Kesici bir şalter nötr bağlantısını fazlardan önce açarsa ne olur?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
3 faz ile beslenen apartmanda örneğin direkten nötr koparsa ana dağıtım panosundaki (bara, şalter,klemens, her neyse) nötrlerin toplandığı yerde suni nötr oluşur. Bu nötr de fazların yüklerine göre her faz için ayrı voltaj okunur. (Fazların akımları dengeli ise 3 fazda da ayni voltaj 220V)
3 faz ile televizyon konusuna verdiğim cevabı okursanız konu daha iyi anlaşılabilir.
 
arkadaşlar nötr kesmeli şalterler var bide ama beyzade ninde dediği gibi nötr kesilse bile hiç bir şey olmaz sistemde sadece sistem veya aygıt neyse çalışmaz nötr olmadığı niçin faz nötr üzerinden dönüş yapar daha önce verdiğim cevabın yanlışlığından özür dilerim uyardığı içinde beyzadeye teşekkür ederim..
 
::) EDREMİT söylediğin 3 fazlı sistemlerde olabilir. üçünün birleştiği nokta zaten vektöriyel toplamlarının sıfır olduğu noktadır. Genelde de üç fazla çalışan yüklerde nötr yoktur. Ancak ülkemizde fazla nötr arası potansiyel fark 220 volt olduğundan vede evlerde 220 volta ihtiyaç olduğundan nötr hattı tedaş tarafından dağıtılır. Yani trafodan alınarak, değilse neden evlere nötr girsin.
Ancak 3 faz giren apartmanlarda durum farklı.
Ha bak şöyle bir örnek vereyim bizim özel bir trafomuz var ve çeşitli kademelerde çıkışlar veriyor. 115-380-150 ve 220 gibi. giriş 6300 volt. Ancak sekonderden aldığımız bu 220-115 veya 150 gibi voltajlar faz-faz arası potansiyel farklardır. Yani biz 220 lik bir yükümüzü bu faz faz arası 220 volt olan gerilimden karşılaşırız. Özel bir trafo olduğundan buna izin vermiştir. Trafomuzdan nötr çıkışı yok. ama biz toprakla bu fazı ölçdüğümüzde 220 bölü kök üç oranında gerilim alıyoruz.
Ancak senın dediğin gibi bir apartmanda nötrdeki bir gevşeklik bile klemens veya baralarda ark ve yanmalara sebep olur,nötrü çıkarırsak hiç bir elektrikli cihazımız çalışmaz (220 ile çalışan).
Ne dersin yanılıyormuyum ? ;) ;) ;)
 
Bahatki kusura bakma ama yanılıyorsun.
120 derecelik açılar ile 3 eşit vektörün toplamının 0 olduğunu biliyorsun. Vektörler eşit olmassa toplamın 0 olmayacağını da biliyorsun. 10-18-ve 65 amperlik akım vektörleri çizip bir hesap yaparsan ve sonucu bizimle paylaşırsan sevinirim.
 
bahatki;
özel trafonun yapısından bahsedermisin.
binayı besleyen bir trafomu?
gücü ne kadar.niye ihtiyaç duyulmuş?
trafonun çıkışından itibaren topraklama yokmu?
trafoların yıldız noktası topraklanır ya.buda nötr olarak kullanılır.onun için sordum.
şimdiden sağol.
 
[elek trafomuzda topraklama var çıkışta işletme topraklaması direnç üzerinden yapılmış.
Ancak bizim çıkışlarımız hep faz faz arası ve de ihtiyacımız olan da bu. yani nötre ihtiyacımız olmadığından sistemler hep üç fazlı. trafo çıkışındaki yani yıldız noktasının göbeğinden nötürü ihtiyacımız olmadığından almamışız, ama topraklamışız. yani nötüre gerek yok. faz faz arasındaki gerilim değerleri işimizi görüyor. bir önceki yazımda bahsettiğim gibi mesela bizim alıcılarımız örneğin saç kurutma makinası diyelim. 220 volta göre ayarlanmış. eğer 380 voltla çalışan bir saç kurutma makinası olsaydı (yada diğer ev aletleri) tedaş bizim evlere nötr dağıtmaz, sadece iki faz ve fazlar arası gerilim 380 volt olan hat gönderirdi.
İşte bu belirli standartlara göre yapılan makineleri çalıştırmak için 220 volt değerini sağlamak için nötürle tek fazı evlerimize alıyoruz.
edremit ' Alıntı:
3 faz ile beslenen apartmanda örneğin direkten nötr koparsa ana dağıtım panosundaki (bara, şalter,klemens, her neyse) nötrlerin toplandığı yerde suni nötr oluşur. Bu nötr de fazların yüklerine göre her faz için ayrı voltaj okunur. (Fazların akımları dengeli ise 3 fazda da ayni voltaj 220V)
3 faz ile televizyon konusuna verdiğim cevabı okursanız konu daha iyi anlaşılabilir.

edremit söylemek istediğimi anlamadın herhalde. üç fazlı bir alıcın ya da yükün her neyse, nötür olmadan zaten çalışıyor. Çünkü 3 adet faza ve 380 volta ihtiyacın var vede bunlar geliyorsa sorun yok.
Alıntı yaptığım senın yazında direkten gelen yani trafonun göbek noktasından nötürle ilişiği kesiyorsun. ama alıcılarımız çalışır diyorsun. (Binada sıfırlama yapılmışsa çalışır).Burayı iyi oku trafonun sekonder sargılarının birleştiği uç nötürü almamız gereken yer ve sen burasıyla irtibatı kesdiğinde 220 voltla çalışmak isteyen alıcılarımız çalışmaz. ama üç fazlı alıcılarımız nötüre ihtiyaç olmadığından çalışabilirler. Suni nötr dediğin olaysa nötürü toprak ile birleştirmekten bahsediyorsun. yani sıfırlama, yani faz ile toprak arası gerilimi ölçüyorsun ve 220 ise kullanıyosun nötürüm koptu ama yine çalışıyorum diyosun olmazki çalış ama sıfırlama yapmanın dezavantajıda var bunu da iyi düşün.
Gelelim vektöriyel toplamların sıfır olması işine ;
fazlardan ayrı ayrı 18 28 68 amper değer çekiyosun diyelim. Ne olacak nötürü aldığımız noktadan sıfır değeri oluşmayacak buna mukabil tam anlamıyla 220 volt alamayacağız. yani topraklamamız iyi olmazsa da tam 220 alamayacağımız gibi. Bunun içinse tek-faz, iki-faz ve dengesiz üç-faz yük durumlarını simüle eden özel devreler kullanılıyor.
Televizyona vermiş olduğun cevaptada; suni nötr demekle sıfırlamadan bahsediyorsun edremit. Değilse elimizde üç faz var hadi bunların üçün birleştirelim ve nötürü oluşturalım değil, sekonder sargının diğer uçlarını bulup nötürü oradan alman lazım edremit. Bilmem anlatabildimmi.
 
şimdi güzel bir çizim yaptım.üç fazlı hat çizdim.hatlara lamba bağladım.
lambaların ayrı ayrı dairelerde olduğunu düşündüm.nötürü kopardım.
nötürü kopuk durumda şekli tekrar ufak çizdim.hakikaten ortaya üç fazlı alıcı çıktı.
ama tabi bu basit durumda çalışır.ama evlerde bir sürü cihaz var.bir sürü daire var.
normalde ne olacağı belli olmaz.kimi çalışır,kimi çalışmaz,bozulan olabilir diye düşünüyorum.
çizince kafamda daha iyi canlandı arkadaşlar.
 
Sevgili Bahatki sende ilgilisin zaman harcıyorsun....Bu konu önemli arkadaşın dediği gibi elektriğin sadece kablo ve lambadan ibaret olmadığının örneği. Bu nedenle zaman harcamaya değer. Şimdi konuyu basitleştirelim yanlış bildiğim birşey varsa öğrenmek isterim. En basit örnek:
3 adet 100 Watt 220 Volt ampul aldık bunlara duy taktık duylardan gelen kabloların 1 uçlarını birleştirdik (yani 3 kabloyu birleştirdik NÖTR BAĞLAMDAN) diğer uçlara R-S-T verdik. Bu ampuller yanarmı yanarsa birleştirdiğimiz nokta ile R arasında kaç volt görürüz? (yada S yada T arasında).
İŞTE BENİM SUNİ NÖTR DEDİĞİM NOKTA BUDUR BURADA NÖTR BAĞAMIYORUUUZ.TOPRAK BAĞLAMIYORUUUZ
 
EDREMİT televizyon cevabında ilginç. şimdiki gibi. elimizde sadece üç faz ve televizyon var diyorlar sen hemen almaçları işe sokuyosun. Aslında daha önceki yazılarında cevabı kendinde vermişsin. yükler dengesiz olursa tam anlamaıyla 220 alınamaz. 200-250 volt arası alınır. Ama bu bizim istediğimiz bir şeymidir.değildir.
Senin söylediğin 100 watt lık ampullerden üç tane değilde peki iki tane olursa ne yaparsın peki.
Ben de işte buradan bahsediyorum. Apartmanda nötr koptu diyelim. 3 daireli bir apartman olsun ve R S T dağıtılmış olsun. Eğer ikinci dairede kimse yoksa ve harcama yapmazsa nasıl diğerlerinde 220 lik almaçları çalıştırırsın. Çalıştıramazsın haliyle.
O yüzden değilmi motorlardan nötr almak istersek en güçlüsünü seçiyoruz ki tam anlamıyla net bir değer olarak 220 voltu alalım.
Televizyona vermiş olduğun cevapta suni nötr diyosun ama iyi bir topraklama ile de faz toprak arasından 220 volt alınabileceğinden bahsetmemişsin. televizyonu bu şekilde çalıştırsak olmazmı. Trafolarda nötr noktası (işletme topraklaması olarak ) toprakla temas halinde (biraz uzaktada olsa )değilmi.
teşekkürler.
 
Bahatki bunlar senin cevapların son cevabında konuyu anladığına eminim. Bir de konu başlığı şöyle "Kesici bir şalter nötr bağlantısını fazlardan önce açarsa ne olur?" Saygılar.

""Ancak senın dediğin gibi bir apartmanda nötrdeki bir gevşeklik bile klemens veya baralarda ark ve yanmalara sebep olur,nötrü çıkarırsak hiç bir elektrikli cihazımız çalışmaz (220 ile çalışan). ""

""Alıntı yaptığım senın yazında direkten gelen yani trafonun göbek noktasından nötürle ilişiği kesiyorsun. ama alıcılarımız çalışır diyorsun. (Binada sıfırlama yapılmışsa çalışır).
Burayı iyi oku trafonun sekonder sargılarının birleştiği uç nötürü almamız gereken yer ve sen burasıyla irtibatı kesdiğinde 220 voltla çalışmak isteyen alıcılarımız çalışmaz. ama üç fazlı alıcılarımız nötüre ihtiyaç olmadığından çalışabilirler. Suni nötr dediğin olaysa nötürü toprak ile birleştirmekten bahsediyorsun. yani sıfırlama, yani faz ile toprak arası gerilimi ölçüyorsun ve 220 ise kullanıyosun nötürüm koptu ama yine çalışıyorum diyosun olmazki çalış ama sıfırlama yapmanın dezavantajıda var bunu da iyi düşün." "
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Mesajlar
933,270
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri
Üst