Hoparlor cikis

bir de dedim ya hoparlör dc bobinlidir.
şimdi sen hoparlörü artı eksi yani besleme-şase bağlantısını doğru yapmazsan bobine önce 4 gelmesi gerekirken - gelir bu da hoparlörü içe çalıştırır. ha yine ses alırsın. ki mono amfilerde nerde ise hiç önemli değil.
ancak multi kanallarda ve özellilkie stereoda hoparlrler cross yani çapraz bağlanırsa biri ileri gittiği anda öbürü geri kaçacak bu da havayı size gelmeden hoparlörler üzerinde dolaştıracak. ki bu da akustik kısa devre denilen istenmeyen durumu ortaya çıkaracaktır. sonuç: bazı frekansların kaybolması ve hatta seslerin bozulmasıdır.inanın ses iğrenç çıkıyor. ama bir yandan bu özellik bazı ses sistemlerinde sana surround kurulması için kullanılır. çünkü ses yankılı çıkar. ki ki şu eskiden satılan ufak 3d surround yazılı stereo müzik setlerinde bu yöntem kullanılır. yani kanalın tekinin çıkışı terslenir.
 
Birde jameson 505 1400w anfi var adam.ustune 4chanel mosfet yazmiz tosiba pnp.npn kullanmislar 4 adet ama dort tanede mosfet transistor var besleme katinda ustunede 4 ch mosfet yazmislar simdi burada hilemi var yada normal preanfi katindan cikip bipolar pnp npn girip sonra birde mosfetemi giriyor diuecem ama alakasi yok tabi inverter vazifesi goruyor diye biliyorum ben ve ayriyeten sunudo dogru anlamisim.cikis transistorlerine ac girip yukseltilip tekrar ac cikiyor dc sizmasin diye kuplaj yapiliyor dogrumudur
 
genelde satış için ohmxwatt hesabı kullanılır reklam hilesi. o nedenle rms power ya da true power e bakmak lazım. misal benim amfinin olduğu bir teybe 250 watt yazmışlar. ama 5watt:)
aslında ses içinm çok büüyk güçlere ihtiyaç yok. 1400 watt ile adamlar hilti yapıyor. 2 kişi taşıyamıyor:)
ha bir de 1400 olsa ne olur? onlar class d amfiler zaten. tam bir ses amfsi sayılmaz pek.
inverter dersek içlerinde bittabi inverter olacak. o güce 12 v ile çıkamazsın.
bir de şyle bir şey var. 4 ch dediği 4 kanaldan da o güç çıkmaz. onları sen datasına göre koprülersen o güce çıkarsn.
 
Onu anladikta adam transistor mosfet diyor bilolar cikiyor :)
 
Birde usta bir onceki msjda dogru anlamisim demi yazdigim yeri aciklarmisin rica etsem
 
Birde jameson 505 1400w anfi var adam.ustune 4chanel mosfet yazmiz tosiba pnp.npn kullanmislar 4 adet ama dort tanede mosfet transistor var besleme katinda ustunede 4 ch mosfet yazmislar simdi burada hilemi var yada normal preanfi katindan cikip bipolar pnp npn girip sonra birde mosfetemi giriyor diuecem ama alakasi yok tabi inverter vazifesi goruyor diye biliyorum ben ve ayriyeten sunudo dogru anlamisim.cikis transistorlerine ac girip yukseltilip tekrar ac cikiyor dc sizmasin diye kuplaj yapiliyor dogrumudur

