kaçak akım rölesi açma sorunu

sefaxxxxx

Üye
Katılım
8 Haz 2009
Mesajlar
194
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar merhaba

sizlere bir sorum olacak okuduğum bir kaynakta jeneratör nötrü ile Şebeke nötrünü birleştirince kaçak akım koruma rölesinin devreyi açacağı yazıyor sizce bunun nedeni nedir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Şebekede enerji var iken jeneratör çalışmıyor olacağından nötr yani yıldız noktası akım çekiyor ise (böyle bir şey olabilir mi tartışılır) KAKR doğal olarak bunu kaçak akım olarak nitelendireceğinden rölenin açma durumu gündeme gelebilir.
 
Yani kitapta şebeke nötrü ile jeneratör nötrü birleştirilince nötr üzerinden dönen akımın ikiye bölüneceği yazıyor.Ben bir türlü akımın nasıl ikiye bölündüğünü anlayamadım.Lütfen biri bunu bana açıklaya bilirmi?
 
Yani kitapta şebeke nötrü ile jeneratör nötrü birleştirilince nötr üzerinden dönen akımın ikiye bölüneceği yazıyor.Ben bir türlü akımın nasıl ikiye bölündüğünü anlayamadım.Lütfen biri bunu bana açıklaya bilirmi?

Aynı durum UPS nötrü ile birleştirilince de oluyor. Doğal olarak akım 2 farklı koldan gidiyor yani nötr devresini tamamlamak için 2 tane seçenek olmuş olur ve akım da bu 2 yolu aynı anda kullanır, bu da KAKR'ndeki giren akım ile çıkan akım arasında farka neden olur ve KAKR açar.
 
Ekteki şemadan bakabilirsiniz.
Şekilde;

In nötr hattından geçen dengesizlik akımı;
Ing jeneratör işletme topraklamasına akan akım;
Int trafo işletme topraklamasına akan akım;

In= Ing + Int 'dir.
 

Ekli dosyalar

  • denge.jpg
    denge.jpg
    9.6 KB · Görüntüleme: 54
  • denge.rar
    14.7 KB · Görüntüleme: 25
Son düzenleme:
bence noturu nerde bırleştırdıgınıze baglı.eger röleden önce bırleştırırde roleye gırerse bence atmaz cunkı netıcede kacak akımın faz uclarından gecen akım aynı sekılde rolenın ıcındekı notr hattından gecek.yanı sızıntı olmadıgı ıcın röle acmayacak.ama roleden sonra baglanırda dıger notrden enerjı akışı olursa atar.cunkı fazlardan gecen akım dedıklerı gıbı tam olarak roledekı notr ayagından gecmeyek.devreyı dıger notrdende tamamlayacagı için röle acar.
 
evet irtibatlandırma kakr den önce yapılmalı.enerjiyi nerden alıyorsak ilk önce kakr den geçmeli.şebeke olmuş,başa bir güç kaynağı olmuş farketmez.kural değişmemeli
 

Forum istatistikleri

Konular
128,784
Mesajlar
920,477
Kullanıcılar
450,876
Son üye
metinklcc
Geri
Üst