[
elek trafomuzda topraklama var çıkışta işletme topraklaması direnç üzerinden yapılmış.
Ancak bizim çıkışlarımız hep faz faz arası ve de ihtiyacımız olan da bu. yani nötre ihtiyacımız olmadığından sistemler hep üç fazlı. trafo çıkışındaki yani yıldız noktasının göbeğinden nötürü ihtiyacımız olmadığından almamışız, ama topraklamışız. yani nötüre gerek yok. faz faz arasındaki gerilim değerleri işimizi görüyor. bir önceki yazımda bahsettiğim gibi mesela bizim alıcılarımız örneğin saç kurutma makinası diyelim. 220 volta göre ayarlanmış. eğer 380 voltla çalışan bir saç kurutma makinası olsaydı (yada diğer ev aletleri) tedaş bizim evlere nötr dağıtmaz, sadece iki faz ve fazlar arası gerilim 380 volt olan hat gönderirdi.
İşte bu belirli standartlara göre yapılan makineleri çalıştırmak için 220 volt değerini sağlamak için nötürle tek fazı evlerimize alıyoruz.
edremit ' Alıntı:
3 faz ile beslenen apartmanda örneğin direkten nötr koparsa ana dağıtım panosundaki (bara, şalter,klemens, her neyse) nötrlerin toplandığı yerde suni nötr oluşur. Bu nötr de fazların yüklerine göre her faz için ayrı voltaj okunur. (Fazların akımları dengeli ise 3 fazda da ayni voltaj 220V)
3 faz ile televizyon konusuna verdiğim cevabı okursanız konu daha iyi anlaşılabilir.
edremit söylemek istediğimi anlamadın herhalde. üç fazlı bir alıcın ya da yükün her neyse, nötür olmadan zaten çalışıyor. Çünkü 3 adet faza ve 380 volta ihtiyacın var vede bunlar geliyorsa sorun yok.
Alıntı yaptığım senın yazında direkten gelen yani trafonun göbek noktasından nötürle ilişiği kesiyorsun. ama alıcılarımız çalışır diyorsun.
(Binada sıfırlama yapılmışsa çalışır).Burayı iyi oku trafonun sekonder sargılarının birleştiği uç nötürü almamız gereken yer ve sen burasıyla irtibatı kesdiğinde 220 voltla çalışmak isteyen alıcılarımız çalışmaz. ama üç fazlı alıcılarımız nötüre ihtiyaç olmadığından çalışabilirler. Suni nötr dediğin olaysa nötürü toprak ile birleştirmekten bahsediyorsun. yani sıfırlama, yani faz ile toprak arası gerilimi ölçüyorsun ve 220 ise kullanıyosun nötürüm koptu ama yine çalışıyorum diyosun
olmazki çalış ama sıfırlama yapmanın dezavantajıda var bunu da iyi düşün.
Gelelim vektöriyel toplamların sıfır olması işine ;
fazlardan ayrı ayrı 18 28 68 amper değer çekiyosun diyelim. Ne olacak nötürü aldığımız noktadan sıfır değeri oluşmayacak buna mukabil tam anlamıyla 220 volt alamayacağız. yani topraklamamız iyi olmazsa da tam 220 alamayacağımız gibi. Bunun içinse tek-faz, iki-faz ve dengesiz üç-faz yük durumlarını simüle eden özel devreler kullanılıyor.
Televizyona vermiş olduğun cevaptada; suni nötr demekle sıfırlamadan bahsediyorsun edremit. Değilse elimizde üç faz var hadi bunların üçün birleştirelim ve nötürü oluşturalım değil, sekonder sargının diğer uçlarını bulup nötürü oradan alman lazım edremit. Bilmem anlatabildimmi.