Bende akvaryum var 400litrelik,bunun içinde ısıtıcısı,motoru var,üstünde lambası var,diyelimki suya Elektrik kaçağı var,Sigorta atmadı,balıklar öldü,biz de elimizi suya soktuk.KAKR varsa yada yoksa bu esnada neler olur? Acaba akvaryuma da toprak hattı mı çekmeliyiz? Çekmeliysek nasıl olmalıdır? Akvaryum suyuna temas edecek şekilde bir toprak kablosu mu çekmeliyiz? Toprak kablolarında da yanlış hatırlamıyorsam bir miktar elektrik oluyordu,bu elektrik balıkları öldürmez mi?
Saygılar.
Bende bu konuda sabıkalı sayılırım ,Lise yıllarımda staj yaptığım yerde tüm balıkların ölümüne sebep oldum , elektrik kaçağından . Bende dediğine benzer bir uygulama -koruma- yapmıştım, akvaryumun altına 20x20 cm paslanmaz bir levha koydum ve onuda 6 mm^2 NYA kablo ilepanodaki topraklama barasına irtibatladım, olmuştu... Ama topraklama iyi olacak... Böylece KAR de kullanabilirsin gönül rahatlığı ile... Sıfırlama olan bir binada bu dediğim olmaz... Çünkü nötr de toprağa göre bir gerilim olabilir.. Bunun ne kadar olduğu bina nötr kesitine ve TEDAŞ nötr hattına göre değişir... Ama bu voltaj -taoprağa göre- balıkları öldürürmü bilemem..Topraklamada tehlike olmaz ... Balıkları öldürdükten sonra 1 yıl kadar denedim...
Balıkların hayatı çok önemli ise bulabilirsen 12Volt veya 24 volt devir daim pompası kullanabilirsin...
"""Son sorum, akvaryumda 35wattlık bir motor kullanılmış,bu birçamaşır makinesi kirli su tahliye motoru, 0.16amper akımı,bu motora 1 amperlik Btipi bir sigorta takılmasının ne yararı olur? Yani bu motoru termoplastikle yalıtım yapıp suyun içinde çalıştırıyoruz,soğutma pervanesi yok motorun,trafo ya benziyor,nüve üzerinde bobin sarılı,ortada bir mıknatıslı mil var."""
Evet bu motor relüktans motor sigorta taksan elbette faydası olur...Motorun içine pis su mil gibi birşey girer ve kilitlenirse sigorta atar , hem motor yanmaktan kurtulur hemde bağlı olduğu plsatik hortumun ve plastiklerin yanması önlenmiş olur...
Son düzenleme: