Joule Thief Devre elemanları ne işe yarar?

Peki böyle bir uygulama için ne yapmam lazım? nasıl bir akım vermeli. mesela aradaki direnci mi kaldırmalıyım?

bu şekliyle bu uygulama sadece temel teşkil edecek bir yapıdadır. bunun üstüne ne kadar eğilseniz ne kadar eklenti yapsanız da sonuç kısıtlıdır. siz deneme ve değerlendirmelerinizi yaptıktan sonra (devre ile biraz uğraştıktan sonra) zaten sınırlarını kendiniz göreceksiniz. sonrasında daha gelişmiş yapılar tavsiye edebiliriz. en azından kıyaslama test etme şansınız olur.

Aradaki direnci kaldırırsanız transistörünüz yanar. İsmail arkadaşın dediği gibi bu tip devreler ne kadar uğraşırsanız uğraşın vereceği voltajı akımı gücü bellidir. Sizinle birlikte bizde öğreniyoruz onun için soru sormaktan çekinmeyin. Normalde pil veya akülerden daha fazla akım çekebilmek için ek başka bi tane paralel bağlanır fakat bu devrede ne denli doğru olur bilemiyorum. Ama şunu unutmayın akımı artırdığınızda verimi düşecektir. Ben bu devreyi kesinlikle batarya şarj etmek için önermiyorum çünkü batarya şarj etmek hassas işlemler gerektirebilir. Bataryanızdan ve telefonunuzdan olabilirsiniz. Çıkış geriliminiz pulse olursa bataryanız geç dolacaktır, düzgün bir DC çıkış olması daha iyi olur. Bir kaç baktığım sitede joule thief devresini modifiye etmişlerdi ve çıkış gerilimi epey düzgün bir DC idi. O devreyi bulursam buraya koyarım fakat biraz daha fazla komponenti vardı.

Ticari bir kaç örnek fotosu

USB DC 1~5V to DC 5V Voltage Step Up Boost Module - Green - Free Shipping - DealExtreme
sku_143571_1.jpg

2.6-5.5V to 3~12V Voltage Boost Mobile Power Module - Blue (3A) - Free Shipping - DealExtreme Dikkatinizi çekeim 3A diyor!
sku_256085_2.jpg

All-in-One Mobile Phone Charger Images uploaded by DmNuts Elektrnik devre 2. sırada tüp içine girecek boyutta o denli küçük :)

Aradaki direnci kaldırırsanız transistörünüz yanar. İsmail arkadaşın dediği gibi bu tip devreler ne kadar uğraşırsanız uğraşın vereceği voltajı akımı gücü bellidir. Sizinle birlikte bizde öğreniyoruz onun için soru sormaktan çekinmeyin. Normalde pil veya akülerden daha fazla akım çekebilmek için ek başka bi tane paralel bağlanır fakat bu devrede ne denli doğru olur bilemiyorum. Ama şunu unutmayın akımı artırdığınızda verimi düşecektir. Ben bu devreyi kesinlikle batarya şarj etmek için önermiyorum çünkü batarya şarj etmek hassas işlemler gerektirebilir. Bataryanızdan ve telefonunuzdan olabilirsiniz. Çıkış geriliminiz pulse olursa bataryanız geç dolacaktır, düzgün bir DC çıkış olması daha iyi olur. Bir kaç baktığım sitede joule thief devresini modifiye etmişlerdi ve çıkış gerilimi epey düzgün bir DC idi. O devreyi bulursam buraya koyarım fakat biraz daha fazla komponenti vardı.

1.5 V pil ile giriş yaparsan çıkıştan 2,7 V ac alıyorsun ama ölçü aletini dc kademesine getirirsen 1,5 V dc alıyorsun. Sonra bu ac akımı dc ye çevireyim diyot bağlıyayım dersen gene 1,5 V dc alıyorsun. Bunu 2 kalem pille denediğimde ise ilginçtir 5 - 5,1 V gibi ac akım alıyorsun dc yaparsan gene 3.1 V dc veriyor. diyotlarsan gene 3.1 V veriyor. peki bu 5 - 5,1 V lik ac akım niye diyotla dc ye dönmüyorda direk dc pilden geliyor :D

Birde 1.5 V lik pilden 2.7 V ac akım geliyor da neden 2 pilden 2,7 + 2,7 = 5,4 V ac olması lazım iken 5 veya 5.1 V geliyor. bunu da anlamadım. Bu joule thief işi fos çıktı.

