Joule Thief Devre elemanları ne işe yarar?

sketch-54496725.jpg
Dikkat ederseniz burada bir katlayıcı ("boost converter") var. Diğer kısmının da geri besleme devresi olduğunu söylemişler. (Bu devrenin çalışma prensibini güç elektroniği ile ilgilenenlerin olduğu bir forumda sordum)

Bu devre "blocking oscillator" olarak geçiyor. Hatta bazı fotoğraf makinelerinde kırmızı göz etkisini azaltmak için ve kamp ışıklarında kullanılıyormuş.

https://www.classle.net/book/blocking-oscillator

Zaten İsmail arkadaşımız devrenin nasıl çalıştığını anlatmış.
 
FARD8YTFOHU388K.LARGE.jpg

Offf bu da neeee. bu kadar çoğaltabiliyormuyuz bu voltajı. adam 52,6 ya çıkarmış maşallah :D
 
Aynen artırabilirsiniz hatta çok çok daha fazla olabilir

özellikle çok spirli 3. bir sargı ilavesi ile bunu yapmak daha kolaydır (Sekonder amaçlı)
 
Son düzenleme:
Aynen artırabilirsiniz hatta çok çok daha fazla olabilir

özellikle çok spirli 3. bir sargı ilavesi ile bunu yapmak daha kolaydır (Sekonder amaçlı)

ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu gün bi kaç elektronikçi gezdim. bulabildiğim tek npn transistör C547B ph90 oradaki b yerine 8 de olabilir. şimdi

C547B ph90 transistörün ayaklarının nasıl olduğunu tam olarak bilmiyorum. bunu anlayabilecek bilgim de yok. videodaki ile aynımıdır? yani videodakine bakarak yapsam, yazı bana doğru bakarken ortadakine direnci bağlayıp, diğer 1.ci ve 3.cüyü de videodaki gibi bağlasam benim joule thief de çalışır mı?

sargısını cat5 kablodan aldığım 2 metrelik kablo ile yaptım. arada boşluk az ve çok olacak şekilde 2 tane sardım. bakalım hangisi daha çok voltaj verecek deneyerek bulacağım. birde elimdeki direnç 10 k kaç tane direnç varsa elinde hepsine baktı 10 k dan fazlası yoktu elinde ondan 10 k verdi.

çizimleri pek anlayamadığım için de videodan yararlanıyorum. şu anki tek sorun bu transistörlerin ayakları değişiyormuş ya, benim elimdeki transistörün hangi ayağına hangisini bağlayacağımı bilemiyorum. bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bir de hatalı bağlarsam transistör zarar görür mü?
 
bulduğunuz transistörün kodu BC547

45v 100ma lik bir transistör genelde bu transistör yapı olarak TO92 paketinde olduğu için ayakları değişmez yani hepsinde aynıdır

ayakları bulmak için yazılı taraf size gelsin bu esnada ayakları yukarı bakacak şekilde tutun

soldan sağa doğru sıralama 1.emiter 2. base 3. collektör dür

yanlış bağlantıda (bağlantıya göre değişir) büyük bir ihtimal hasar görecektir.

10k direnç vermiş olduğunuz şekillerdeki ne göre oldukça yüksek değer de bundan 2-3 adet elinizde varsa paralel bağlayarak değerinin düşmesini sağlayabilirsiniz.
 
Mağlesef elimdeki tek direnç bu birde üzerinde değer yazmıyan yeşil bir direnç var olmadı ikisini denerim hangisi işe yararsa artık :D

Anladığım kadarı ile yapmam gereken şey;

1 - Pilin + ucundan gelecek olan akımı, sarmış olduğum Coil in 2 ucunu birbirine birleştirdiğim yerinden devreye bağlamak.
2 - Bir ucuna direnci bağlayıp, Transistörün ortasına bağlayacağım. Yani Base dediğinize
3 - Sardığım Coilin diğer ucunu ise Collectör dediğiniz kısmına yani ayaklar aşağı bakarsa ilk yukarı bakarsa belirttiğiz gibi 3.cü ayağa götüreceğim ve bu ayaktan birde + çıkış verdiğimiz yere götüreceğim
4 - Pilin - ucundan bir kabloyu da Emiter denilen Ayaklar yukarı doğru tutulursa ilk, aşağı doğru tutulursa 3.cü ayağa başlıyacağım ve buradan bir kablo ile de out olarak - çıkışı vereceğim.

Anladığım doğru ise tüm sistem bu şekilde çalışıyor değil mi? Doğru anladı isem birazdan yapmaya bağlıyacağım. lehim aletim diğer evde olduğundan şimdi kardeşim getirecek geldiği gibi başlıyacağım. o zamana kadar devreyi kesinleştirmiş olayım dedim. bu adımları uygularsam inşallah olmuş olacak.

Birde direncin yönü fark etmiyor değil mi yani ters bağlanmaz direnç değil mi?

bu çıkışa bir diyot eklemek istersem, akımı tek taraflı yapsın ve doğrultsun diye, o zaman diyodu + uca bağlıyordum değil mi? birde diyotun bağlanma şekli vardı. beyaz çizgili tarafı ne tarafa bakarsa oradaki akıma izin veriyordu yanılmıyorsam.

çok soru oldu farkındayım, yaptığımda tüm değerlerin fotoğrafları ile siteye ekleyeceğim. Yardımlarınız için teşekkürler.
 
sanırım doğru anlamışsınız evet dirençte yön önemli değil
sadece 1. sargı ile 2. sargı yönleri zıt olmalı en önemli noktalardan biri burası

1. sargı başlangıç-------------------------- 1. sargı bitiş
2. sargı başlangıç--------------------------2. sargı bitiş

bilin + ucuna başlanacak olan uçlar 1. başlangıcı ile 2. sargı bitişi olmalı

+ giriş ----( I ) ---- + çıkış yatay çizgileri koyamadım :eek:
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim. bir yere uğraması lazımmış. 1 saat içinde geliyor lehim aletim. inşallah güzel sonuçlar alırım.

Birde bu yöntem ile aldığım voltajı diyotla doğrulttuktan sonra 7805 ile regüle edip direk usb kablosunun dişisine verip oradan usb kablosu ile telefonumu şarj edebilirmiyim? bazı arkadaşlar şarj dolmuyor daha çok azalıyor demişlerdi de o yüzden soruyorum. yoksa illa kondansatör vs vs gibi aygıtlar kullanmalımıyım?
 
bu uygulamanın en azından bu şekliyle şarj hele ki 7805 ilavesi ile yeterli akımı sağlayabileceğini sanmıyorum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,289
Mesajlar
935,129
Kullanıcılar
453,543
Son üye
adonis_nicholas

Yeni konular

Geri
Üst