Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı

Şimdiye kadar hep A skalasında yapmıştım ben testleri. Sadece buna izin veriyordu. Diğerlerini de açıp denedim dB ekranında farklılıklar oluşuyor
Yeni bir şey daha öğreniyorum
KÖTEK ve de SUMSUK.
Üle A-weighting bass sesleri kaale almaz. Bana sorsaydın ya.
C weighting'te yapmalıydın.

Z-weighting ölçü aleti bulabileceğini sanmıyorum.

NOT:
Linkini verdiğin NTi firması NEUTRIK olup benim profil fotomdaki aleti üreten firmadır haa
O sitedeki bilgilere karşı çıkarsan fena kötek yersin.
 
Abi ben o ayarı açamıyordum ki ne olduğunu kurcalarken menüde görünce fark ettim. Normalde göremiyordum bile diğer skalaları. Ne oldu bilmiyorum fakat hepsi birden açıldı Neyse hiç çaktırmayayım böyle kalsın
O halde 32 Hz için ölçtüğümüz ses şiddeti 44 değil 64 dB olmuş oldu.
NOT:
Linkini verdiğin NTi firması NEUTRIK olup benim profil fotomdaki aleti üreten firmadır haa
O sitedeki bilgilere karşı çıkarsan fena kötek yersin.
Kesinlikle kötek yemek istemem
 
Yine de belirteyim ki internetten indirilmiş bir program ve adi bir cep telefonu mikrofonu ve mic pre amplisi ile ölçüm doğru kabul edilemez.
Ölçümün doğru yapılabilmesi için daha önce belirttiğim üzere pahalı ölçüm aletleri gerekmektedir.
https://www.noisemeters.com/product/cr/optimus/red/cr160a/
Linkte görülen ve yaklaşık 1500$ lık bu aleti alman bile yeterli değildir.
Bu alet ile aynı zamanda kendi kalibratörünü de alman lazım ki her iki senede bir kalibre edebilesin.
Kalibratörün fiyatı sadece 2000$ cık haa
Üstelik bu aygıt 16kHz e kadar doğruluk sunuyor olup, sendeki tweeterları bile ölçmek için yeterli değildir.
https://www.noisemeters.com/pdf/cr/optimus/red/cr160a.pdf
 
Sadece öncekine nazaran olması gereken değere biraz daha yakın çıktı diyebiliriz sanırım. Zaten farklı programda bile değerler değişiyorken bu işi yapabilecek pahalı ekipmanlar ile yapılan ölçümün sonuçları tabii ki aynı olmayacaktır.
Şuan hadi bass bölgesinin testini bir şekilde yaptıkta tiz bölgesinin testini eldeki aletlerle bu kadar bile ölçemeyiz sanırım. Orada daha da absürt değerler çıkacaktır
 
Tiz bölgesi ölçümü beni bile gudurtur. O yüzden tek dayanağımız, satın aldığımız tweeter'ın teknik verileridir.
Crossover kesim frekansımızı tespit edip, 7-8kHz te elde edebildiğimiz ölçümü referans kabul edilip, daha üst frekanslar için tweeterın teknik çizelgesini doğru kabul etmeliyiz.
 