Evet,çok doğrudur.Zaten kuplaj kond.'lerinin asıl konulma amacı budur.Konulma amacını tam olarak da kavramışsınız zaten,tebrik ederim.Transistörlerde "yükseltme,kazanç konusunu" kond.'lerin bir de bu konulma amacından bahsedildiğinden iyice emin olabilmek amaçlı,megep dökümanının bu özel kısmından açıp bakarsanız,ayni bilginin burada da verildiğini rahatlıkla görebilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Merhaba.Hoparlör bobini konusuna biraz daha açıklık getirmeye de çalışayım isterseniz.Hoparlör bobini sabit bir mıknatısın kuvvetli mağnetik alanı içinde yer alan ve çok çeşitli omaj değerlerinde ve güçlerinde olan bir bobindir.Bu bobine siz örneğin 1.5 volt dc pil ile + ve – yazılı kutuplarına uygun dc uyguladığınızda,bu hop. konisi öne doğru hareket edip tam sabit kalır,bu dc sürekli uygulandığı sürece.Sızıntı akım transistör bölgesinden bu bobine tam ulaştığında da yine ayni durum olur.Yani aslında her iki durumda da hop. bobini ayni dc. ile çalışan bir röle veya dc.bir elektromıknatısın bobini gibi davranır.Bu durumda dc bobini gibidir deriz.Sanırım yolgezer74, bu 1. durumda bunu tam olarak açıklayıp anlatmak istemiştir diye düşünüyorum.

Ama aslında hop. bobini için ac akımda (2. asıl durumda) bir empedans (alternatif akımdaki bobin iç direnci ile bobin indüktansının vektörel toplam bileşenidir) tanımı vardır.Birimi yine ohm.’dur.Örneğin 4-8 ohm.’luk bir empedans değeri gibi.Hoparlör bobini daimi olarak dc bobini farzedilseydi eğer,hop. empedansı tanımını değil hop.direnci tanımını da bu bobini için kullanacaktık,çok doğal olarak.Ama uygulamadaki tüm hop.’lerin üzerinde hop. empedansı ibaresi sürekli de yer almaktadır,çok dikkat çekici olarak.

Z empedans değeri (Z=XL+XR) aslında 9 voltluk avometredeki pilden bobinine uygulanan zayıf bir dc akımla tam ölçülemez,ama yaklaşık bir değer olarak ve hop.üzerinde yazan bu etikete çok yakın bir omaj değeri kabaca okunabilir.Çünkü Z empedans değeri ancak ac ile hop. tam çalışırken ölçülebilir,dc ile bunu ölçümlendirmek çok doğru değildir.Ama hop.lerin açık devre/kapalı devre olup olmadığı,kabaca omaj (dc akımdaki direnç değeri) ölçümü için empedans değeri yerine yine de multimetre ile de ölçülebilir,çoğunlukla yapılabildiği gibi.

Hop. güç değeri büyüdükçe bobin teli çapı da kalınlaşır,ama öyle bir ince ayarlama yapılır ki empedans ölçümünde omaj değeri 4-8 ohm empedans değeri olarak bu hop.ün teknik değeri olarak sürekli sabit kalabilmesi,çok hassas olarak ayarlanan bobinin tel boyuyla bu tam sağlanmış olur.Kolay gelsin.
 
Hp elinde yoksa dc motor kullanabilirsin, garip gelen bozulan sesler bunun gibi bişey;
 
Son düzenleme:
sadece kondansatör çıkışlı (a sınıfı) olan amplifikatörlerde dc, direkt çıkışlı amplifikatörlerde ise (ab, d sınıfı) ac çıkış vardır. A sınıfı amplifikatörlerde eksi alternanslar da artı alternenslar da pozitif alternansa bindirilir. A sınıfı amplerde çıkışta daimi bir dc voltaj vardır, alternans şiddeti değiştikçe (kondansatörün çalışma prensibini bildiğinizi varsayıyorum) kondansatör kendini deşarj ederek hoparlöre enerji gönderir. A sınıfı amplerde çıkış voltajı daimi olduğu için ve bunun üzerine modülasyon yapıldığı için hoparlörün zarar görmemesi adına kondansatörle sürülür.. Ab sınıfı amplerin çıkışlarında ise (kesintili / daim olmayan) ac voltaj bobinden sonra (tabii ki) hoparlörde ses enerjisine dönüşüp Ground'a (gnd) geri döner..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,308
Mesajlar
925,169
Kullanıcılar
451,750
Son üye
taleharmyy

Yeni konular

Geri
Üst