Under Ground
Profesyonel Üye
Üstadım ben her müziği dinlemekle beraber genelde rock ve metal türevlerinden ( özellikle 60 - 80 li yıllar arası gruplarından ) daha fazla hoşlanıyorum. Bu tür müzikleri de pek kabin türü hoparlör ile apartmanda dinlemek komşular tarafından pek hoş karşılanmaz. Kulaklıkla idare ediyoruz mecburen. Üniversite de o zamanlar odamda walkman a bağladıgim minik hoparlörler ile dinlerdim. O ortamda bile tuhaf karsilanirdim. Bu kadar hoparlor konusulunca benim aklıma direk camiler geliyor. Devasa amfiler, mikserler, büyüklü küçüklü ebatli oraya buraya hesapsız takılmış hoparlörler. Hep merak ederim bir hesabı kitabı var mı bu işlerin yoksa bodoslama bağlıyorlar mi diye. Bol delay efektli eyyyyeeeyyy cemmmaaattttiii musliiiimiiinnn...Spectrumda görmüş olduğun şu bölgelerdeki anlık sesleri duyabiliyorsan hoparlörlerin şipirdek demektir.
Ekli dosyayı görüntüle 88648
Senin kabinlerde 40Hz civarını rahatlıkla duyabilmen gerekir. Ama bir alt bölge olan 20-30Hz bölgesini lineer duyabilmen ne yazık ki çok zordur.
(kırmızı boş bölge)
Esasen kabinlerinde bu bölgeleri de duyabilirsin ama reel olarak oldukça fazla kaybın bulunmaktadır. Yani 20-30Hz bölgesini tam duyabilmen için bu bölgenin seviyesinin oldukça yüksek olması (Takribi 10 db fazla) gereklidir.
İşte bir kabinin pahalı veya ucuz olmasındaki temel unsurlardan birisi de budur. ALT FREKANS GENİŞLİĞİ.
Bu bölgenin de eşdeğer duyulabilmesi ne yazık ki bizim gibi kişilerin harcı değildir. Bu bölgelere inebilen bir bass hoparlörün 1000 $ civarında olduğunu kabul edersek, ve aynı disiplinle bir kabin yapmaya kalkışırsak takribi 5-10 bin dolarlık bir bütçe gereklidir ki, böbrek dalak ne varsa satsak alamayız.
Biz burada teknik özelliklerini bildiğimiz bir hoparlör ile ilmine uygun bir kabin tasarlamak olmuştur. Böyle bir kabin günümüzde bir çok hoparlörden kat kat iyidir.
Yani sen müşteri bulup bu kabinlerini 1000$ a satsan bile, aynı parayla sıfırdan böyle bir kabin tasarlayıp yapamazsın. Çünkü yeni üretim kabinlerin çoğuları çin menşeili ve uyduruk.
Bir diğer husus ise.
Kabin yapımında belli disiplin ve hesaplamalar bulunmaktadır.
Burada kullanılan hoparlörleri ben daha önce test ettiğim için kabaca bir hesap ile sonucaa gittik. Aynı kabine VAS özelliği farklı bir hoparlör taktığında sonuç asla aynı olmayabilir. Sonuç daha kötü ya da daha iyi olabilir. Ancak Fo 25Hz civarı olan herhangi bir hoparlör böyle bir kabinde iyi netice verecektir diye düşünüyorum.
NOT:
@Under Ground çaktırmadan konumuzu takip ediyor galiba. O da böyle bir kabin yapmak peşinde olabilir
Aslında foruma artık kesinlikle yazmayacaktim mesaj ama sorulana cevap vermiş olayım.