Inverter Devresi Hakkında

abraham

Üye
Katılım
4 Mar 2009
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar bir ödevim var ama ne yaptımsa bulamadım.

12V DC den 220V AC çevirecek invertör devresi lazım.
Frekansı değiştirebilmem lazım. Çünkü motorun hızını böyle değiştiricem. Ve en büyük özelliğide IGBT kullanılmış olması lazım. 1kW veya aşağısı olabilir. 750w filan olabilir yani. o civarlarda. Lütfen elinde bu konuda bilgisi olan yardım etsin. Çok acil.
 
PIC lerden anlıyorsan microchip sayfalarını ziyaret ediniz.
SG2525 meşhur bir entegredir ve onunla yapılmış çok örnek var.

Hangi okulun ödevi bu ? (lise-yüksek okul)
 
yüksek okul ödevi için basit metal dedektör devresi var mı acaba. internetten indirdiklerimiz biraz kafamızı karıştırdı ve pek birşey anlamadık.eğer elinizde veya çevrenizdeki arkadaşlarınızda böyle birşey varsa gönderir misiniz...şimdiden teşekkür ederim...
 
Sn. Musallim;

Bu sg2525 ile PWM ile sinüs çıkışlımı olyor inverter. eğer sinüs olmaz ise sanıyorum arkadaş motor çalıştıracak. Motora kare dalga verince aşırı akım çekmez mi?
 
Son düzenleme:
... Motora kare dalga verince ... Bunun yerine Microchip in sitesindeki uygulama notlarında ...

Uygulama notlarındakileri inceledinmi ?

Motora kare dalga vermenin usulünü bilirsen fazla akım , neden çeksin ?
Motora kare dalga gerilim uygulayınca akım anında yükselirmi ki fazla akım çeker ?
Üzerinde powerMOS olan bir çıkış katı "gerçek sinüs" çıkış verebilirmi ?

SG2525 ile uygun çıkış katı ile sinüs almak mümkündür.:rolleyes: Lakin bunu konu dışı görüyorum.

Bu tarzda cevap vermemin sebebi ödev oluşu ve bir şeyler öğrenmeye zorlama içindir,sadece anahtar kelimeleri içerdiği için sordum-yazdım.
Aslında "pwm" tekniğinin bilinmesi şart...:rolleyes:

Soran arkadaş soruma cevap vermedi , yorum yanlış olur .
Bu kadarını ise senin yazdıklarınla birlikte başka okuyanlarda bir yerlere takılmasın diye cevapladım.
 
Hocam Yüksek okul projesi. Ya aslında istenilen şu. Bir frekans üretici olacak. Bu frekans üretici IGBT ye bağlanacak. Girişe 12 DC verilecek. verilen frekansta anahtarlama yapan IGBT çıkışını trafoya verecek trafoda o frekansta 220 AC üretecek. Aslında istenilen bu. Ama internette malesef IGBT konusunda çok çok az dmküman var. Ve IGBT ile yapılmış invertör devresi hiç yok. 1 haftadır uyumuyorum bile. Gecem günüdüzüm birbirine girdi. Hatta acaba hoca yanıldımı diye düşündüm. Ama bu yeni yetnoloji olarak geçiyor. Yani yeni bişi olduğundan kaynakta yok.
 
Uygun şekilde sürebilirsen IGBT ve ya MosFet farketmez.Neden böyle yazdım,bulduğun örneklerdeki çıkışın fazla önemi yok.
Yüksek okul ödevi olduğuna göre pwm nedir bilirsin.
Pwm i ya sg3525 ile yada daha doğrusu pic ile elde edersin , örnekler için yol gösterildi.
Ayrıca 16F877 için bile bulunabilir.

Frekansı ayarlanabilen ve geri besleme ile gerilimi de ayarlanan bir pwm devre tasarlanacak.Ve bununla bir tarafo sürülecek.Bu trafo ancak ferrit nüveli olabilir...
Hepsi bu.
Gerisi sana kalmış.

