Kesintisiz Güç Kaynaklarına (UPS) dikkat!

tesisatta diilde girişde birleştirilmesinde sıkıntı olmaz zaten bütün ups lere bakın içinde nötür direk çıkışa paralel bağlanır önemli olan fazdır
 
Piyasada bulunan UPS lerin
-1 faz giriş/1 faz çıkış
-3 faz giriş/1 faz çıkış
-3 faz giriş/3 faz çıkış şeklinde olduğunu biliyoruz. Benim merak ettiğim monofaze yüklerin beslenmesi için 3f/3f ve 3f/1f UPSler arasında ne fark var. Sonuçta 3f/3f UPSler ile de monofaze yükleri besleyebiliyoruz. Bununla ilgili teknik bilgi verirseniz sevinirim.
 
arkadaşlar ups ların konnpanzasyona etkisi hakkında bilgisi olan varmı? kapastif etki yaratırmı ? yardımcı olurmusunuz.
 
Endüstriyel tip bir çok UPS'de şebeke nötr ile UPS çıkış nötr kısa devre yapılmıştır, ancak UPS'nin kendi ürettiği yada şebeke tarafından gelen bir takım elektriksel gürültülerin engellemesi için EMI filtre kullanılır, (şebeke nötr ile UPS nötr filtreden önce kısa devredir) şebeke ve UPS nötr UPS'den sonra kısa devre yapılırsa filtre iptal olacaktır.Bu nedenle nötrlerin birleştirilmesi uygun değildir.
Eski nesil UPS'lerin bir çoğunda EMI filtre kullanımazdı günümüzde standartlar gereği kullanılmaktadır.
EMI filtre olmadığında istenmeyen bu gürültüler hat üzerinde dolaşacak, özellikle hassas cihazlarda (tıbbi cihazlarda çok net hissedilir IT yüklerinde çok anlaşılmaz)bu durum net şekilde hissedilecektir.
 
arkadaşlar ups ların konnpanzasyona etkisi hakkında bilgisi olan varmı? kapastif etki yaratırmı ? yardımcı olurmusunuz.
Yeni nesil trafosuz UPS'ler üzerinden kapasitesinin %20-25'i üzerinde akım geçmediğinde topolojileri gereği daha çok kapasitif reaktif enerji tüketirler.Üzerlerinden geçen akım kapasitesinin %20-25'i üzerine çıktığında barındırdığı PFC (power factor correction) devresi düzgün çalışır ve PF'i >0,90 yapabilir.
 
Aslında var..Şöyle ki ups ve şebeke nötürlerini birleştirirsen şebekende harmoniklere ve kaymalara sebep oluyor devre senin üstünden tamamlanmadığı halde bu durumdan dolayı nötüründe yüksek voltajlargörebilirsin ayrıca uzman28 arkadaşında dediği gibi çıkışta vermiyor bu upsine ve gücüne göre değişir..
 
Arkadaşlar,

Şebeke nötürüyle UPS çıkış nötürünün birleşmesinin bir sakıncası var mı?

Kesinlikle bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır. Sistem kendi üzerinden devresini tamamlamalı.
 
1 kva ups var aküsü sağlam normal şebekedeyken enerji çıkışı veriyor elektrik yokken tık diye bir ses geliyor ve enerjiyi kesiyor bir arkadaşıma vermiştim gücünün üstünde bir yük bağlamış acaba neresine zarar vermiştir. yardımlarınızı bekliyorum

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Merhaba,sn.yilaninoğlu26;öncelikle geçmiş olsun.Elektrik şebekede varken ups'nin bu destek hattını kesintisiz tam beslemesi,çıkıştaki otomatik sigortanın (Ani veya gecikmeli atan) atmadığını mantıken de düşündürüyor.Duyduğunuz "tık" sesi elektrik kesildiğinde normal şebekeden destek hattını ayırıp inverter devresine hattı bağlamaya çalışan ups'de yer alan mini rölelerin sesidir.Röleler demek ki tam görev yapıyor,hattaki inverteri şebekeden ayırıp destek gereken kısma tam irtibatlamaya çalışıyor şeklinde de yorumlanabilir.

Ups'nin inverterine akülerden önce giriş sigortası (İnverterin anma çalışma akımı değeri kadar) olması veya mutlaka yer alması da gerekiyor.Bu sigorta muhtemelen yuvasında biraz gevşemiş veya içten yanarak atmış da olabilir.Atmışsa ayni anma amper değerinde orijinal sigortası ile bu atmış olan sigortayı mutlaka değişiniz.Ups inverteri yine eskisi gibi devreye de alınacaktır,eğer inverter iç yapsında önemli bir arıza da oluşmamışsa.Bu iki kontrolü yani her ihtimale karşı da ups'nin 220 vac prizi yanındaki otomatik sigortanın üzerine bir kere basılıp resetlenmesi işlemini ve aküyle inverter arasında yer alan bu sigortanın sağlamlık kontrolünü yaparak mutlaka da teyit edin.

Bunlar tam olarak da sağlamsa veya hiç atmamışsa,aküyü tam şarjlı ve sağlam olarak ayrıca belirttiğiniz için inverter devresi tamiri üzerinde tam olarak durulması veya onun kendi iç devre yapısının incelenmesi de söz konusu olabilecektir.

Not: Ups'ye anma gücünü aşan aşırı yüklerin bağlanması durumunda,ups uzun bir düdük (Buzzer) sesi vererek anında da kapanır.Ancak bu sırada inverter devresinin zarar görme riski hemen hemen hiç yoktur.Ancak sıcak dış ortam ve çalışma şartlarında yarıiletkenlerin iç yapısında da sıcaklıkla artan bazı olumsuzluklar etkisiyle bazı değişimlerin,arızaların olması da yine muhtemeldir.Ayrıca anma gücünü aşmayan amperin sigortadan geçmesinde bile,bazı durumlarda ters akımlar yoluyla peak (tepe) akımlarıyla,ayni flamanlı ampullerin içten patlaması gibi bu sigortaların da beklenmedik şekilde atıp yanması söz konusu olabilir.Tekrar geçmiş olsun.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,052
Mesajlar
932,564
Kullanıcılar
453,031
Son üye
tamircideğilim23

Yeni konular

Geri
Üst