama tesisinin kurulması çok zor hatta tesisin kurulacağı bölgenin toprağı gerekiyorsa değiştirilmeli.

Toprak öz direnci düşük olan zeminler:

1- Tuzlu topraklar 1-10 ohm
2- Killi topraklar 20-200 ohm
3- Akarsular 100-200 ohm
4- Rutubetli kum 200 ohm

Toprak öz direnci yüksek olan zeminler

1- Kuru beton 100.000 ohm
2- Kaya 1000-10.000 ohm
3- Çakıl 2000-3000 ohm
4- Kuru kum 1000-2000 ohm

yukarıdaki iki bilgiye göre ben yandaki nehirden kumu alabileceğimi düşünüyorum.burası karadeniz bölgesi olduğundan devamlı nemli bu kumda kurumayacağı için bi sorun teşkil etmiyeceğini düşünüyorum.
lütfen yanlış fikir yürüttüysem beni uyarın.
 
Kum yerine,toprak malzeme tercih etmeniz daha uygundur.
 
fahri bey e katılıyorum. kesinlikle toprak

hayırlı çalışmalar diliyrum.
 
Senin amacın topraklama direncini oldukça düşürmektir.Onun için kum değil toprak kullanmalısın.Bende Karadeniz' deyim aynı sıkıntıyı yaşıyorum.Topraklamayı yaparken 5-6 kamyon toprak getirttim onlarla topraklamamı yaptım.Unutmayın ki topraklama çok önemli bir konudur ve yeni yönetmeliğe göre 0.5 ohm dan aşağıda olmak zorundadır.

Genç arkadaşında söylediği gibi her aksam topraklanıyor.Onun için her oda da topraklama ucu bulunsun.Bunlar projede yer alır fakat atlamış da olabilirler.

Tüm metal aksamlar için uç bırakacaksın.Bunlar generatör, türbin, gezer vinç, tüm metal korkuluklar,ana trafolar,iç ihtiyaç trafosu,OG hücreler,AC-DC panolar,kablo kanalları,giriş kapısı (metal ise),paratoner, dizel jeneratör... v.b Bunların yerleri az çok bellidir ona göre uçlar bırakacaksın.Sonra çok sıkıntı yaşarsın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn. alpersnr,
Kum kullanarak uzun vadede sonuç alamazsınız benden söylemesi.
Konuyu buradan takip ediyorum. İstediğiniz zaman bu konuda size yardımcı olurum. Daha sonradan detaylı işler de yapacaksınız çünkü. Siz onaylı temel topraklama projesine iyi çalışın. Gerisi kendi kendine hallolur içiniz rahat olsun...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,724
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst