Hatta yük olmasa dahi kondansatör kademeleri devreye girer mi ? Aslında benim merak ettiğim yük dengesiz ise fazlarda kademelerde bu dengesizlik yaşanır mı? Ben bu sistemi yapan kişiye problem olduğunu anlatamıyorum. Resmini çekip göndermeme rağmen kompanzasyon normal diyor ilgilenmemek için yaptığını düşünüyorum. Benim öncelikle ne yapmam gerekiyor problem olduğunu ispat etmek için yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
Öncelikle kompanzasyondaki herhangi bir problem olsa bile reaktif ve endüktiften cezaya girmediğiniz sürece size maliyet problemi olarak yansımaz. İlk probleminiz anladığım Elektrik maliyetinizin 3 kat artması. Faturanızda anladığım kadarı ile tahmini olarak gündüz 50-60kwh civarında elektrik tüketiminiz olmuş. Klimaların etkisini anlamak için kaç klimanızın olduğunu ve gücünü bilmemiz gerekiyor. Ancak tahminen önemli oranda artış bu klimalardan ve varsa elektrikli ısıtıcı kaynaklıdır. Dolayısıyla faturanızdaki artış normal olabilir.
Kompanzasyon rölesi resminizden hiçbir kondansatör grubunun devrede olmadığı anlaşılıyor. 1.faz kapasitif, 3.faz endüktif. Dolayısıyla kompanzasyon tek fazın üzerine ayrı ayrı yapacak şeklinde kurgulanmadıysa, reaktör kullanılmadıysa, yanlış bağlantı var ise, yük çok düşük ise ... durum bu şekilde çıkabilir.
Eğer tüketim ve kompanzasyondan emin olmak istiyorsanız portatif enerji analizörü ile ölçüm yaptırmanızı tavsiye ederim.