(şimdi sıradan bir ups yi az oynasan filan diyecem ayıp olacak :rolleyes:)
Yeni bir şey olduğu çok su götürür.
 
kullanılacak olan dc gerilim eğer 12 VDC ise mosfet kullanmakta fayda vardır. igbt nin Vce gerilimi Mosfet in Vds gerilimine göre çok daha az olduğundan anahtarlama kayıpları ile ilgili problamlarini daha rahat çözebilirsin!..
 
arkadaşlar teşekkür ederim yardım etmişsiniz. Fakar devre pic ile yapılmayacak. Ben şimdi basit bir invertör buldum. 4047N ile yapılmış bir devre. Ama transistör olarak BDX54 kullanılmış. BDX54 yerine IGBT bağlana bilirmi. Bağlanırsa nasıl ?. Teşekkürler.
 
Sn Abraham

Şu linklere bir bak aradığın 4 -4lük olmasa bile bulunmakta

https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/pcim03-china-compact-inverter-design-pdf.37114/

ıGbT İnverterler Ac-Dc uygulamalar



Bak Arkadaşım burdaki sitelerden girip bakabilirsin tabii ingilizcen varsa benden buraya kadar

inverterler-hakkinda-ve-ornek-dc-ac-uygulamasi.jpg



Tek Fazlı Yarım Köprü Montajı : Gerilim beslemeli inverterin girişindeki dc gerilim; bir redresör (ac gerilimi doğrultan devre) ac şebeke gerilimini dc üzerinden mevcut ac şebekeden, bir akü bataryasından, bir yakıt pilinden veya bir güneş pilinden temin edilebilir. Beslenmek istenen ac yükün gücüne ve cinsine göre inverterler, tek fazlı veya üç fazlı olabilirler elde edilir.

Performans Parametreleri : Pratikte inverterlerin çıkış gerilimlerinde belirli harmonikler bulunur ve bir inverterin kalitesi, aşağıda sıralanan performans parametreleri ile değerlendirilir.

Harmonik Faktörü (HF): Belirli bir harmonik için tarif edilen Harmonik Faktörü; ilgili harmoniğin efektif değerinin, ana dalga efektif değerine oranı olarak tarif edilir.
Toplam Harmonik Distorsiyonu (THD): Bir dalga şekli ile ona ait ana dalga bileşeni arasındaki yakınlığı ifade eden THD, aşağıdaki gibi tarif edilir.

Distorsiyon Faktörü (DF): THD, bir dalga şeklinin toplam harmonik içeriği hakkında bilgi verir. Fakat özellikle filtre planlaması için her harmonik bileşenin seviyesi önemlidir. Eğer inverter çıkışında bir filtre kullanılırsa, daha yüksek mertebeden olan harmonikler daha çok zayıflatabilirler. Bu nedenle her harmoniğin hem frekansının hem de genliğinin bilinmesi önem taşır.

En Düşük Mertebeden Harmonik (LOH) : LOH, frekansı ana dalga frekansına en yakın olan harmonik bileşendir. Genliği ana dalga bileşeni genliğinin % 3’üne eşit veya daha fazladır.

Tek Fazlı Köprü Montajı: Tek fazlı köprü montajındaki bir inverterin bağlantı şeması verilmiştir. Şekilden görüldüğü gibi dc gerilim kaynağının orta uçlu olmasına gerek yoktur. Qı ve Q2 transistörteri birlikte iletime sokulurlarsa, yükün uçlarında Ud giriş gerilimi oluşur. Diğer yarım periyotta bu kez Q3 ile Q4 birlikte iletime geçirilirse, yük gerilimi yön değiştirerek –Ud’ye eşit olur. Şekil 1.2b’de görüldüğü gibi kare dalga şeklinde değişen bir yük gerilimi elde edilir.

Çıkış Geriliminin Süzülmesi (Filtre Edilmesi) : Tam sinüsoidal gerilim isteyen hassas yüklerin beslenmesi için inverter çıkışına Şekil 1.4’de görüldüğü gibi bir filtre eklenmesi gerekir. Bu montajda inverter çıkışındaki iA yük akımı sinüsoidaldir. Fakat transformatör sekonder akımı iAF henüz bir kısım harmonikleri içermektedir. Çıkış geriliminin tam sinüsoidal olması ancak enine filtre ile sağlanmaktadır. İnverterin çalışma prensibini incelemek için, esasen az miktarda olan enine filtre tarafından süzülen harmonikler ihmal edilerek, transformatör akımı iAF’nin de sinüsoidal olduğu kabul edilebilir