Eğer o dediğin devreyi bulursan onu denerim bir de :)

özellikle en alttaki ve en üsttekinin devreleri vardır senin elinde :=) hadi anlat ta yapalım onları. ikisini de görür görmez gözlerim açıldı. buralarda bulamıyorsun böyle şeyler yaa. yanlız anlamadığım en üsttekine 1 v ile 5 v aralığında vereceğimiz voltajı nereden veriyoruz :)

Senden bunların devre çizimlerini de bekliyorum :D bu sefer boşken hemen yapacam

1. resim açıklamasında hata olabilir15 v arası değil de 1.5v olması olası devre sabit çıkış vermek üzere tasarlanmıştır 5v 100-500mA standart usb port değerleri. Bu bende yok ama tasarım 3 aşağı yukarı 5 günlerdir konuştuğumuz devre ile aynı. Abim için yine linkleri verdiğim siteden (ücretsiz kargo) getirttim ve devresine baktım yalnız bunda 2 tr yer alıyor.
Pil bağlantısı "IN+" "-" yazan deliklerden yapılacak.
Sana bi tavsiye Abuzerefendi, çıkışta fazla mA elde etmek için 2. sargıyı çapı daha kalın tel ile yapmanı tavsiye edeceğim.

1.5 V pil ile giriş yaparsan çıkıştan 2,7 V ac alıyorsun ama ölçü aletini dc kademesine getirirsen 1,5 V dc alıyorsun. Sonra bu ac akımı dc ye çevireyim diyot bağlıyayım dersen gene 1,5 V dc alıyorsun. Bunu 2 kalem pille denediğimde ise ilginçtir 5 - 5,1 V gibi ac akım alıyorsun dc yaparsan gene 3.1 V dc veriyor. diyotlarsan gene 3.1 V veriyor. peki bu 5 - 5,1 V lik ac akım niye diyotla dc ye dönmüyorda direk dc pilden geliyor :D

Birde 1.5 V lik pilden 2.7 V ac akım geliyor da neden 2 pilden 2,7 + 2,7 = 5,4 V ac olması lazım iken 5 veya 5.1 V geliyor. bunu da anlamadım. Bu joule thief işi fos çıktı.

Eğer o dediğin devreyi bulursan onu denerim bir de :)

Ölçü aletiniz true rms olmadığı için ölçtüğünüz değerler farklı çıkıyor. True rms; ne tip sinyal olursa olsun, sinyalin gerçek rms değerini ölçebilmektir. True rms olmayan multimetreler sadece sinüs sinyalini düzgün ölçer ama true rms olanlar her hangi bi sinyalin gerçek rms değerini ölçerler. Devrenin asıl voltajını anca osiloskopla öğrenebilirsiniz. Voltage spike dediğimiz voltaj sıçramaları belki de çok daha yüksek değerdedir fakat siz o değeri kapasitöre sanırım şarj edemiyorsunuz. O voltajı kapasitöre şarj edebilirseniz belki o zaman bişiler olabilir. O devreyi evet bulursam buraya koyarım.

1. resim açıklamasında hata olabilir15 v arası değil de 1.5v olması olası devre sabit çıkış vermek üzere tasarlanmıştır 5v 100-500mA standart usb port değerleri. Bu bende yok ama tasarım 3 aşağı yukarı 5 günlerdir konuştuğumuz devre ile aynı. Abim için yine linkleri verdiğim siteden (ücretsiz kargo) getirttim ve devresine baktım yalnız bunda 2 tr yer alıyor.
Pil bağlantısı "IN+" "-" yazan deliklerden yapılacak.
Sana bi tavsiye Abuzerefendi, çıkışta fazla mA elde etmek için 2. sargıyı çapı daha kalın tel ile yapmanı tavsiye edeceğim.

Eğer bu site ücretsiz kargo ise hiç uğraşmadan 4 tl ye direk yapılmışını satın alırım :D gerçi el emeği ile yapılmış olanın keyfi de bambaşka oluyor tasarımı o kadar şık olamayacak olsa da :D

şimdi 2.ci sargı hangisi oluyor onu anlamadım tam olarak. Çünkü ben cat5 kabloyu 2 metre uzunluğunda kestim, içinden çıkan yeşil-beyaz ve yeşil birbirine dolanık olan kabloyu sarmal yaptım videodaki gibi. sonrasında da zıt olan 2 kabloyu videodaki gibi birleştirik + pili buraya bağladım. şimdi burada 2.ci bir bobin veya sargı kullanmadım ki ben. gerçi elimde 2 tane daha öyle sarılı bobin var. ortalarındaki boşluğu birinde 3 parmak kalacak şekilde sardım, birinde 1 parmak kalacak şekilde sardım, 1 inde ise hiç kalmayacak şekilde sardım 3 ü ile de denedim değişiklik yok hepsi 2.7 veya 2 pille 5 volt veriyor. aradaki 0,4 volt kayıp :D

şimdi 2.ci bir sargı mı ekliyeyim onu nereye ekleyeceğim? elimde 2 tane daha boşta sargı var hatta abartıp 3 ünü de ekleyebilirim yeterki sonuçta voltaj artsın. ama gene doğrulttuğumda 1.5 v görünmez dimi :D

direnci kaldırarak tekrar dene sonuçta yanacak olan en fazla 0,25 tl lik transistör

çıkışta oluşan Ac yüksek frekanslı olduğu için ölçüm hatanız oldukça fazladır.

Forum istatistikleri

Konular
129,886
Kullanıcılar
452,766
Son üye
yahyacmn16

Yeni konular

Geri