selam
şöyle olabilir,
daha önceki UPS iniz bu kadar kapasitif yazdırmıyormuştur.
bir de ups lerde harmonik konusunda şöyle bir durum var.UPS %10 kapasitedeyken THD si atıyorum 30 ise % 70 kapasitede çalışırken,THD si yine atıyorum %15 oluyor.Eğer kapasitifliği konusunda da bu böyleyse,ilkin 60 kva lık upsiniz %70 kapasiteyle çalıştığı için az kapasitiftir,şimdi 2 tane 40 kva lık ups ise atıyorum % 50 lik kapasitelerde çalışıyorsa,kapasitiflikleri fazla olabilir.Tabii dikkat ederseniz hep atıyorum
çünkü UPS lerinizi bilmiyorum.Durum UPS ten kaynaklanıyorsa,o zaman yapılacak şeylerden birisi,önce o 7. kademeyi devreden çıkarmak olacaktır.Bunun için de cosinus q yi düşürmeniz gerekir.Misal: cosq 1 ise ,şimdi cosq yi 0,99 veya 0,98 yaparak deneyebilirsiniz.
Eğer yine olmazsa,işte o zaman röleyi değiştirip,kapasitif kompanzasyon yapmanız gerekecektir.
Rölenin bozuk olmasına gelince.
Şuna bakınız,röleye enerji verir vermez 7. grup çekiyor mu?
ve cosinusq yi iyice düşürün.Mesela 0,95 yapın.Hala 7. grup kontaktörü çekiyor mu?
eğer enerji verir vermez çekiyorsa,ya da cosinusq yi düşürdüğünüz halde çekiyorsa,eğer röle ayarlarıyla oynanıp ta manuel olarak 7. grup devreye alınmadıysa,röleniz arızalı demektir.
Röleniz arızalıysa,
1-işlemcisi sapıtmıştır,gereksiz yere 7. grubu çektirme komutu veriyordur
2-kompanzasyon rölesinin,çıkış rölesini süren transistör kısadevre olmuştur.
3-bu transistörün base direnci kısadevre olmuş olabilir( çok çok zayıf bir ihtimal ki direnç kısadevre olunca çekip çekmeyeceği de meçhuldür)
4-en önemli ihtimal ise bu röle yapışıp kalmıştır.
Bu durumda röleyi sökmelisiniz.Röleyi sökerken dikkat edeceğiniz en önemli iki husustan birincisi,rölenin tüm beslemelerinin kesinlikle kapatılmış olmasıdır.Bunun önemli olma sebebi,sizin can güvenliğinizdir.
2. si ise,röleye bağlanan akım trafosu uçları mutlaka ve mutlaka kısadevre edilmelidir.Bu da akım trafolarınızın yanmaması için önemlidir.
İsterseniz direk akım trafosu üzerinden,isterseniz de akım trafosunun röleye girdiği yerden kısadevre yapılmalıdır.Kısa devre yapacağınız şey akım trafosunun çıkış uçları,yani sekonder uçları,bir başka değişle k ve l uçlarıdır.
röleyi söktükten sonra ( bu işlemleri rölenizin garanti süresi dolmuşsa yapınız) içini açacaksınız ve 7 nolu röleyi ve onu süren transistörü kontrol edeceksiniz.Bozuksa değiştireceksiniz.Eğer onlar sağlamsa,yazılımdan ya da işlemciden kaynaklanan bir sorun varsa,o konuda size ben yardımcı olamayacağım malesef.
Şimdi aklıma geldi.Aslında bunu anlamanın daha kolay yolu,rölenin beslemesi ve kontak beslemesini ayrı yapmak.Şöyle ki.Röledeki beslemeyi keseceksiniz,ama röle kontaklarının ortak beslemesine yani com ucuna enerjiyi vereceksiniz.Hala 7 nolu kontaktörü çekiyorsa,kesinlikle rölede sorun var demektir.
Aslında cosqyi iyice düşürmek te size bu sonucu verecektir.
İlk baştan yazmamışsınız,bu sorun eğer yükünüzdeki değişimden hemen sonra olduysa,yani UPS ler devreye alınınca ortaya çıktıysa o zaman bu röle bozuk mu ,kontaktör yapışık mı ihtimallerini düşünmeye bile gerek yok.
Cosinüsq yi düşürerek sonuç alamazsanız,hemen bir kapasitif kompanzasyon yapan bir röle ve uygun bir reaktör alıp , kapasitif kompanzasyon yapacaksınız.Ama derseniz ki,neden o kadar masraf ve uğraşıda bulunayım,benim değerlerim,tedaşın bana müsade ettiği sınırların çok çok altında, o zaman bırakın dağınık kalsın