abuzerefendi
Katılımcı Üye
Peki böyle bir uygulama için ne yapmam lazım? nasıl bir akım vermeli. mesela aradaki direnci mi kaldırmalıyım?
Aradaki direnci kaldırırsanız transistörünüz yanar. İsmail arkadaşın dediği gibi bu tip devreler ne kadar uğraşırsanız uğraşın vereceği voltajı akımı gücü bellidir. Sizinle birlikte bizde öğreniyoruz onun için soru sormaktan çekinmeyin. Normalde pil veya akülerden daha fazla akım çekebilmek için ek başka bi tane paralel bağlanır fakat bu devrede ne denli doğru olur bilemiyorum. Ama şunu unutmayın akımı artırdığınızda verimi düşecektir. Ben bu devreyi kesinlikle batarya şarj etmek için önermiyorum çünkü batarya şarj etmek hassas işlemler gerektirebilir. Bataryanızdan ve telefonunuzdan olabilirsiniz. Çıkış geriliminiz pulse olursa bataryanız geç dolacaktır, düzgün bir DC çıkış olması daha iyi olur. Bir kaç baktığım sitede joule thief devresini modifiye etmişlerdi ve çıkış gerilimi epey düzgün bir DC idi. O devreyi bulursam buraya koyarım fakat biraz daha fazla komponenti vardı.
Ticari bir kaç örnek fotosu
USB DC 1~5V to DC 5V Voltage Step Up Boost Module - Green - Free Shipping - DealExtreme
2.6-5.5V to 3~12V Voltage Boost Mobile Power Module - Blue (3A) - Free Shipping - DealExtreme Dikkatinizi çekeim 3A diyor!
All-in-One Mobile Phone Charger Images uploaded by DmNuts Elektrnik devre 2. sırada tüp içine girecek boyutta o denli küçük
1.5 V pil ile giriş yaparsan çıkıştan 2,7 V ac alıyorsun ama ölçü aletini dc kademesine getirirsen 1,5 V dc alıyorsun. Sonra bu ac akımı dc ye çevireyim diyot bağlıyayım dersen gene 1,5 V dc alıyorsun. Bunu 2 kalem pille denediğimde ise ilginçtir 5 - 5,1 V gibi ac akım alıyorsun dc yaparsan gene 3.1 V dc veriyor. diyotlarsan gene 3.1 V veriyor. peki bu 5 - 5,1 V lik ac akım niye diyotla dc ye dönmüyorda direk dc pilden geliyor
Birde 1.5 V lik pilden 2.7 V ac akım geliyor da neden 2 pilden 2,7 + 2,7 = 5,4 V ac olması lazım iken 5 veya 5.1 V geliyor. bunu da anlamadım. Bu joule thief işi fos çıktı.
Eğer o dediğin devreyi bulursan onu denerim bir de
1. resim açıklamasında hata olabilir15 v arası değil de 1.5v olması olası devre sabit çıkış vermek üzere tasarlanmıştır 5v 100-500mA standart usb port değerleri. Bu bende yok ama tasarım 3 aşağı yukarı 5 günlerdir konuştuğumuz devre ile aynı. Abim için yine linkleri verdiğim siteden (ücretsiz kargo) getirttim ve devresine baktım yalnız bunda 2 tr yer alıyor.
Pil bağlantısı "IN+" "-" yazan deliklerden yapılacak.
Sana bi tavsiye Abuzerefendi, çıkışta fazla mA elde etmek için 2. sargıyı çapı daha kalın tel ile yapmanı tavsiye edeceğim.