Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı

Şuan kullanmakta olduğum sistemde test etmem çok doğru değil dediğim gibi ama gönderdiğin örnekte youtubedakine göre orta sesler daha geride @Mr_YAMYAM hocam :) Basslar youtubea göre daha net geliyor.
Daha iyi sistemi olanlar daha doğru tespitler yapacaktır muhakkak :)

Bir yandan bahsi geçen filtreyi hala araştırıyorum, bu konu biraz uzun ve aralıklı ilerleyecek belli ki. Sonlara doğru ilk mesajıma gerekli alıntıları sabitlerim olmazsa.
Sistemimde baslar ve tizler açık olduğu için nasıl dinlediğimi anlatabilmek için öyle kaydettim.
Tam anlayabilmek için ses sisteminizin belli kalitede olması lazımdır.
Bunu ancak @sasen1 ve @ozgurece35 sistemlerinde anlayabilir.
Önemli olan, youtube daki bozukluğun yani distorsiyonun anlaşılabilmesidir.
 
Selam tekrar, mid için seçtiğim hoparlörün yorumları pek iyi değilmiş malesef. Onu satın almaktan vaz geçtim bu yüzden. Normal bir hoparlörü mid olarak kullanacağım. Linkte seçtiğim hoparlörleri ekliyorum.

Goldwood Sound 130 Watts 8ohm Shielded 5" Speaker
Visaton vs-M10/8
Visaton'u beğendim ben açıkçası. Bazı hoparlörlerin 4 Ohm olması problem oluşturur mu?

Tweeter için bi alternatif daha buldum (Seas marka Türkiye'ye geleceğinden emin değilim artık hayırlısı ) x2
SEAS Prestige 27TFFNC/CG
Visaton TW 6 NG Koni Tweeter

Crossover sipariş verirken Paypal sorun olmuştu. Aliexpress üzerinden bakacağım o işe tekrar. İlk önce kabini ve hoparlörleri tamamlamayı düşünüyorum. Crossover devresini de alamazsam kendim bobinini sarıp malzemelerini yine yurt dışından alıp yapmaya çalışacağım. LCR metrem bile yok muhtemelen bunu da almam gerekecek.

Önümüzdeki hafta sonu kabin suntalarını almış olurum gibi. Ön kapak hariç kabini toplarım. Tüm hoparlörler geldiğinde ön kapağı da kapatıp deliklerini açıp tamamlarım.

200 mm sunta sordum ama niyeyse plakasına 2 kat fazla fiyat çektiler. Halbuki sunta yani MDF almıyoruz. Bu yüzden 180mm ham sunta kullanacağım. Hesaplamalar da 2 cm olarak yapmıştım. Düzenlenmiş halini bitirdiğimde yine yüklerim buraya.

Dışı kaplamalı değişik bir sunta gördüm onu sormak istiyorum. Acaba iki tarafında da beyaz kaplama malzemesi olan sunta seste dezavantaj oluşturur mu? İki tarafında da düz ve sert bir kaplama vardı. Eğer kullanabiliyorsam dışını boyamama gerek kalmayacak.

İç izolasyon malzemesini sadece kabin iç duvarlarını kapatacak şekilde mi yapıştırmak iyi olur yoksa fazla sıkıştırmadan boşluk kalmayacak şekilde doldurmak mı?

Her aldığım hoparlörden bir tane de devlete alıyorum bu arada, çok yeterli bir vergi var :D
 

