Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı

Hoparlörlerin arkasındaki delik biraz büyük olsa daha iyi olmaz mı? Basıncı karşılayabilmesi için. Çünkü buradaki iki bass hoparlör ses çıkarmak için cebelleşirken dışarıya da yeterince basınç gönderemezse boğulabilirler diye düşünüyorum :) 12 cm çap ideal midir burası için? Montajladıktan sonra tekrar sökmek gerekir mi acaba kabini :D Bu deliğin açılacağı plaka 21x67cm yaklaşık. Bu çapta bir açıklık sorun olmaz sanırım.

Üsteki çıkıştan hemen önceki delik ile port yine 5 cm çapında olsa nasıl olur?
Nette bu tip kabin yok, genelde ya bolu kullanılıyor yada koridor gibi kabin içinde dolaşan port tasarımları var.
KÖTEK ve de SUMSUK 👊
Benim bass reflex subwoofer kabinimdeki delik 2cm idi. 3cm yapmıştım kabin ölmüştü.
Üle her tarafı kapalı (infinitive baffle) kabin yapsaydık ne olacaktı.?
Daha hoparlörler nefes bile alamadan boğulup öleceklerdi :D

Prensip olarak alt bölme bass hoparlörlerin bölmesidir. Ortaya konulan destek levhası olmayabilirdi de. Yani kabinimizin kenar titreşimlerini engelemek istemeseydik. (Zaten çoğu kabinde olmaz)
Geriye ne kaldı.
Küçük bir delik ve bass rezonans bölmesi ardından bass reflex deliği.
Yıllar önce sana yaptırmış olduğum kabinlerle hemen hemen aynı gibi.
Netteki kabinlerin çoğusu uyduruk. Herifler iç izolasyonun bile ne demek olduğunu bilmiyorlar.
 
Gerçekten bass reflex yapmaya kalkışınca vaziyet karıştı :D
Aslında ilk mesajlarımda o bölümleri destek amaçlı olarak eklemiştim ama şimdi o destekteki açılacak olan deliğin çapının bile sesi etkileyebileceğini fark ettim.
Her tarafı kapalı olan kabinde de yine bu destekleri eklemek gerekiyor.

Hoparlörlerin ölmemesi için arkalarındaki plakayı çıkartsak bu sefer yüksek ihtimal titreyecek alt kısım.

Yıllar önce yaptığımız kabindeki hem bass hemde kabinin kendisi küçüktü. Ne güzel titreşim konusu dert olmamıştı o zamanlar :)

Bu durumda iç deliklerin ve portun çapını hangi büyüklükte bırakmak en uygunudur?

Netteki kabinlere zaten bakmıyorum artık, youtubedaki videoların çoğunda bass vurduğunda mikrofona gelen ses cazırtıdan başka bişey olmamasına rağmen yorumlarda millet o ses sistemini övüyor. :D
 
Son düzenleme:
Hoparlörlerin ölmemesi için arkalarındaki plakayı çıkartsak bu sefer yüksek ihtimal titreyecek alt kısım.

Yıllar önce yaptığımız kabindeki hem bass hemde kabinin kendisi küçüktü. Ne güzel titreşim konusu dert olmamıştı o zamanlar :)

Bu durumda iç deliklerin ve portun çapını hangi büyüklükte bırakmak en uygunudur?
Bu tasarımda kabinin yan kısımlarının titrememesi için iç plakaları koyduk.
Ön ve arka plakaları mümkün mertebe küçük tasarladığımız için zaten titreşim en az seviyede olacaktır.
Yıllar önce yaptığımız kabindeki hoparlörler hem küçüktü, hem de rezonans frekansları yüksekti. Dolayısı ile fazla büyük kabine de gerek duymamıştık.
Ama artık sınıf atlamaya çalışıyoruz ve 35-40Hz ler gibi frekanslara inmeye çalışıyoruz. Bu olay BORU değildir. Adama... PARDON... YAMYAM'a saç baş yoldurur.
@sasen1 orijinal SONY kabinlerinde 35 Hz leri duyamayınca gudurmuştu.
Nasıl duyabiliriz dediğinde de birkaç ürünü göstermiştim.
Fiyatlarını görünce de CİN CIFIRT olmuştu :D
Keşke Sasen de aynı hoparlörlerden bulabilse de LM li amplisini gerçek 35-40Hz leri verebileceği şekilde dinlese.
Demekki bazı şeyler gerçekten boru değilmiş :D
Sen tesadüfen bildiğim bir hoparlör buldun da benim daha önceki tecrübelerimden yararlanıyorsun. Yoksa internetten eşdeğer bir hoparlör alabilmen için böbreğini satman bile gerekebilir.