Mid bölgesi ölçümü ve eşitlenmesi:
Mid bölgesi ölçümleri için temelde 3 ayrı frekans bölgesi tespit edilir.
Alt bölge olan 500Hz.
Bu frekans crossover kesim frekansına bağlı olduğu için elde edilecek değerler önemsenmez. Düşük elde edilmesi normal olup, crossover kondansatör değerleri ile ilgilidir.
1kHz
Bu frekansımız temel referans teşkil edecektir. Hoparlörümüzün genel duyarlılık ölçümü için bu frekansı baz alacağız.
4kHz
Üst mid bölgesi olup, seviyesi yine crossover kondansatör değerleri ile ilgilidir.
İnsan kulağının en iyi duyduğu frekans olduğu için yüksek olması pek istenmez. Seviyesi 3.3uF kondansatör ile doğrudan ilgilidir.
ÖLÇÜM:
Önce 1kHz 3V sinyal hoparlöre verilerek SPL metrede okunan değer not edilir. Karşılaştırma için 500Hz ve 4kHz frekanslar da ölçülerek not edilir.
1kHz te elde etmiş olduğumuz ses şiddeti, bass bölgesinin referans frekansı ile karşılaştırılır.
Aynı seviyedeki 100Hz sinyal ile 1kHz sinyal arasındaki fark bulunur.
Örneğin 1kHz te 90db elde etmişsek, bass bölgesindeki 100Hz referans ölçümümüz 87db ise mid bölgemiz 3db fazla demektir. Bu fazlalığı tolere etmemiz için zaten direnç konulmuştu. Yüksek ohm değerli direncimizi devreye alarak kazancımızı eşitleyebiliriz.
Ancak ölçümümüzde yüksek değerli direncimiz zaten devrede ise bu sefer diğer direnci söküp mevcut bu direncimizin değerinden 2 katı yaparsak 3db mid kazancımızı azaltabiliriz.
Böylece mid bölgesi ile bass bölgesi kazançlarımız takribi olarak eşitlenmiş olacaktır.
NOT:
Mid bölgesi kazancı fazlaca istenilen frekans bölgesi değildir. İnsanlar müzik dinlerken bile mid bölgesinin kazancını azaltmaktadırlar. Bu sebeple mid ve bass bölgesini eşitlerken tam eşit olmasından ziyade mid bölgesinin -3db yani 3db daha zayıf olması tercih edilebilir. Bu da mid dirençlerinin aşırı yüksek olmasını bile gerektirebilmektedir.
Bu durum mid hoparlörün kazancı ile ilgili olup, bu direncin yüksek olması sakıncalı olmayıp, bilakis olumlu yönde olacaktır.
 
SPL testi için kondansatörleri taktıktan sonra değerleri yeniden ölçeceğim hocam. Gözlemlerime göre C ile Z weighting arasında pek fark yok gibiydi. Yine de ölçümleri C kademesinde mi yapmalıyım?

Mid ölçümlerini basslar ve tizler bağlı değilken mi yapacağız?

Çıkan sonuca göre mid kısmındaki 4 ve 8 ohmluk dirençlerin hangisini kullanacaksak seri bağlayıp 2 katına çıkarsak fazla mı gelir? Gerekirse farklı değerlerde de alabilirim tabii.

Bu arada tweeterları test ederken çok yüksek frekanslarda ampli yine osilasyon yapıp sürücüleri yakacak diye korkmuyor değilim
 
Z-weighting varsa onunla yap. Yoksa C ile yapabilirsin.
Tüm ölçümler tüm hoparlörler bağlı iken yapılmalıdır.
Mid kazanç ayarı mid hoparlörden almış olduğun 1kHz frekansın değerine göre belirlenir. Şimdiden değer belirleyemeyiz.
STK entegreler osilasyona açıktır. Bu sebeple tizleri test ederken çok çok düşük seviyede test etmeli ve ne equalizerden ne de başka bir yerden tiz kazancın artırılmış olmamalıdır.
Tiz bölgesinin testi doğrusal yapılamaz. Bu yüzden mid seviyesinden takribi -40db düşük seviyede yapılmalıdır. Yani mid hoparlörde seviyen 90db ise tiz testi 50db de yapılmalıdır. Yoksa kazara yine tweeterlarını yakabilirsin.
Ayrıca tiz testi için çok yüksek frekans girmemelisin. Zaten SPL metren ölçemeyecek veya yanlış ölçecektir. En yüksek frekans 8kHz tir.

Tiz testinde mik yönü ve polarizasyon çok önemlidir. Bu yüzden mikrofonu tweeterların tam karşısına koymalısın. Çok küçük bir kayma tiz seviyesini aşırı etkileyebilir.
 
Tamamdır hocam kondansatörler gelir gelmez hoparlörün karşısına tripodu koyup yüksekliği ayarlayarak mid ve tizlerin testlerini yapacağım.

Tweeter testinde sesi voltajdan bağımsız olarak mid hoparlörün seviyesine göre daha düşük dB seviyesinde test edeceğim.

Bobinleri de ölçtüm multimetrem hassas olmadığı için yaklaşık 10 saniye kadar ölçmesini bekledim.

Bass bobini 0.6 Ohm, Mid bobini 0.8 Ohm, tiz bobini de 0.6 Ohm çıktı.
 

Benzer Konular

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…