Kombi Jeneratörle Neden Çalışmaz?

Sn.Müverrih,A_QUARIU_S arkadaşımıza katılıyorum.Yorumlarda çok sallayanlar olmuş.Sizin anlayacağınız monofaze sizinki gibi bir jeneratörde nötr olmaz,önemli olan jeneratörün prizindeki iki uç arasında 220 V veya yakınında bir gerilim okuyabiliyor olmanızdır.Sizin arkadaşınızda denediğiniz jeneratör invertör kartı yüzünden sorun çıkarmıştır.Analog kombinizi çalıştırdığınız jenaratörünüz diğerlerinide canavar gibi çalıştırır.Bütün herşeyi unutun;kombiye gelen gerilim aşağı yukarı 220 V olacak.Sinüs dalgalı olacak.Kaynak şebeke,jeneratör veya UPS fark etmez.UPS Gücü Kombi gücünden 4 kat yüksek olsa yeterli olur.Kalkınma akımı bakımından.
 
tknsyn, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Evet aynen dediğiniz gibi..
 
Arkadaşım,
Markası farketmez İnvertörlü değilde düz jeneratör alsaydınız büyük ihtimal bu problemi yaşamayacaktınız.Zira invertörler (veya birçok UPS) genelde tam sinüs çıkışlı değillerdir.Kare dalganın biraz sinüs çıkışa benzetilmeye çalışılmış olanıdır.Buna modifiye sinüs deniyor.Modifiye sünüs çıkışlı güç kaynakları ilede bobin kullanılan cihazlarda verim almak imkansız demiyeyim fakat biraz güçtür.En basit olarak kombinizin peteklere sıcak suyun gitmesini sağlayan devirdaim pompası dönemeyecek ,baca gaz giriş çıkışını sağlayan motor çalışamayıp yanmış gaz dışarı atılamadığı için baca sensörü arıza verecek arıza moduna geçecek.
Yani tam sinüs çıkışı olan bir jeneratör aldığında (marka farketmez hem daha ucuzdur) problemin kalmayacaktır. Eğer UPS alacağım derseniz o zaman tam sinüs çıkışlı olanından almanız gerekir.Ancak bu sefer jeneratordekinin tersi olarak çok daha fazla ücret ödersiniz.Çünki tam sinüs çıkışlı UPS ler aynı güçteki diğerlerinden en az 3-4 kat daha pahalıdırlar.
 
topraklama sorunu olması muhtemel
 
Acayip arada kalmış durumdayım. Kaç gündür araştırıyorum, buraya üye olma nedenim de yazılanları (linkler üye olmadan görüntülenemediği içindi) görebilmekti.
İlk başta 2 zamanlı 4 zamanlı ayrımı vardı, ne olduğunu öğrendik ve 4 zamanlıda karar kıldık sonunda. Sonra jeneratörlerin verdiği elektrik düzensiz olduğu için elektronik cihazlarda sorun çıkarttığını öğrendim (bilgisayar, TV vb...) ve sorunun çözümü olarak inverter'lı modeller çıktı karşıma. Sonra bazı kombilerin bu cihazlarla çalışmadığını öğrendim. Şimdi de inverter'lı yerine düz jeneratör alsaydınız daha iyi olurdu denildiğini görüyorum. Kafayı yememek elde değil. Aşağıdaki modeller arasında gidip geliyordum ama model seçimine geçmek için halen erken anladığım kadarıyla.

YK2900i (inverter'lı ama sanırım tam sinus değil bu. Bu markanın YK2600i ve YK3900i modeli tam sinüs gibi duruyor resmi sitesinde ama bunlarda TR'de satılmıyor herhalde)

Kama IG1000
Kama IG2600
Aksa AAP-1000i
Aksa AAP-2000i

(Kama ile Kipor aynı marka)

Aslında yk2900i'yi fiyatı ve gücüne göre boyutu nedeniyle seçmiştim ama sanırım bunu almam. Diğerlerinin ise boyutları çok daha küçük ancak 1000'likleri bile yk2900i'den daha pahalı. Benim asıl amacım kombi çalıştırmak olmasına rağmen, yazın buzdolabı için de kullanmak iyi olurdu.


Peki bu inverter'lı olanların problemi tam sinüs vermemesi ise normal jeneratör alacağız, bu meretler de hassas elektronik cihazlarda sorun çıkartıyormuş, her alete farklı cihaz mı alacağız şimdi? Ya da hassas cihazlar için jeneratör arkası regülatör kullansak nasıl olur?
Regülatör voltajı sürekli 220'de tutabilir ama ya cihaz 50hz vermiyorsa, bunu da düzeltir mi? Regülatörün oluşturacağı yük jeneratör için fazla olur mu?
 
bence jeneratörde nötr faz belli olmadığı için kaynaklanıyor olabilir. şebekeden gelen nötr ve topraklamayı jeneratörden gelen nötr ve toprakla birleştirin. fazları ise bir vavyen anahtar ile kombiye verin. vavyen anahtar şebeke yada jeneratörü seçecek yani. öyle deneyin. jeneratör çıkışı tam sinüstür upsler ise modifiye kare dalgadır...

benim düşüncem upste sorun olup jeneratörde olmayacağıdır. çünki kombinizin içinde devr-i daim motoru var bunun ups ile kalkış yapması çok zor...
 
bence jeneratörde nötr faz belli olmadığı için kaynaklanıyor olabilir. şebekeden gelen nötr ve topraklamayı jeneratörden gelen nötr ve toprakla birleştirin. fazları ise bir vavyen anahtar ile kombiye verin. vavyen anahtar şebeke yada jeneratörü seçecek yani. öyle deneyin. jeneratör çıkışı tam sinüstür upsler ise modifiye kare dalgadır...

benim düşüncem upste sorun olup jeneratörde olmayacağıdır. çünki kombinizin içinde devr-i daim motoru var bunun ups ile kalkış yapması çok zor...

Jeneratör bir fazlı ise zaten nötr bağlantısı yoktur. Bu nedenle şebekenin nötrü ile herhangi bir temas tehlikeli olabilir. Sistem jeneratörden beslenirken şebekeden tamamen izole olmalıdır.
 
bahsettiğim yöntemi ben upste denemiştim ve bir sorun olmamıştı jeneratördede sorun olacağını zannetmem denemekte yarar var
 
Kombi devirdaim pompası normal asenkron motorlu kombiler ups. veya inverterle çalıştırılabilir.Bazı kombi devirdaim pompa motorları PWM. kontrollu veya elektronik sürücü devreli üretiliyor.Bu tip motorlar yoğuşmalı sistemlerde daha yaygın.Problem bu modellerde ortaya çıkıyor.Sinüs olmayan ups. veya inverterler pompayı çalıştıramıyor.Jeneratörlerde frekans 40 hz.altında veya 60 hz. üzerinde olursa sıkıntı olabilir.Selamlar.
 
benim bahsettiğim olay buydu işte ups çıkışı sinüs olmadığı için devirdaim pompası kalkış yapmayabilir. ups onun kalkış akımını nasıl karşılayacak orasıda tartışılır. ama jeneratör sorunsuz çalıştırır...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Mesajlar
933,746
Kullanıcılar
453,248
Son üye
126emuro126

Yeni konular

Geri
Üst