2.5 luk 3 tane kablo var ben sadece priz bağlamasını felan biliyorum ondan dedim tamir ediyorum diye prizi mrizi eritiyor hiç acımıyor meret priz ala ala bıktırdı beni bide topraklamayı test yapmak için kırmızıyı topraklama kablosuna deydirmek lazım diye biliyorum yanlışmı böyle yaptım hem
Sigorta hem kaçak akım rölesi attı
Ben konu ile ilgili fazladan bilgi vermek için yazmıyorum.Arkadaşların dediği gibi , bir elektrikçi çağırın.Ben cesaretinizden dolayı tebrik etmek için yazıyorum.Tebrikler.Ben keban barajından gelen kablo kalınlığında kablo da kullansam , en iyi sigortayı da kullansam , en sağlam topraklama benimki de olsa , o cihazları kullanmaya cesaret edemezken , siz kafanıza göre priz değiştiriyorsunuz.Ne diyeyim.
Size şofben hakkında şunları söyleyeyim.
3x4 kablo kullanmak idealdir.Kablo , ana giriş panosuna kadar yekpare çekilmeli, 32 amperlik sigorta kullanılmalıdır.Ayrıca kaçak akım koruma( 30 mA yani hayat koruma) rölesi takılmalıdır.Mümkünse müstakil , mümkün değilse de , binanın sağlam olan topraklaması mutlaka olmalıdır.
Evinizdeki ampuller en fazla 100 wattlıktır.Ama genelde 60 ya da 75 wattlıklar kullanılıyor. Ortalama 70 watt dersek.Bu ampullerin çektiğinin 100 katı kadar akım çeker o meret.Yani 100 ampul kadar enerji harcarlar.
Ütünüzün 2000 watt olduğunu düşünürek, 3,5 ütü ya da 3,5 mini fırın kadar enerji çeker.
Yani bu cihaz sıradan bir lamba gibi değildir , kavurur atar.Bu cihazlarda priz kullanamazsınız.Prizi de yakar.
Şöyle düşünelim.Bir çok kaynak makinası 32 amperin altında akım çeker.Kaynak yapılan kısmı ise 40-50 amperden başlar.40 amperlik bir arkın , demire neler yaptığını göz önünde bulundurunuz ve bir aksaklık durumunda, 32 amperin tesisatınıza neler yapabileceğini düşünün.Unutmayın , bazen bir işi bedava yapmak , ya da ucuza yapmak , tasarruf anlamına gelmez.