Küçük Bir Güneş Enerjisi Sistemi

Isı camı bende düşündüm maliyetini araştırdım. Maliyeti sıfır panelle aynıya geliyor o kadar uğraştığında yanında cabası kalıyor. Birde ısı cam üreten firmaya gidip bu yapacağın paneli arasına koymak için imalatta bu işlemi yaptırabilmen için ikna ettirmen gerekiyor.

Ben elimde 150 watt hücre vardı. Bunu ısıcamın arasına yerleştirmek için fiyat aldım. bundan 1 yıl önce 110 - 120 tl dedi. Sonra ben ön camın ışık geçirgenliğinin yüksek olması lazım dedim o zaman fiyat artar dediler.

Birde bu tür bir imalat sonrasında deneyimlemedim ama iki plaka arasında hücreler daha fazla ısınacak ısıyı üzerilerinden daha zor atacak. Buda verimliliği düşürebilir kanısındayım.

Şu an için gördüğüm en güzel imalat bir camın üzerine hücreleri yerleştirip üzerine epoksi reçine dökmek. Ancak bununda uzun yıllarda sararma yada cam ile epoksinin farklı genleşmesinden dolayı açılma riski var.

Kolay gelsin
 
Son düzenleme:
Nemsiz günde yaptığınızda 3 günde değil 5 günde deforme olur. Çünkü hala nem var.

Isı camın arasına yerleştirilse paneller nasıl olur?
Nette herkes dümdüz camların arasına koyup silikonluyor adam senelerdir kullanıyorum diyor, nem sorununu çok abartmamak mı gerek acaba?
 
Silikon akvaryumlarda kullanılan anti bakteriyel olanlardan kullanılırsa ömrü uzar kararma olmaz.

Nem konusuna fazla takılmamak gerek diye düşünüyorum ben de. Neticede panel deforme olana kadar bir geliştirme projesine maruz kalir muhtemelen..
 
Öncelikle herkese merhaba. Sitenizde cidden çok güzel ve ayrıntılı yazılar var. Çok biligili kişiler var. Bir süredir okuyordum sizlerden örnek alıp bir güneş enerjisi sistemi mi diyim santrali mi diyim küçük çapta kurmaya karar verdim. Sizlere sorum bu sistem için bana hangi cihazlar gerekecek? Panelleri kendim yapmak istiyorum direk bütün paneller pahalıya geliyor onun yerine çinden küçük hücrelerinden alıcam. 40-50w civarında oluyor 10 hücre alıcam. Sorun burdan sonrasında;

1.Şimdi ben hücreleri mono mu poli mi alayım yoksa daha verimli olan Sunpower marka olanlardan mı?

2. Bu iş için bana tam olarak neler gerekiyor? Öğrendiğim kadarıyla bana inverter, mppt denen bir cihaz, akü, bir de hücreleri birleştirmek için flux, tab ve bus kabloları gerekiyor. Sunpower olandan alırsam bunlara gerek yok sanırım kendi connectorleri var. Bunlar dışında atladığım bir şey var mı?

3. Akü jel akü mü olmalı yoksa kuru akü mü?

4. İnverter ve mppt ayrı ayrı mı yoksa tam sinüs inverter denenden mi alayım? Ve bu kaç v w a olsun? Cahilliğimin kusuruna bakmayın bu değerler benim için bişey ifade etmiyor çünkü.

5. Akü olmasa da inverter filen gerekiyor mu yani direk olarak bir usb kablosunu panele bağlayıp mesela diyorum, güç çekebilir miyiz?

6. Ampul tv gibi cihazları kullanmak için 220v nasıl olur yani volt değerini nasıl ayarlıyoruz?

Şimdilik sorularım bunlar. Belki bu konu ve cevaplarınız benim gibi böyle sistemler kurmak isteyenlere yol gösterir. Size biraz saçma ya da "bunu nasıl bilmez?" gibi gelebilir bu sorular ve evet her yerde cevap var ama toplu değiller ve aklımda kalan soru işaretlerini gideremediler çünkü çoğu cevap bilen birinin anlayacağı dilde yazılıyor ama işte ben bu konularda biraz cahil kaldım o yüzden sizden ricam cevaplarınızı biraz halk dilinde yazmanız :). Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Okuyup cevap ver(e)meyenlerin de canı sağolsun :)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,239
Mesajlar
934,704
Kullanıcılar
453,451
Son üye
urucoğlu

Yeni konular

Geri
Üst