İç deliğin çapı takribi 2cm gibi olmalıdır. Bu ölçü biraz da rezonans chamber'ın büyüklüğü ile ilgilidir. Dış bass reflex deliği ise takribi 5cm kadar olabilir. Bu da hem rezonance chamber ile hem faz ile hem de kolonun genel yapısı ile ilgilidir. Faz olayı dış bass reflex deliğine sokulacak bir boru ile ve borunun mesafesini ayarlamakla rahatlıkla halledilebilir. Ancak faz kayması olursa boru yapacağız.
 
O halde ben tekrar çizimi güncelleyip buraya yükleyeyim. Ön ve arka plakalar dar olduğu için titreşim olmayacaksa alttaki dikey plakayı da kaldırdığımızda zaten alt kısım baya ferah olacak :) Ben asıl yan plakalar titreşir diye düşünmüştüm.

Orta kısımdaki bölmeyi belki daha yukarı alabiliriz onun bilgisini de eklerim çizimi güncellediğimde. Bu hafta sonu plakaları alıp kestirip gelmeyi düşünüyorum aksilik olmazsa. 👍

Hoparlörler gerçekten güzel kabinden çıkarıp çalıştırdım, çok fena hava atıyor etrafa :cool:
 
Ben asıl yan plakalar titreşir diye düşünmüştüm.

Orta kısımdaki bölmeyi belki daha yukarı alabiliriz onun bilgisini de eklerim çizimi güncellediğimde. Bu hafta sonu plakaları alıp kestirip gelmeyi düşünüyorum aksilik olmazsa. 👍
Zaten bu ölçülerdeki bir kabinin yanları titreşir.
Yanlar fazla titrerse tüm kabin boşa gider. Uğultu artar.
Teknikte kabin kenarlarının titreşimlerinin engellenmesi belli şekillerde yapılır.
1) Özel malzeme kullanımı.
Mermer beton gibi malzemeler titreşim yapmaz. Yapsa da çok önemsiz seviyededir. Bu sebeple bu tür malzemeler ilk sıradadır.
Ancak yapım zorluğu ve maliyetleri düşünüldüğünde pek te kullanımı mümkün olmaz.
2) Özel kimyasal emdirilmiş ağaç malzeme kullanılarak.
Günümüzdeki çoğu Hi-End kabinler bu yöntemle yapılmaktadır. Kabin malzemesi sadece sunta olmayıp, birkaç kat ağaç malzemenin birbirine preslenmesi ile yapılır. Bu katlardan biri ya da birkaçına titreşim engelleyici sıvı emdirilir. Zift gibi. Böylece titreşim en az seviyeye çekilir. Tabii ki bu tür kabinlerin en dış bölgesi ağaç kaplama ile yapıldığı için, çoğuları bu tekniği bilmez.
3) Bazı kabinlerin ön ve arka plakaları özel bir malzemeden yapılır. Demir veya döküm gibi malzeme ile kaplanarak destek verilir ve yan plakalar biraz ufaltılır. Böylece ideal titreşim seviyesine indirilmiş olur.
Bendeki GRUNDIG Hi-Fi BOX bu tür yapıya sahip kabinlerdendir.
4) Eskiden malzeme temini zor olmadığı için, işlenerek amaca uygun hale getirilirdi.
1970 li yılların üretimi olan bendeki HECO lar bu tiplerdendir.
Normal kalınlığı 3-4cm olan özel ve yumuşak bir masif ağaç, preslenerek inceltilir. Kabin malzemesi aşırı sıkıştığı için de titreşimi çok az olur. Belki @ozgurece35 in sınayder kabinleri de bu tür üretimlerdendir.
5) SUNTA veya MDF gibi malzemeler.
Sunta ve MDF ler normal koşullarda suni press gibi düşünülürse amaca uygun düşünülebilir. Ancak günümüzdeki ÇİN işi MDF ler o kadar kötü ki, kabin yapımında kullanıma hiç uygun değillerdir. Ben 100Hz ila 400Hz arasında titreşim yapabilen MDF lere bile rastlamıştım.
Bu bilgiler ışığında izolasyon sorununu çözdüğümüzde en ideal malzeme SUNTA kalmaktadır.
Tabii ki suntaların da belli kaliteleri bulunmaktadır.

