Kablo Kesit Tayini Formülü (kablo kesit hesabı formülü)

Öncelikle,kablo kesitlerini tesbit etmelisiniz !Bu işi,bir teknisyene havale etmenin yollarını arayın !Dahili tesisat olduğu için ( 100-150 mt den az uzunluklar ),gerilim düşümü hesabına gerek yok,sadece,akım yoğunluğu yeterlidir.O devreden geçen akımları hesap etmelisiniz ( çalışan devreler için,akım ölçümü yapabilirsiniz ).Kullanılan kabloların akım kapasitesini,cetvellerden bulup karşılaştıracaksınız.Söylediğim gibi,bu görevlendirme,art niyetten başka bir şey olamaz.Böyle bir gerekliliği,zaten mühendis,kendisi ihtiyaç
duyuyor ise yapar.Fluoresant devrelerde akım hesabı yapar iken,balast tiplerini bilmeniz gerekir ( Cosq nedeniyle ).
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bende öyle düşünüyorum fahri bey teşekürler
akım yoğunluğu J = I /S formuku doğrumudur ?
illaki tek tek hesap isterler se ne yapmam lazım sizce?
 
akım yoğunluğu derken Fahri BEy yükün nekadarlık bir akım çektiğinden bahsetmiş olduğunu düşünüyorum. Siz bağladığınız ledlerin veya fluorasanların kaç watt olduklarını ve kaç adet bağladıklarını bağlantının seri veya paralel olmasını göz önüne alarak şebekeden çektikleri akımları hesaplamalısınız . Şebekeden çekiln akımı tespit ettiğiniz de kabloların akım taşıma kapasitesi tablolarına bakarak gerekli kablo kesitini tayin edebilirsiniz ..
 
adamlar bana biz bu kabloları kullanıyorduk ama bu kablolar bu iş için eksikmi yoksa fazla mı eksikse iyileştirme yapalım fazla ise inceltelim tasarufa gidelim diyorlar
 
Ürünlerinde kullandıkları kablolarımı soruyorlar ? Bu durumda,NYAF veya NYA kablo cetvellerinden yararlanmalısınız.
 
evet Fahri bey ürünlerde kullanılan kabloların uygunlukları ile ilgili bi çalışma yapmamı istiyolar işin açıkçası tabloları buldum ama pek anlayamadım bi örnekle anlatmanız mumkunmudur?
 
Ürünleriniz,TSE li ise,o TSE yi bulup,oradaki rakamları gözden geçirin.Değil ise,ürünlerinize ait TSE lere göre tahkik edin.
 
ürünler TSE li PRYSMIAN marka kablolar kullanıyor

mesela bu tablo yu kullanabilirmiyim
 

Ekli dosyalar

  • Kablolarin_akim_tasima_kapasitesi.14563350.pdf
    136.6 KB · Görüntüleme: 41
iyi günler bi sorum olacak 650 metre uzunlukta 17 kw lık bi pompa çalıştırcam.35 lik aliminyum kablo kurtarırmı.daha önce aynı pompayı 250 metrede 35 lik aliminyum kabloyla çalıştırdım hiçbi sıkıntı olmadı.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,063
Mesajlar
922,937
Kullanıcılar
451,337
Son üye
yakbasli

Yeni konular

Geri
Üst