fancoiller yazın soğutmaya kışında ısıtmaya yarayan cihazlardır. kaloriferin aksine fanla çalışırlar ve yazın soğutma kışında ısıtma yaparlar. soğuyan ve ısınan havayı cebri olarak fanlarla dış ortama transfer ederler. evet çok şaşırtıcı bir durum bu fancoiller senenin 365 gününün 180 günü hiç çalışmazlar 180 günüde ya soğutma modunda yada ısıtma modunda çalışırlar. ben bir hastanenin teknik sorumluluğunu 4 yıl gibi uzun bir süre yaptığımdan yarımda makina mühendisi sayılırım. yazın chiller denen büyük bir soğutucu devreye girerek kazan dairesindeki soğutma kollektöründen bu sefer ortamı soğutma işine döner fan coiller. kışında ısıtma kollektörüyle ısıtma kazanları çalıştırılarak sistemi ısıtmaya dönerler. ilkbahar ve sonbaharlarda da ne ısıtma ne soğutma olacağından off durumunda kalırlar. evet koridorlardaki fancoillerin fan besleme tesisatları bildiğimiz duvardaki topraklı prizlerden yapılmış. yani prizi takmazsan KAKR atmıyor. Takarsan KAKR atıyor. zaten sorun biz hastaneyi işletmeye başladıktan üç dört ay sonra çıkan bir sorun. birde hastanenin ilk açıldığında bütün servisleri devreye alınmamıştı. hastane tam kapasite çalışmaya iki üç yılda geçmişti. Yani d blok hemen açıldı. 6 ay sonra sonra f blok. 1-2 yıl sonrada e blok. yani böyle yeni inşaatlarda bu sorunlarla çok sık karşılaşılır. elektrikte de hata mekanik ve inşaatın tersine elektriği verir vermez ortaya çıkar. mekanik ve inşaat hataları daha uzun vadelerde ortaya çıkar. ondan dolayı siz siz olun bir inşaatın
Elektrik tesisatını alırken bütün ısıtıcı, soğutucu, kompanzasyon, trafo, jeneratör, kesici, aydınlatma, priz otomasyon tesisatını mutlaka ve mutlaka tek tek çalıştırarak geçici kabulünü yaparak teslim alın derim. burası yok sığınakmış, yok arşivmiş, yok morgmuş, yok bu servis şimdilik çalışmayacakmış, bu trafo yedekmiş, yok elektrik varken jeneratörleri çalıştırmaya ne gerek varmış demeyin. ups ler acaba elektrik kesilince yük alacakmı. jeneratörler ana şebekeden elektrik kesilince otomatik devreye girecekmi ana şebekeden elektrik gelince jeneratör yumuşak geçiş yaparak ve kendini soğutarak devreden çıkacakmı yangın tesisatı tam anlamıyla çılışıyormu. kırbaslar alarmlar sprinkler adreslemeler doğru çalışıyormu tek tek bakın derim. biz bizden önce başka bir devlet hastanesi bir yıl önce geçici kabulünü yaptığı için bi nevi mevcut hastaneyi kucağımızda bulduk. sonra çok çile çektik. başımıza gelmeyen sorun kalmadı. mutfağın giderini bütün tesisatın en başına koymuşlar. bundan dolayı kanalizasyonumuz aradaki rogarların kuruyan yağın tıkamasıyla 3-5 ayda bir tıkandı. projelerde de çok büyük hatalar olabiliyor. proje çok çok önemli. yani demem oki hiçbir şeyi kestirip atmayın. arıza dediğimiz şey herşeyden kaynaklanabilir. elektrikçi arkadaşlar işin kolayını buluyorlar KAKR yi direkleyip devre dışı bırakıveriyorlar. arıza bulmak zor olduğundan kimse işin işletim mekanizmasına girmek istemiyor. işetmecilik çok çok zor bir olay. bizzat kendiniz işin işletmesinin başında olun. ben elektrik ustasına söylerim bu benim işim değil demeyin derim. böyle yaparak kendinizi çok iyi geliştirirsiniz.