Tek Fazlı Darbe Genişlik Modülasyonlu (PWM ) İnverter : Tek fazlı köprü montajında çapraz köprü kolları gecikmeli olarak iletime sokularak, yarım periyoda ait kare dalganın genişliği ayarlanmaktadır. Bu gerilim ayar metoduna “Darbe Genişlik Kontrolü” veya genel anlamda “Darbe Genişlik Modülasyonu ( PWM )” adı verilir. Ancak burada tek darbe bulunduğundan, PWM’in “Tek Darbe Modülasyonu” grubuna girmektedir. PWM genel olarak çıkış gerilimi dalga şeklinin harmonik içeriğini değiştirir.

Kare Dalga (Altı Basamaklı) İnverter
: Üç fazlı inverterler, kullanılan kontrolün cinsine bağlı olarak kare dalga inverter ve PWM inverter olmak üzere iki guruba ayrılır. Üç Fazlı Kare Dalga İnverterin çalışma prensibi tek fazlı köprü montajındaki inverterdeki gibidir. Orada olduğu gibi her kontrollü eleman, iletime sokulduktan sonra 1800 iletimde tutulur. Böylece her çıkış ucu periyodik olarak yarım periyot süre ile, kaynağın bir pozitif ve bir negatif barası ile irtibatlanır. Yarım köprüler birbirine göre 1200 faz farkı ile iletime sokularak üç fazlı bir sistem elde edilir.

Üç fazlı PWM inverteler : inverterin ana akım devresi Şekil 1.16’daki gibi olup, kare dalga inverterin ana akım devresinin aynıdır. Fakat kollardaki elemanların anahtarlama sırası daha karmaşıktır. Çıkış gerilimi dalga şekli değiştirilerek gerilim kontrolü inverterin kendi içinde yapılır Girişindeki dc gerilimin ayarı gerekmediği için Şekil 1.22’deki gibi diyot köprüsünden oluşan kontrolsüz bir redresör kullanılabilir. PWM inverterde yüksek anahtarlama hızları gerektiğinden şekilde IGBT kullanılmıştır.

uc-fazli-pwm-inverterin-diyot-koprusu-beslenmesi.jpg


ve abraham
Elimdeki Güç Elektroniği ders notlarından dükümanı gönderiyorum.

guc_elektronigi_ders_notlari.jpg


Ayrıca Döküman İndir


Yarı İletken doğrultucu elemanlar
Tipik tetikleme devreleri
Tetikleme devrelerinin kontrol özellikleri
GTO (gate turn off - kapıdan tıkanabilen tristör)
Tristör ile güç transistörü karşılaştırılırsa
IGBT ( yalıtılmış kapılı bipolar transistör )
MCT ( mos kontrollü tristör )
SITH ( statik endüksiyon tristörü )
Yarı iletken eleman katalog değerleri
Kayıplar ve soğutma
Yarı iletken güç elemanlarının karşılaştırılması


Bölüm 2Doğrultucu devreleri
Devre tanımları ve gruplandırma
Tek faz yarım dalga (tek yollu) devre
İki faz yarım dalga (tek yollu) devresi
Tek faz köprü (çift yollu) devreleri
3 faz yarım dalga (tek yollu) devre
Altı fazlı yarım dalga (tek yollu) devre
Faz köprü (çift-yollu) devresi
Darbe devreleri
Besleme trafosunun boyutlandırılması


Bölüm 3
Konverter çalışma
Overlap (çakısma – üst üste gelme)
Güç faktörü ,İnverter çalışma
Regülasyon ,
P-darbeli konverter için eşitlikler
Darbe genişlik modülatörü (p.w.m) konverterleri ile güç faktörü kontrolü


Bölüm 4
DC hat komütasyonu
Paralel kapasitans
Rezonansla sönüm
Kuplajlı devre
Bir baska yükü besleyen tristör aracılığıyla komütasyon
Formüllerle özet


sana kolay gelsin bilirim,bizde o yollardan geçtik...
 

Ekli dosyalar

  • PCIM03 China Compact Inverter Design.pdf
    175.3 KB · Görüntüleme: 27
  • guc-elektronigi-ders-notlari.rar
    854.4 KB · Görüntüleme: 14

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst