Merhaba,
Yeni oranlar için konusuyoruz. Bence kısmen gec kalmıs durumda kısmen limitler az bile.
Neden mi? Örnekle anlatmak daha iyi olur. Diyelim bir mahalle için bir dagıtım trafosu var ve bu trafonun gucu 1000MVA olsun. Bu trafodan cekilen yük ise 1000KVA ve CosQ=0.5 olsun. Bu durumda trafo ve ona giren ve cıkan kablolar, sigortalar vs hepsi 0 yüklü demektir. Ama gercekte bu trafodan cekilen, kullanılan güç 660KW demektir. 330KVA is reaktif güc olup bosuna trafoları ve enerji nakil hatlarını yüklemektedir. Bu da inanılmaz enerji kaybına neden olmaktadır. Asagı yukarı 2 baraj enerjisi kadar tüm hatlardki kayıplar göz önüne alınınca. Halbuki CosQ=1 olacak sekilde yükün oldugu noktada kompanzasyon yapılsa trafodan net 660KW enerji çekilecek, asırı yuklenme sonucu olusan gerilim düsmeleri olmayacaktır. Bu nedenle mumkun oldugunca bu oranları hepimizin calıstıgı yerde sanki 20-15 degilde 1-2 gibi düsünerek tasarlamamız VATAN borcudur.
TEAS, TEDAS veya TEIAS'a (adlarını net bilmiyorum) uygulanmayan bu sınırların onlara ne kadar uygulandığını biliyormusunuz? Hatalıysam bilenler düzeltsin galiba 33-25. Onceki ornekten yola cıkarsanız asıl kayıp dagıtım trafolarında. Keske bu sınırları onlarada uygulasalar. Eger biraz akıllı bir enerji yonetimimiz olsa uygular.
Böylece yazın olusabilecek enerji darbogazını rahatca geceriz. Öncelikle tasarruf edilmeli.
Bu arada su anda piyasada bulunan hangi marka röle olursa olsun hicbirinin bu limitleri bazı kosullarda yakalayabilecegini sanmıyorum. ??? Bu röleleri kullanan arkadaslar defalarca sistemi kontrol etmek monofaz kondansatörlerle, kademelerle defalarca duzeltme yapmak zorunda kalacaklar. :-[ eger hızlı sistem yoksa, dengesiz yuk yoksa belki limitleri yakalayabilirler.
Fakat yeni cıkan bir adaptive röle'nin yapamadıgı yok. Fazlardan biri enduktif, diğeri kapasitif, üçüncüsünde de 0.5 saniyede bir calısan punta makinesi olsa bile herhangi bir kademeyi devreye almadan CosQ'i 0.98'in altına indirmiyor. Çünkü kademesiz ve hızlı. 0.02 saniyede 0 gereken müdaheleyi yapıyor ve CosQ'i 1'e alıyor.
Monofaz kondansatorlerle falan ugrasmıyorsunuz cünkü monofaz kondansatore ihtiyac yok.
Yani gidip sistemi takıyorsun veeeeee unutuyorsun. Birdaha ne senin ilgilenmen gerekiyor, nede müsterin arıyor.
Sende kontrolkalemi.com'a gelip sorun anlatmıyorsun sohbet ediyorsun... Bu konuda yardım bilgi isteyen arkadaslara severek yardımcı olmaya çalısırım eger bana email atarlarsa
******@gmail.com