HP spektrum analizör ve frekans sayıcısı

İlave bilgi.
MOT.png

Tarih doğrulanıyor hocam.
 
Timur Hocam kond leri nasıl ölçüyorsunuz özel cihazınız var mı, kuruma yapmıştır.
 
Tarih doğrulanıyor hocam.

Tam bir dinozor ...

Çalışmazsa belki antika değeri vardır, bir teknoloji tarihi müzesine satarım artık :D

Timur Hocam kond leri nasıl ölçüyorsunuz özel cihazınız var mı, kuruma yapmıştır.

LCR metre var. Aslında bu kapasitörleri her halükarda değiştirsem iyi olacak.

Kılavuzlardan birinde güç kaynağını ana karta bağlayan konnektörün pin adlarını vermiş. Bir tanesi LOWPWRON. Bunu anakart üzerinde power switch'e kadar takip ettim. Power switch basılınca bu sinyali gnd ye çekiyor.

Ben de direkt orasını GND ye lehimledim ve şimdi cihaza 220V verince bütün voltajları görüyorum. İlgili LED'ler de yanıyor zaten :) Hadi bakalım, şunu bir toplayıp tekrar deneyeyim :rolleyes:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Güç kaynağını cihaza takıp denedim. Satıcının söylediği davranışına geri döndü, bir süre sonra kendini kapatıyor. Ama kapatana kadar ekranda da herhangi birşey çıkmıyor. Parlaklığı iyice açınca vertikal sinyalin çok hızlı ilerlediği görülüyor. 5, 6 tane yatay çizgi çıkıyor, o kadar.

Sanki güç kaynağı dışında başka sorunlar da var. Ama tüp ile ilgili bir sorun yok en azından, onu bulmak kesinlikle mümkün olmaz.
 
Hocam cihazın kullanım kılavuzunda HARD RESET'ten bahsediliyor mu?
Yanlış hatırlamıyorsam, cihaz kapalı iken belirli tuşlara basılı tutup power on tuşuna basılmakla yapılıyordu.
Cihazın kontrolü PC tabanlı olduğu için bu aklıma geldi.
 
Pilli hafıza var bunda, ama o hafızada saçma sapan birşeyler olsa bile böyle ekranda vertikal arızası gibi sonuçlara sebep olmaması lazım. Zaten o pil de 41 sene sonra artık ölüdür.

Şöyle bir şey deneyeceğim. Benim laboratuvar güç kaynağı var. -15, +15 i oradan vereceğim. Buna ilave olarak 5V ve 12V bir yerden ayarlayacağım. Gıcık herifler güç kaynağını ana karta bağlayan tamamen standart dışı bir konnektör yapmışlar. Erkek tarafı anakart, dişi tarafı güç kaynağında. Dişi konnektörü tamamen sökeceğim ve oradan harici güç kaynaklarını bağlayacağım. Eğer çalışırsa, artık tamamen güç kaynağına odaklanabilirim ve tamir etmeye çalışırım. Ama çalışmazsa, artık duruma göre bakacağım.
 
O cihazın tüpü bilindik PC ekranlarıyla aynı katagoride sanırım.
Sonuçta ekranda birşeylerin çizilmesi esasına göre çalışıyor. Sadece teknolojileri farklı. Birisi CRT yenileri de LCD.
Cihazdaki compüter ise ekrana bazı çizimlerin yaptırılabilmesi ve gereken ayarların uygulanmasında aktif rol üstleniyor. Bu sebeple vertikal sorununa yorum getirdim.
Tabiiki ekrana yapılması gereken çizimlerin ne şekilde yapılacağı ve ne şekilde denetlendiği, o yıllardaki teknolojik unsurlara bağlıdır.
Eğer tüm voltajları aynı anda cihaza uygulamazsan başka sorunlar da olabilir düşüncesindeyim. Başka güç kaynakları ile test etmek yerine cihazın çalışma anındaki PSU gerilimlerinin ölçülmesi bence daha akla yatkın gibi görünüyor.
 
Programlanabilir laboratuvar güç kaynağı var iki tane. Bunlar trigger in/out üzerinden senkronize çalıştırılabiliyor. Ama birisini memlekete götürmüştüm, geri getirmem lazım.

Bu arada CRT arabirimi ile ilgili söyledikleriniz aklıma şunu getirdi. Belki de o arabirim'den çıkan sinyali bir şekilde TFT ekran formatına dönüştürmek mümkün olabilir. Hatta kesinlikle böyle birşey yapmalıyım. Düşünsenize, 41 senelik bir dinozor, renkli TFT ekranla muhteşem bir dönüş yapıyor :cool::p
 
Hocam smps yi makinaya bağladığınız çalıştırdığınız zaman o voltajları veryior mu ölçdünüz mü? Kapanmadan önce.
 
Hocam smps yi makinaya bağladığınız çalıştırdığınız zaman o voltajları veryior mu ölçdünüz mü? Kapanmadan önce.

Son denemelerimde çok hızlı kapanıyor, ölçmeye fırsat vermiyor. Sadece boşta ölçebildim, o zaman da değerler doğru.

Muhtemelen kapasitör kurumasına bağlı bir sorun var güç kaynağında. Ama bunu halletmeye girişmeden önce ana makinanın geri kalan kısımlarının çalıştığını görmek istiyorum. Güç kaynağını açmak çok zor, bir sürü vida var. Bir de içerideki iki PCB birbirine kırk tane kablo ile bağlı, müdahale etmek ve incelemek de zor. Eğer cihazın geri kalanı çalışıyorsa uğraşmaya değecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,461
Mesajlar
927,014
Kullanıcılar
452,017
Son üye
yusuf7878

Yeni konular

Geri
Üst