NOT:
Her iki tarafı kaplamalı olan suntalardan alacağını söylemiştin. Bu malzeme oldukça iyidir. Ancak iç kenarlardaki yansıma ve titreşimler için ince bir tabaka VİNİLEX ile kaplanmalı, vinilex üzerine ise ÇUL ÇAPUT tan yapılmış malzeme ile kaplanmalıdır.
Böyle yaparsan bir tık daha iyi olacaktır.
TEKNİK AÇIKLAMA:
Bir odanın zemininin beton veya fayans gibi sert zemin olduğunu düşünelim. Bu odada yürüyen bir kişinin ayak sesleri neredeyse tüm binadan hissedilebilir. Ama vinylex denilen yaklaşık 2mm kalınlığında suni deriye benzeyen malzeme ile zemin kaplanırsa, odada yürüyen bir kişinin ayak sesleri neredeyse hiç etki yapmaz.
Malzeme anlaşıldı ise araştırılabilir.
https://ozfloor.com.tr/pvc-zemin-kaplama-m2-fiyatlari/

https://www.hepsiburada.com/dives-t...kalite-dosemelik-suni-deri-5-p-HBCV000003EKFS
 
Bu işlemleri yaptırabilmek için ciddi çevre lazım. Ham olarak kesilmiş sunta alabileceğim bi yeri baya aradım. Ustayı da zor ikna ettim :D

Bu durumda kaplaması olmayan suntayı almak mantıksız mı oluyor? Kaplama titreşimi azaltıyor demek mi?Sırf rengi beyaz diye ikilemde kalmıştım :D

Kaplama olmayan suntada titreşimin oluşmaması için ne yapabiliriz? Kafam iyice karıştı 🧐 Olur da onu almak zorunda kalırsam diye.
 
Bu durumda kaplaması olmayan suntayı almak mantıksız mı oluyor? Kaplama titreşimi azaltıyor demek mi?Sırf rengi beyaz diye ikilemde kalmıştım
Öyle bir kural yok. Kaplamasız sunta da olur. Ama kaplamalı suntalar ecicik daha kaliteli. En azından boya derdi yok.
Çıplak suntadan yapılmış bir kabin ile kaplamalı suntadan yapılmış bir kabin görsellik olarak bile iyidir. Özgürün kabinlerine bakarsan onlar da kaplamalıdır.
Kaplaması olmayan suntalar kaliteli ise iç kısmını vinilex ile kaplamaya pek gerek duyulmaz. Sonuçta bir darbenin sert bir yüzey ile yumuşak yüzey arasındaki farkını ifade eder.
HAA kaplamasız suntayı içerden vinilex ile kaplarsan darılır mı hiç te darılmaz. İyi de olur. Ama maliyet vardır.
ÖZETLERSEM:
Kabinin dışa gelen tahtalarını kaplamalı alırsan boya derdin olmaz. Böylece kabinleri satmak istersen bile estetik yerinde olur.
İç tahtalarını kaplamasız suntalardan yaptırabilirsen maliyet açısından faydalı olacaktır.

ÖNEMLİ NOT:
Kaplamalı suntalar titreşimi azaltmaz. Bilakis artırabilir. Yukarda anlatmış olduğum sert bir zemine yapılan darbe örneğindeki gibi.
Kaplamalı suntaların iç kısımlarının yüzeylerinin de kaplaması olacağından dolayı, bu yüzeylere etki eden basıncın abzorve edilmesi gerekmektedir. Bunun için zaten vinilex önerilmiştir.
Titreşim olayı tamamen malzemenin kalitesi ve özellikleri ile ilgilidir.
 
Son düzenleme:
Kaplamalı ile ham suntanın fiyatları aynıydı galiba o yüzden düşünüyorum, onu cumartesi günü tekrar soracağım.

Böyle bişey yapmak lazım gibi sanki. Her gün yeni kabin tasarımı atıyorum, kafayı yedim :D

İç plaka yükseklik 72cm. Delikler 15cm. Bir delik daha açılabilir belki. Sese etkisini bilemiyorum sadece destek amaçlı ekledim, aklıma başka bişey gelmedi.

Ekleyemiyorsak başka bi yöntem gelmiyor aklıma :)

67.PNG
 
Gayet şipirdek olmuş.
15cm deliklerden bir delik daha açabilirsin. O bölgede sorun olmaz.
Olmadı delikleri 12 şer cm yapar 3 delik açarsın. Prensipte o bölge ile hop giriş terminalinin olduğu bölge bass bölgesidir.
Tüm iç bölge izolasyon ile kaplanacağı için erişilebilir olmalıdır.
Yukardaki rezonance chamber bölgesi oldukça iyi görünüyor.
Benim subwoofer'ın bölgesinin hacmine eşit gibi.
 
O halde 12 cmlik 3 delikle halledebiliriz gibi bu işi. :) Zaten alt bölgeye crossover/trafo (belki) vs geleceği için kolay montajlanabilir oldu bu şekilde.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,213
Mesajlar
934,382
Kullanıcılar
453,379
Son üye
ayse.46

Yeni konular

Geri
Üst