Isı Sensörleri (PTC, NTC, Termokupl)

bir arkadaş basit bir devre şeması çizebilir mi?
 
gerçekten güzel bi paylaşım olmuş. emeğinize sağlık.
 
İyi günler,
PTC yi ilk defa kullanacağım, EMKO ESM-3710 Sıcaklık Kontrolörü var. Ancak ölüç yapacağım mesafe uzun, PTC nin kablosu 1,5metre. Sıcaklık kontrolörü ile ölçüm yapmam gereken yer arası mesafe 20 metre. 2x1,5 kablo ile uzatsam çok sıkıntı yaşar mıyım? yoksa PT100 deki gibi özel kablosu var mıdır?

pt100 kablosu özel değildir bildiğimiz bakır kablodur.burada onemli olan pt100 yada 1000 kablosunun minimum 3 uçlu olması gerektiğidir. 2 adet uç pt100 e kadar olan kablonun direncini ölçmek ve kablo direnç kayıplarını kompanze etmek için kullanılır.diğer 3. uçta pt100 direncini ölçmek içindir.
 
Kaynakların çoğunda NTC daha çok kullanılır şeklinde yazıyor. Pozitif ölçüm aralığı +50 gibi düşük bir değer olan eleman hangi sebeplerden dolayı daha çok tercih edilir ki?
 
Buzdolabi, derin dondurucu,ticari buzdolabi, soguk oda, neyve sebze reyonlari, pasta reyonlari, havalandirma gibi uygulamalaeda hep sicaklik olculur ve sicaklik araligi -50 ila +50 derece araligindadir. NTC eleman da daha ekonomik oldugu icin daha cok tercih edilir.

Ayrica yaygin kullanilan NTC ler yani sogutma kontrol cihazlari ile kullanilan NTC ler -50 ila +150 derece araliginda olcum yaparlar. Eliwell, LAE, Dixell, ENDA, EMKO gibi markalarin NTC leri de aynidir. Bu NTC ler 25 derecede 10 kOhm urettiklerinden 50m lik, 100mlik ekler olcum dogruluguna fazla halel getirmezler.

Olcum araligi +150 dereceyi buldugundan su isitmasi yapilan uygulamalar ile kulucka makinalarinda da yaygin olarak kullanilirlar.
 
Multimetreler ile gelen ısı ölçerler o zaman ne PTC ne de NTC değil termokupl oluyor o zaman. Çünkü elimde bi tane NTC vardı, bunu bağladım test etmek için, ısı eksilere düştü ve kutup farkı yoktu hiç.

Bir tane de kablolu eski bir termometre vardı. Onun kablosunu söktüm ve o sensörü bağladım. Onda da sıcaklık sabit kaldı. Isınsa da değişmedi. Ama ohm kademesinde ısındıkça değer düşüyordu fakat 10k üstü bir direnç gösteriyordu.

termokupl 'un bir farkı 'da kutuplu olması sanırım. Probları ters bağlayınca negatif sıcaklık gösteriyor çünkü.

Peki soruya gelecek olursak, gıda termometrelerinin çoğu termokupl mu kullanıyor? Yedek parça olarak bir termokupl alsam benim multimetrede çalışır mı ? Gıda termometresi almak yerine böyle bir çözüm mü bulsam acaba diye düşünmüştüm. :D
 
Merhabalar.Bir sorum olacak.Bende kablosuz bit termometre var.Yani dışarıya sensörü koyuyorum ve elimdeki display tablet ile uzaktan değerleri görüyorum.Sensörün kapağını söktüm ve bir temassızlık gördüm.Yaklaşık 2cm uzunluğunda,0.5 cm çapında gümüş renkli silindirik ,2 bacaklı bir dvre elemanıydı.Malesef iyice kopardım ve kaybettim.Devre kartında yanında X2 yazıyor.Üzerinde hiçbir ifade yoktu elemanın.Kondansator ve ya direnç değildi.Bu X2 ne olabilir,bilen var mıdır ?
 
Elemanın adı kristal fakat değeri olmayınca elden gelen sınırlı oluyor :(. Model aratarak şemasını araştırın. Dilerseniz ucuz masaüstü saatlerinden alın veya elinizin altında varsa feda edin. Başka marka model kablosuz termometre varsa şekil şemal değişik olsa da çalışma prensip aynı olur, aynı yerdeki parça iş görür.
 
PTC ve arduino kullanarak sıcaklık ölçer yapabilirmiyiz. Daaha önce bu alanda çalışan var mı?Yardımcı olursa çok sevinirim...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst