sck0512
Üye
@servetd bey söyledikleriniz çok kıymetli hepsi çözüme giden yöntemler.ben analamam abi önce bakılması gereken yer var banyo prizizne nem buhar geliyormu . gerekirse linylerini ve nötrünü sök uzun süre çalışmasın yada eğer çakmaklı ocak varsa ocak silinirken oralar ıslanınca açtırı. ne bilim 30 ma akım akıyor demekki. oda insan sağlığına zararlı demekki .
abi neden sigortaya şartlanıyorsunuz .. kaçak akımın sigortayla ne alakası var nötr ve toprak arası açtırıyordur belki ısklaklık orda oluyordur ? bunu tespit etmenin en iyi yolu düzgün bir elektrikçi bulacaksınız kafası çalışan ..tüm Sigorta kutusunu sökeceksiniz kaçak akımdan çıkışa 3 adet ampul bağlıyacaksınız az akım geçişi olsun.
ondan sonra ana nötrü bağlayacaksınız . sonra sıra ile linyenin önce toprağını sonra nötrünü sonra fazını bağlıyacaksınız . hangi linyeden attığını bulacaksınız sonra o linye yi takip edeceniz... basit yani.
ama sizin durumunuz böyle değil iyi bir gözlem lazım . ıslak yeri bulmak lazım izalosyon bozukluğu olan yeri . hemen atsa sıkıntı yokta sonradan atmazı bizi bu faktörlere götürüyor ..
başka yöntem de profosyenel ölçü aleti bulup fluke vb gibi toprağın akımını ölçmek ama pens ampermetre ile değil direk seri bağlıyarak . toprak ana girişini ampermetreye girip çıkışını toprak barasına bağlayıp tek tek toprak akımını ölçmek eğer akım nötrden bizim toprağa kaçıyorsa sıkıntı yok .. zaten başka bir yere kaçıyorsa inşatdemirine ne bilim tesisata zaten hep atar o kolay ..
bazende kaçak akım rölesi arızaloı olabiliyor size onun test cihazı lazım o zor değiştirin deyecem çok para belkide sağlamdır . bilemem . ama bende hatırı sayılır bir marka vardı işi evdeki tüm tesistı değiştirmeye kadar götürdüm .. gene olmadı LS marka aldım çalışıyor 3 yıldır ayda bir testini yapıyorum ..
sıkıntı yok ..
NOT: ÖNEMLİ !!İMPORTANT ! DİKKAT linyeleri açıp kapamazla belli olmaz banyoda toprakla nötr arasındada kaçak varsa açar ..
Durumu belki karmaşıklaştıracak belki de kolaylaştıracak başka bir bilgi vereyim.
- Elektrik gidip geldiğinde röle yine açıyor. ehil değilim ama nem ve buhardan değil de belki sortilerden belki bir bağlantıdan dolayı ark yapıp atıyor.
Örneğin:
(TV, Kombi, buzdolabı, aydınlatma bazen davlumbaz çalışıyorken) indüksiyonlu ocak iki göz çalışıyor röle 1 konumunda, çamaşır makinesi çalışıyor röle 1 konumunda. bunlara bir üçüncüsü kurutma yada bulaşık makinesi eklenince röle açıyor. hangi cihazın daha önce çalıştığından bağımsız.
Dediğim gibi ehil değilim, bir varsayımda bulunarak tesisatta bir problem olduğunu düşünüyorum. Diyeceksiniz ki kardeşim madem ehil değilsin neden buraya yazıyorsun? Gelen elektrikçi/ler röleyi sökmeyi önerdiler veya sorun yok diyip gittiler. Sizlerden fikir alarak şuna bakar mısın?, bunu kontrol eder misin? diyebilmek ve sorunu tamamiyle çözmek isteğindeyim.