Kaçak Akım Rolesi Monofazemi-Trifazemi Olmalı.

Katılım
25 Eki 2007
Mesajlar
159
Puanları
1
Yaş
56
Merhaba arkadaşlar.Elektrik Projelerinde EMO Tastikli Yapı Denetim Onaylı ve Tedaş onaylı Projelerde Dairelerdeki K.A.R (Hata akım Şalteri)4*40Amp.30mA.Gösterilmekte.Fakat Kullanılan Enerji Monofaze ise,Tesisattaki bir arızadan veya bir alıcının kısa devresinden dolayı TÜM Elektriğin kesilmesi nekadar doğrudur.Her Faza ait 2*40 30mA K.A.R Uygulaması olması nekadar uygundur. Gelişmiş Ülkelerde Bu Tür Uygulamalardaki Tesisatlardaki durum nasıldır.Önerilerinizi Paylaşmak istedim .Herkese selamlar.
 
Gelen Elektrik tek faz ise tek fazlı,üç faz ise üç fazlı KAK kullanılır.
onaylı projede ne ise o kullanılmalı.proje neden farklı uygulanıyor? onu bilemem.
esas cevaplanması gereken soru bu olmalı.
 
Sn elek ilginize teşekkür ederim.Tabiiki Tek Faz gelen Tesisata mono,Trifaze çalışan Tesisata Trifaze.Ancak Trifaze beslenip monofaze çalışan Kesinlikle Trifaze alıcısı olmayan tesisatlarda fazlarda üç faza ayrı mono K.A.R kullanmak nekadar doğru veya yanlış olur.
 
İlk mesajımı yazarken sorunuzda "4*40Amp.30mA.Gösterilmekte" ifadesinden sonrası okunamıyordu.
eğer üç faz geliyorsa ve tesiste üç fazlı alıcı yoksa bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez.
evlerde zaten şöyle bir uygulama tavsiye ediliyor;
birden fazla KAK kullanmak.örneğin toplam 10 linye varsa 2 tane KAK kullanmak.
bu durumda 10 ma lik bile kullanılabilir.dolayısı ile bu durumda tek fazlı KAK kullanılmış oluyor.
en başa 3 fazlı KAK da takılabilir.seçiciliğe dikkat edilmeli
 
mrb arkadaşım 30 mA kaçak akımda kullanılır .0.30 mA yangın rölesi olarak kullanılır benim kanaatimce.daireler için 30 mA monofaze kullanırsın.şebekeden gelen trifaze içinse ana kesiciden geçtikten sonra 0.30 mA kka röleyi yangın rölesi olarak kullanırsın.kısa devrede tüm dairelerin enerjisinin gitmesinden. yangın anında rölenin açması daha uygundur .güvenlik her zaman rahatımızda önce gelir diye düşünüyorum.
 
kaçak akım koruma rölesinin çalışma şeklini göz önünde canlandırırsak... gelen akım giden akıma eşit olduğu müttetçe kaçak akım rölesi çalışmaya devam edecektir. katlar ve daireler için kat tablolarında 30mA kaçak akım koruma kullanılır. ana panoda ise 300mA kaçak akım kullanılır. ana panoda kullanılan kaçak akım koruma rolesi trifaze olması her katlar için gelen nötür hatların birleştirilmesinden kaynaklanır. şebekeden 3 faz 3 nötr gelseydi işte o zaman her kat için ayrı ayrı monofaze 300mA kacak akım koruma rolesi kullanılırdı.
 
adem çelik arkadaşıma katılıyorum.yeni bir binada trifaze kaçak akım olması gerekiyor
 
Arkadaşlar,İlginize Paylaşımıza Teşekkür ederim.
 
Elektrik projeleri illere göre farklılık gösterebiliyor eğer monofaze bir sistemse 2*40 30 mA lik kacak akım koruma şalteri kullanabilirsiniz trifaz ise 3F+1N 30 mA lik kacak akım koruma şalteri kullanılır dairelere girişte 30 mA lil kacak akım koruma şalterleri ana panoda ise tüm apartmandaki elektrigi kesecek 300 mA lik yangın koruma sistemi olmalıdır fakat dedigim gibi illere göre degişiyor mesela istanbulda yangın koruma rolesi yaygın olarak kullanılmıyor fakat izmirde ana panoda olması şart mesela izmirde bir daire 3 faz ile beslenmek zorundaydı (şimdi bilmiyorum) yani daireye 3 faz geliyor dolaysıyla girişte kacak akım koruma rolesi ve ana panoda 300 mA lik yangın koruma rolesi olmak zorundaydı
 
şu anda ankaradada yeni yapılan binalarda k.a.r kullanmak zorunlu hem panoda hemde herdairede
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst