KAR test cihazı yapamazmiyiz?

KAR.jpg

Her bir anahtar 10mA kacak akima neden olur.
Sadece 3 anahtar kapatildiysa 30mA
5 anahtarin hepside kapatildiysa 50mA kacak olusturur.
Direnc ve anahtar sayisini artirarak kacak akim degerini de artirabilirsin.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ama faz nötr arasındaki akımlar işimize yaramaz. Önemli olan toprağa kaçan akımlar. Zaten kar'ın amacı üzerinden giden akımla (faz) gelen akımın(nötr) eşit olmasi
 
Şebeke gerilimi hiçbir zaman sabit 220V olamayacağına göre (ki zaten şebeke gerilimimiz 230V tur, trafoya olan uzaklığınıza göre de bu değer değişir) geçen akımda hiçbir zaman sabit 10mA olmayacaktır. Ölçmek bu yüzden şart, bu şekilde tahmini olur.
Bu arada olay sadece geçen akım miktarını ölçmeklede bitmiyor, @fahri yetiş abimizin paylaştığı dokümanları incelerseniz tepki sürelerini göreceksiniz. Eğer ölçüm yapılacaksa tepki süresininde ölçülmesi gerekiyor. Ölçüm yapılmayacaksa test butonuna basın başka birşey yapmanıza çokta gerek yok aslında.
 
Son düzenleme:
Öncelikle ölçü aleti.
https://www.amazon.com.tr/Analog-100-mA-serisi-Miliamper-ampermetre/dp/B009PKDYUE
Linkteki ürün örnek seçilmiş olup, bilgi amaçlıdır. Hassas bir ölçüm için aynı skalanın 50mA olanını temin edebilirsiniz.
220V RMS gerilim için en düşük akım 5mA seçersek.
220/44.000=0.005A yani 5mA
Max akımımızı 50mA yaparsak...
4400 ohm min direnç.
Demek ki 50K lık bir potansiyometre işimizi rahatlıkla görecektir.
GÜç faktörü.
220X0.05=11W direnç gerekmektedir.
11W potansiyometreler sanayi tipi oldukları için hem bulunması zor hem de oldukça pahalıdır. Yerine her 5mA için dirençler seri bağlanarak (Toplam 10 direnç) direnç uçları bir SW le kısa devre edilerek kullanılabilir.
Bu tester sadece faz akımı testi içindir. Nötr hattında 220V olamayacağı için faz bobini testi aynen nötr bobini için de yapılabilir.
 
Ama faz nötr arasındaki akımlar işimize yaramaz. Önemli olan toprağa kaçan akımlar. Zaten kar'ın amacı üzerinden giden akımla (faz) gelen akımın(nötr) eşit olmasi

Akimin topraga kacmasi sart degil. Onemli olan KAR'a giren akimla cikan akim arasinda fark olusmasi.
Verdigim semada bu durumu olusturduk.

KAR cikisinda Faz dan KAR girisindeki noture kacak yaptik. Tersini de yapabilirsin. KAR cikisinda Noturden KAR girisindeki Faza da kacak yapabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,300
Mesajlar
925,097
Kullanıcılar
451,738
Son üye
ahmet Bükel

Yeni konular

Geri
Üst