Ekli dosyalar

  • GoldwoodGW‐2058S.pdf
    110.1 KB · Görüntüleme: 3
  • seas-27TFFNCCGH1406-datasheet.pdf
    92.3 KB · Görüntüleme: 2
  • Visaton-M-10.pdf
    555.2 KB · Görüntüleme: 2
  • Visaton-tw6ng_8.pdf
    76.6 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
ÖNERİLER:
Arkası açık olan hoparlörler mid olarak kullanılmaz genellikle. Bu hoparlörler full range bile imal edilmiş olsa mid için özellik aranır. Kazançları düşüktür.
Kabinde özel bölme yapılması şarttır.
Mid veya tweeterın omajı 4 ya da 8 ohm olabilir. Bass kazancına göre bu hoparlörler kalibre edilebilir. Temel kural tweeterın düşük empedanslı olması istenir.
İki tarafı kaplamalı suntalar avantajlıdır. MDF kullanmanı tavsiye etmem. Türkiyedeki MDF ler çok uyduruk. İki tarafı kaplanmış suntaların sadece iç tarasına titreşim için vinylex kaplanması iyi olur ki çok pahalı değildir.
Zaten üzerine ÇUL ÇAPUT ta kaplanacaktır.
Kabin için en iyi malzeme @ozgurece35 nin şinayderlerindeki masif malzemedir. Ancak günümüzde çok pahalıya gelir. O yüzden sunta tercih edilir.
Crossover çift bass kullanımı için sorun çıkarttı. Hopların 8 ohm olsaydı birkaç kondansatör ile çözerdik. Ancak hopların 2 ohm'a düşmesi bizi sıkıntıya soktu. Yine de hopları seri bağlayıp kullanırsan olabileceğini düşünüyorum. Bu durumda birkaç kondansatör ve eski bobinlerle işi halledebiliriz.
Ya da bilimsel olarak pahalı bir kabin yapalım dersen tek bass hoparlör ve uygun olan mid ve tw kalan diğer iki hoparlör ile subwoofer yapabilirsin.
Bu durumda da kendi filtrelerini kullanabilirsin.
Hoplarla almış olduğun power ampliyi sub woofer amplisi olarak kullanırsın, Tek baslı kabinlerini de eski amplin ile sürersin miss gibi olur.
Tek yapman gereken aktive bass filtredir ki tek opamp ile bile halledilir bir devredir.
 
Dükkandaki abiyle baya konuştuk ben gibi hoparlör için kabin yaptıran çok olmuş şimdiye kadar o yüzden MDF mevzusu geçti amma ben dedim direkt MDF olmaz diye zaten :D
Sunta iyidir, ama 180 mm sıkıntı çıkartacak bile olsa iç kısımda destekleri ekleyeceğimiz için problem olmaz diye düşünüyorum.
Kaplama dediğim yüzeyi pürüzsüz, parlak ve sert beyaz bir malzeme. Çok kalın değil bu arada. (Belki ham sunta da alabilirim bu arada-kararsızım)

Eklediğim iki visaton marka hoparlör de arkası kapalı türdendi. Bunlara ayrı bölme yapmaya gerek kalmıyor. Tweeter için senin önermiş olduğunu tercih edeceğim muhtemelen. Mid için Visaton uygun olur gibi geliyor.

Çok üst düzey olup olmaması şuan crossover devresine kaldı gibi. Onu Aliexpress üzerinden alabilirsem yine iki hoparlörü de tek kabinde kullanabilirim değil mi? Crossover ı çok zorlar mı acep. Kağıt üstünde zorlamaması lazım max 8 ohm destekliyor idi hatırladığım kadarıyla.

Eğer sipariş edemezsek de kabinlerde bulunan kartları modifiye edeceğiz fakat bass bobinini tekrar sarmak gerekliydi. Bunun için bobin arayışım devam ediyor. İnternette metre ile satılıyor ama kısa gelirse diye almaya çekiniyorum.

Trafo için hafta içi biriyle görüşeceğim Antalya dışında yapabilecek birini buldum gibi. Sonuç çıkarsa haber veririm. Çıkmazsa seri bağlantı devam muhtemelen :)
 
180mm sorun olmaz.
Benim kabinler de her iki tarafı kaplamalı suntalardan yapıldı. İç tarafını önce vinilex ile kaplarsan daha iyi netice veriyor. Kaplamasız alırsan vinilexe gerek yok.
Bass bobinini sarılması, iki bass hoparlör kullanarak duyarlılığın 90db/SPL ye çekilebilmesine göredir. Hop empedansı 4 ohm bile olsa crossoverdaki bobinin omik direnci önemli olduğu için özel filtreler temin edilmesi gerekiyordu. Ama iki hoparlörü seri bağlarsan önceki filtreler sorun yaratmaz.
Zaten senin filtrelerin bobinleri uyduruk değil.
8 ohm için rahatlıkla kullanılabilir. Tek gereken malzeme 10uF lık kondansatör.
 
