Kablo Kesit Tayini Formülü (kablo kesit hesabı formülü)

trifaze sistemler için %3 alacaksınız.

%3 = ( 100 x L x P ) / ( 56 x S x U x U ) alacaksınız.

buna göre 3 = ( 100*50*175000 ) / ( 56*s**380*380)

burada s= 36 gibi bir değer çıkar.36 lık kablo olmadığına göre bir üst değeri almanız lazım.yani 50 mm2.

ANCAK , 50 lik kablo kullanamazsınız çünkü 50 lik kablo sizin ihtiyacınız olan akımı kurtarmaz. 175 kW yük yaklaşık 320 340 amper çeker.buna göre 150 lik kablo kullanmanız gerekebilir.eğer siz 175 kW lık yükü tek bir besleme kablosu ile besleyecekseniz durum böyle.ama farklı 2 besleme noktası olacaksa iki yük için teker teker bu hesapları yapmanı -z lazım.

aydınlatma için ( monofaze olacağı için ) %1.5 değeri baz alınır.aydınlatmanızın toplam yükü ne ise ona göre bu hesabı yapabilirsiniz.formüldeki 100 katsayısı 200 olacak.

bir dipnot vereyim: eğer yaptığınız hesaplamaları bir belge , bir proje olarak sunmak zorunda değilseniz , aydınlatma için hesap yapmasanız da olur.1.5 lik ve ya 2.5 lik kablo kullanıp geçin.tabi çok fazla armatür kullanacaksanız farklı hatlar çekip kablo üzerindeki yükü azaltın.daha sağlıklı olur.
 
öncelikle teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.
fakat benim mağaza içi aydınlatma ve yürüyen merdiven, asansör aynı beslemeden olacak şekilde hesap yapmam lazım bu durumda da %3 ü mü dikkate alacağım hesaplamalarda, birde kesiti bulsakta akım kurtarmıyor ya neden kesit hesabı yapıyoruz akıma göre kablo tipi seçsek olmuyor mu?
 
merhaba, ilk sorunuz cevabı %3 olacak.

ikinci sorunuza gelecek olursak, kablo seçilirken 2 durum baz alınır; akım taşıma kapasitesi ve gerilim düşümü.bu nedenle gerilim düşümünü kurtarsa bile akım kontrolü yapmanız lazım.ve ya tersi bir durumda, akım kurtarabilir ama gerilim düşümü kurtarmaz. iki kritere de uygun olması lazım seçtiğiniz kablonun.
 
Anladım o zaman şunu sormak isterim; AVM lerde ana panodan kiracı olan mağazaların tali panolarına kadar ana besleme hattı geliyor, ve kiracı bu hattan ihtiyacı doğrultusunda mağaza içini besliyor.
Fakat şimdi kiracımızın 25 kW lık yürüyen merdiven ve asansörü var, 70 kW lık aydınlatması var ve 80 kW lık ısı pompası var, bizde işleyiş şu şekilde oluyor.
Ana beslemeden kiracının aydınlatması + asansör + yürüyen merdiveni besleniyor.
Birde ısı pompası için besleme alınıyor, onuda kontaktörden yapıyoruz, ve kiracımızın panosu ile ana besleme hattı 50 mt olduğunu kabul edelim.
Bu durumda ben iki besleme vereceğim kablo kesiti ne olmalı?
Ana beslemeye 1 adet TMŞ koyacağım bu kaçlık olmalı?
Isı pompası için kontaktör seçeceğim bu kaçlık olmalı?
Ayrıca ana beslemeye akım trafosu koyacağım bunlar kaçlık olmalı? Yardımcı olursanız sevinirim.

iyi günler...
 
Yazdıklarınızdan çok bir şey anlamadım.

Siz 1 tane TMŞ ye iki tane besleme kablosu mu çekeceksiniz ?

Yüklerinizin biri toplam 95 kW diğeri de 80 kW mı ?
 
Üstad herkes ayni cevabi veriyor fakat hala ayni seyleri sormaya devam ediyorsunuz..aydınlatma asansör vs 75 kW hadi onu anladikta isi pompası kontaktor ne alaka?..
 
Şöyle anlatayım üstad, bizim Ana panodan iki ayrı besleme çekilecek, birisi ısı pompaları için (75 kW), diğeri de aydınlatma, yürüyen merdiven + asansör için ( 100 kW) bu yüzden hepsi için kablo kesiti, gerilim düşüm ve ısı pompası kontaktör seçimi, ana TMŞ seçimi ayrı ayrı yapılacaktır, bu konuda hesaplamalar yapılması için ne yapmalıyım, mesafe 50 mt.
 
Mesafeyi gerilim düşümünü bir kenara birak.unut.sadece akim hesabi yaparak cetvellere bakarak kesitleri belirle..ayni sekilde TMS icinde max. akima gore secimi yap.ornek 100 a cekiyorsa 140 a TMS.120 cekiyorsa onun bir ustu.vs.
Kontaktor icinde ayni durum geçerli
 
Mesafeyi gerilim düşümünü bir kenara birak.unut.sadece akim hesabi yaparak cetvellere bakarak kesitleri belirle..ayni sekilde TMS icinde max. akima gore secimi yap.ornek 100 a cekiyorsa 140 a TMS.120 cekiyorsa onun bir ustu.vs.
Kontaktor icinde ayni durum geçerli

çok da sağlıklı bilgi değil bunlar.

kablo seçilirken gerilim düşümü ve akım hesabı yapılmalıdır. mesafe kısa olduğu için gerilim düşümüne gerek yok diyorsanız anlarım, ama hesaplamalarda bu iki durumun incelenmesi gerekiyor.

şimdi soruya gelelim;

pompalar 3 faz olduğuna göre 75 kW değeri baz alınır ama aydınlatmada durum değişir.

70 kW lık aydınlatma var denilmiş. Faz başına 25 kW yapar.( 3 fazla dağıtılacaksa ). Hesabın buna göre yapılması lazım.

Soruyu soran arkadaş yeteri kadar bilgi vermediği için yanlış değerlendirmeler yapabiliyoruz.

@Sorun var bunlar senin için yazıyorum;

1.Isı pompası 74 kW ise ona göre gerilim düşümü ve akım hesabı yapıp kablo kesitini bulabilirsin. nasıl yapıldığını önceki mesajlarda anlatmıştım.Pompanın üstünde kaç amper çektiği yazar.Onu baz alarak bir üstteki şalter seçimini yapabilirsin.Aynı durum kontaktör için de geçerli.

2.Yürüyen merdiven ve asansör için de 1.maddedeki koşullar geçerli.

3.Sizin aydınlatma yükünüz kac kW önce onu netleştirin.75 KW yazmışsınız.her biri 100 watt olsa 750 tane armatür yapar.bu sayıda armatür kullnılacağını sanmıyorum.Yok durum böyle diyorsanız, 75 kW yı tek fazla taşımak gibi bir hata yapmayın.3 faza ayırın her biri 25 kW olur.Daha sonra 1.maddedeki hesapları yapabilirsiniz.


iyi çalışmalar,
 

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,575
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri
Üst