Kompanzasyonda farklı tanım ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Açık giri alan olarak belirttiğim reaktif güç kompanzasyon yapılmaz ise baraja kadar gider.

Onun adı reaktif güç değil. Reaktif güç eğrisini yukarıda paylaştığınız resimden alıntı yapıp tekrar göstereyim.
güç eğrisi.jpg

Toplam güç, aktif ve reaktif güçlerin toplamıdır. Reaktif güç ise kırmızı ile belirttiğim güçtür. X ekseninin üstünde kalan kısımda şebekeden enerji çekilmekte, altında kalan kısımda ise şebekeye enerji yollanmaktadır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kondansatörün motor yada yük üzerine en ufak bir etkisi dahi söz konusu değildir. Bunun en büyük ispatı motor hattındaki cosfi,fi,endüktif reaktif güç değerlerinin ana barada kondansatör varken de yokken de değişmemesidir anlık değişimi gösteren osilaskopla da bunu net birşekilde görebilirsiniz.
Münferit kompanzasyon yaparsanız motor hattının beslemesinin cosfisinin 1'e yaklaşdığını görürsünüz bu durumda bırakın şebekeyi, yükten ana panoya giden besleme hattında bir endüktif reaktif güç göremezsiniz bunu ölçüm yaptığınızda görürsünüz.
Faz farkını oluşturan yükün ohmik direnci ve endüktif reaktansıdır. Ohmik direnç ile endüktif reaktansın vektörel bileşeni empedansdır. Cosfi değeri P/S aynı zamanda da R/Z 'dir yani ohmik direnç ile empedans arasındaki açıdır.
Açık giri alan olarak belirttiğim reaktif güç kompanzasyon yapılmaz ise baraja kadar gider. Biz kompanzasyon yaparak açık giri alanı yok etmiş oluyoruz. Tam kompanzasyon yapılan sistemdeki güç eğrisinde açık giri alan veya x ekseni altında kalan bir alan göremezsiniz (teoride göremezsiniz pratikte de ihmal edilecek kadar minik değerdedir.)

Yazdığım her kelimenin altına imzamı atarım.
 
Yazdığım her kelimenin altına imzamı atarım.

Güç ifadeleri.png

Güç ifadeleri yukarıdaki tablodaki gibi.

Bu ifadelere göre Q=V.I.sinq olup adı reaktif güçtür ve bunun anlamı yukarıda verdiğim anlık reaktif güç eğrisinin maksimum değeridir.

Siz eğer altta kalan taralı alana reaktif güç diyorsanız, o alanın(ortalaması, maksimumu vs??) Q=V.I.sinq'ya eşit olduğunu ispatlayın. Bende o alana bundan sonra sizin dediğiniz gibi, reaktif güç diyeceğim.
 
Son düzenleme:
reaktiff-jpg.25520


Siz ölçümleri istediğiniz cihazla yapın kompanzasyon yapılmayan sistemde ortadaki eğriyi yapıldıktan sonrada ana hatta soldaki eğriye yakın ortadaki eğride açık giri bölgenin yok denecek kadar küçük bir alanda olduğuna faz farkının kaybolduğuna şahit olacaksınız. Buda size endüktif reaktifin kapasitif reaktif ile yok edildiğini ispatlamış olacak.
Deney yapmadan ölçüm yapmadan bu işin aslını öğrenemeyeceğinize kesin kanaat getirdim.
 
Son düzenleme:
Faz farkından oluşan reaktif güç altta açık gri taralı bölgedir. Aktif güç ise koyu gri taralı bölgedir. (Bu sizin yanlış bilginizin doğru olan 1.bölümü)

dediniz daha önce. Bende dedim ki;

g%C3%BC%C3%A7-ifadeleri-png.25533

Güç ifadeleri yukarıdaki tablodaki gibi.

Bu ifadelere göre Q=V.I.sinq olup adı reaktif güçtür ve bunun anlamı yukarıda verdiğim anlık reaktif güç eğrisinin maksimum değeridir.

Siz eğer altta kalan taralı alana reaktif güç diyorsanız, o alanın(ortalaması, maksimumu vs??) Q=V.I.sinq'ya eşit olduğunu ispatlayın. Bende o alana bundan sonra sizin dediğiniz gibi, reaktif güç diyeceğim.

Siz reaktif gücün taralı bölge olduğunu söylediniz. Bende bu mesajımla o taralı alanın hangi değerinin reaktif güce tekabül ettiğini sordum.

Q=V.I.sinq ise ve bunu ikimizde kabul ediyoruz,

siz bana bu değerin açık gri taralı alanla olan ilişkisini bir söyleyin.
 
Q reaktif güç, Görünür gücün vektörel bileşenlerinden birisidir bu vektörel izahı. Eğri olarak izah edersek S=UxI görünür güç olup akım ile gerilimin çarpıdır Q=Sxsinfi 'dir yani görünür güç içinde aktif güç ve endüktif güç dağılımını belirleyen açıdır açı arttıkça reaktif güç artar. Aktif güç işe yarar güç adını ne diyorsanız eksi değerler almaz. En soldaki eğride faz farkı yoktur akım ve gerilim çarpımı S değeri P aktif güç değerine eşittir o nedenle kapladığı alanlar eşittir sırf aktif güçtür ve değerler + pozitif olup alanda pozitif alternanstadır.
Bahsettiğim ölçümleri yapmadan analizörde yada osilaskopta eğrileri incelemeden bunu anlamayacaksınız bu kesin ve net !
 
En soldaki eğride akım ve gerilim çarpımı S değeri P aktif güç değerine eşittir o nedenle kapladığı alanlar eşittir sırf aktif güçtür ve değerler + pozitif olup alanda pozitif alternanstadır.

Ortadaki şekilde, endüktif+direnç tipi yüke ait grafikte, eğrinin altında kalan alana reaktif güç demediniz mi? dediniz. Yani eğirinin altında kalan kısım sizin için Q. öyle değil mi? Öyle..

Eğer o alan Q ise, o alanla ilgili hangi matematiksel işlem(türev, integral, ortalama vs..) sonucunda, Q= V.I.sinfi'ye tekabül eder. ?
 
Anlaşıldı durumu size stajerime izah ettiğim gibi çok net ve açık bir şekilde anlatmak zorunda kalacağım !

reaktiff.jpg
 
Kompanzasyon yapmadığın hali düşünün syn @YaşlıUzman .

Yükümüz Endüktif+direnç ve eğrisi hemen yukarıda sağda.

Bana o eğride x eksenin altında kalan alana reaktif güç dediniz. doğru mu...? eğer o alan Q ise, o alanın maskimum değeri mi, ortalama değeri mi hangi değeri Q'yu verir.? Soruma odaklanın...
 
Siz izahatime cevap verin :)

Sizin girdiğiniz yol çamurlu etkin değere ortalama değere girerseniz karışmış olan kafanız hepten dağılacak.

OLAYIN ÖZÜ BUDUR ARKADAŞ GERİSİ TRAŞ HEMDE KÖPÜKSÜZ :)

reaktiff.jpg
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,930
Mesajlar
921,788
Kullanıcılar
451,106
Son üye
Xte13

Yeni konular

Geri
Üst