O halde elimizdeki filtreler ile sistemi kuracağız. Bu durumda 90db/SPL değerine yine de ulaşabiliyor muyuz?
Ben hiç diğer kabindeki devrenin fotoğrafını buraya atmadım değil mi :D
Mesaja ekledim. Epey mıncıklanmış, başka yerden başka yere ek yapılmış. Direnç değişmiş vs.. Zaten bu yüzden de orijinal Westra mid ve tiz hoparlörü yakmışlar galiba.

Buradaki ve diğer devredeki kondansatörlerin değişmesi gerekenleri veya daha iyi olabilecek olanlarını yine yurt dışından alabiliriz. Önerilerin doğrultusunda devam ederiz.
 

Ekli dosyalar

  • kurcalanmis-crossover-arka.jpg
    kurcalanmis-crossover-arka.jpg
    98.9 KB · Görüntüleme: 6
  • kurcalanmis-crossover-on.jpg
    kurcalanmis-crossover-on.jpg
    83.9 KB · Görüntüleme: 8
Senin filtrelerin için...
33uF MKPC kondansatör mid kondansatörü önemlidir.
TW kondansatörü 2.2uF önemlidir.
Bass kondansatörü yaklaşık 10-12uF bip elektrolitik te olur.
Diğer bobinler zaten uyumludur.
 
Kondansatörlerin türlerini çok bilmediğim için araştırdım biraz ama pek bi sonuç çıkmadı bende şunları seçtim.
Alüminyum bipolar olanlar zamanla kuruyabilir dediğin için yazdığın değerlerde buradan alacağım eğer uygunsa.

https://www.ebay.com/itm/393430208495
 
Son düzenleme:
Linkteki ürünlerdekilerden alabilirsin.
Değerleri hoparlörlere göre belirlenmektedir. Ancak temel olarak tweter için 2.2uF medium için 33uF tır. Bu iki kondansatör çok önemlidir.
Resimde kırmızı ile işaretlediğim kondansatörlere dikkat et. Yeşil renkliler BP elektrolitik olabilir. Dilersen kaliteli cinslerden de seçebilirsin.
FILT.png

Bu devre ile senin yapacağın devre aynı olmayacaktır. Bu yüzden gerek direnç değerleri gerekse bobin değerleri farklı olacaktır.
Sistemin 90db/SPL duyarlılığa sahip olabilmesi için her hoparlörün duyarlılığının da aynı olması gereklidir.
Westra basslar 87db/SPL duyarlılığa sahip olduğu için çift bass kullanmamız gerekli idi. Ancak bu sefer de empedans sorunumuz ortaya çıkmıştı. Şimdilik bu sorunu hopları seri bağlayarak halletmeyi düşündük.
Bu durumda tek yapmamız gereken şey, mid ve tweeterleri temin etmemizdir. Mid ve tweeterlerin direnç ve kazançlarına göre crossoverdaki direnç değerlerimizi belirleyerek ideal bir hesap yapabileceğiz.
Buradaki ikinci unsur mid hoparlörümüzün tipi ve özellikleridir.
Küçük tip midler genellikle 400Hz in alt bölgelerine inemezler. Bu yüzden bass kondansatörlerimizin 10-12uF gibi olması gerekir. Daha fazla olursa 300-400Hz bölgelerde ölü bölgeler oluşacaktır.
Mid hoparlörlerin kazançları çok yüksek olabiliyor. Bu yüzden hem kazancı dengelemek, hem de filtre işlemi için seri direnç belirlenmektedir.
Bu direncin değeri mid hop kazancı+empedansı doğrultusunca belirlenmektedir. Bu sebeple bu dirençlere değinilmemiştir.
 
Tamamdır o halde hoparlörlerin gelmesini bekleyelim. Seas prestige model tweeteri sipariş ettim en geç önümüzdeki hafta sonuna doğru gelecekmiş sitedeki bilgiye göre.

Visaton mid hoparlörü sipariş vermek için bekliyorum şuan gümrükten dolayı.
Bu mid hoparlör için 450-13000 olarak bi frekans aralığı verilmiş ama grafikte yaklaşık 700 ile 6000 hz arasında lineer sayılabilecek bi aralık var gibi anladım. Teknik anlamda yanlış bir bakış açısı olabilir :)

Hassasiyet olarak Mid 90 dB tiz 91dB şuanda.

Hoparlörler geldiğinde testlerini yaparız direkt.
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
129,145
Mesajlar
923,650
Kullanıcılar
451,478
Son üye
ugur3377

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst