Merhaba.Bu ac. ve dc. devrelerdeki kullanım amacına göre oldukça değişim gösterebilir.Şöyleki;
1- Siz ac.bir kaynaktan (örneğin ac/ac trafo ile) dc. ye dönüşüm yaptığınızda,doğrultulan dc. akımın tam doğru akım olamsı,bir akünün sağladığı akıma benzetmek istediğinizde,filtre görevi görerek bunu süzecek olan elektrolitik türde,voltajı doğrultulan ac.nin dc. halindeki 1.414 katı kadar daha fazla voltaj değerinde ve uygun kapasitede (sığada) olan bir kondansatör kullanırsınız.Buradaki görevi ac. den dc. ye dönüşümde artık kalan ac. kalıntılarını,hafif dalgalanmaları süzme görevli filtreleme amaçlıdır.
2-Ayni elektrolitik kondansatör bir evirici (İnverter) devresindeyken,örneğin 12 voltla
Elektronik bir balastla 40 watt.lık bir flüoresanı yakan durumunda,26 000 hz.'de yüksek frekansta salınım yaparak çalışıp,startersiz olarak da flüoesan lambayı yakarken görevi daha başkadır.Burada osilasyon devresi oluşturan elemanşlardan biri olarak (Direnç,bobin,vb. ile birlikte) yapmak üzere bir titreşim (Osilatör,multivibratör,vb.) devresini tamamlayıcı bir ara eleman görevi vardır,buradaki görevi süzme (Filtreleme de değildir.)Buradaki görevi dc. yi alıp salınım yaparak ac. ye çevirmek,evirici devredeki tamamlayıcı bir ara elemanıdır.
3-Bir amfi devresi oluşturarak yaptınız ve güç kaynağı beslemesi yoluyla da şebekeden,yakın cihazların girişim etkisinden korumak için bu amfi devresinde bir filtreleme elemanına da çok ihtiyacınız var.İşte tam bu noktada 100 n kutupsuz bir kondansatör,yeterli sayıda devre girişine paralel olarak lehimlenerek,sizin devre girişine etki edecek bu zararlı ve parazitik etkilenimlerden,şebekeden gelecek girişim yapıcı olan,ayrıca girişten de kuvvetlenerek alınan bu dinlemek istediğimiz ana sinyalin kalitesini bozacak olumsuz etkilenmileri,bu özel sığadaki (Yalnızca 100 n olanı ) ve kutupsuz özelikli bu kondansatör sağlamış olur. (Amfinin dc. kısmında kullanım alanıdır)
4-Kondansatörlerin yine kutupsuz ve elektrolitik tipte olup da kullanım alanlarından biri,eskiden tv cihazlarının,kendi içlerinde regülatör (SMPS devresi de olamadığı için) dışarıdan tv'den önce bağlanan bir regülatör sayesinde,voltajı belirli artı ve eksi toleranslar dahilinde 220 volt ac.'de tam sabit tutabilmek için de,bu sözü edilen elektronik regülatör devrelerinde kullanılırdı.(Daha ziyade ilk çıkan triyot lambalı ve renksiz olan tv'lerde de,iç yapılarında SMPS gibi 165-265 volt ac. aralığında çalışacak özel bir regülayon sistemi olamadığı için de zaruri olarak da kullanılmak yoluna gidilirdi. (Bu ac. de kullanılan uygulamasıdır)
5-Kompanzasyon panolarında ise ac. akımdaki akım ve gerilim arasındaki ayrışmaları kompanse ederek güç faktörünü (Cos fi'yi) belirli bir noktaya (0.95'e kedar yükselterek) reaktif güç kaybını önelemiş olur,reaktif sayaçalra olduğundan daha fazla zahiri güç (reaktif gücün) kayıt olarak yazılmasını önler.(3 fazlı ac. de kullanılan kutupsuz olan yararlı bir uygulamasıdır)
6-Radyo devrelerinde,radyonun bu alıcı kısmında,istasyon ayarı yapmak için bobinle birlikte rezonasa gelebilen ve istenen istasyonun dnlenebilmesini sağlamış olan değişken bir hava boşluklu dielektrik ayırıcılı döner bir düzlem kondansatör kullanılır.Buradaki görevi ise,istasyondan yayılan elektromağnetik sinyalin,anten tarafından alınıp yakalandıktan sonra,rezonas görevinin sağlanıp uygun frekasta (Bantta) yayın yapan bir radyo evinin yakalanıp sağlıklı da dinlenebilmesi amaçlıdır.
7-Kaskat gerilim çoklayıcılarda (Tv'deki EHT çıkışının üçe katlanıp arttırılması,hava iyonlaştırıcılarında havanın iyonize edilmesinde YG ihtiyacının karşılanmasında,vb.) gerili,m ikileyici,üçlaeyici,dörtleyici,......,n adet çoklayıcı devrelerinde diyotla birlikte girişe uygulanan ac. gerilimin tıpkı bir pompa gibi arada geçiş özelliğinde olan elektrolitik kondansatörlerde ara değerler olarak birbirine eklenip,adete bir laser ışınının kademeli pompalanması gibi,çok daha yüksek voltaj kademelerine,bir dc.akımı olarak da çıkartılmış olur. (Buradaki görevi düşük voltajdaki ac. nin pompalanarak daha yüksek dc. kademelrine gelebilmesidir.)
8-SMPS devrelerinin ilk girişinde rezervuar ( Statik elektriğin ilk stok deposu olarak) depolama elektrolitik kondansatörü olarak uygun voltaj ve sığada yer alıp bulunur.Dc doğrultmadan sonraki hem artıkların temizlenmesi,hem de statik
Elektrik deposu olarak,transistörlerin evirme işlemine geçmeden öneceki en önemli bir ara eleman kademesinde yer alır.Tv'lerde bu elektrolitik kondansatörler zamanla,sıcaklıkla,vb.kurursa eğer,tv'nin smsps devresi stand-by'da gerekli tam çıkışı,akımı besleme devresi şeklinde üretemez,diğer katlara da veremez ve böylece tv sağlıklı da çalışamaz.
9-Merdiven otomatiği devrelerinde direnç üzerinden olan bu boşalma süresi,ayarlanabilen değişken bir direnç (Potansiyometre,trimpot) üzerinden değiştirilerek (Kondansatör-direnç deşarjının ayarlanması ile) mervivendeki kat ışıkları belirli ve ayarlanmış bir süre yanık tutulur,bir sonraki tetiklenmeye adar da lambalar sönmüş olarak kalır.(Buradaki görevi zamanlaycıdır,yani zamanlama devresinin bir ara elemanı olmuştur.)
10- Süper kondansatörler (Ultra kondansaör) olarak,yüksek sığalı kullanımarından,araçlarda şarj dinamosunun boşta kalan fazla dc.gücünün (amperinin) ile ikinci bir akü görevi gibi üstlenerek,aracın gereğinden fazla olan voltajının düşmesini,müzik sistemindeki güç yetmezliklerini,ani ses kesilmelerini tam olarak da kompanse edici,giderici ara bir eleman olarak çok önemli bir görevi de vardır.Elektrikli (EV) ve hibrit araçlarda da yine buna benzer bir görevi mevcuttur.
11-Elle sallamalı tip el fenerlerinde,bir bobinde neodyum mıknatısla üretilen ac. elektrik gücünün,bir diyotla doğrultulduktan sonra bir akü gibi depolanması için,yine süper kondansatörler kullanılır.Depolanan bu statik elektrik ampül devresi anahtarla açıldığında,depolanan bu statik elektrik,yine normal elektrik akımına dönüştürülüp el feneri lambasının belirli bir süre de yanmasını temin eder.Buradaki görevi üretilen elektriğin statik elektrik şeklinde depolanması ve daha sonra lambanın yakılıp aydınlatma amaçlı olarak saklanması şeklindedir.
12-Araçlarda kullanılan meksefe,klasik ateşleme sisteminde (DELCO=Batarya-bobin-platinli ateşleme sisteminde) platinle kesilen primer sargı devresinde platinlerin üzerinde oluşan kıvılcımı kendi üzerine alıp,oluşmasını azaltırken,platinlerin erken bozulmasını önlemede ve sekonder sarımdan yüksek değerde ve kolaylıkla YG değerlerinin elde edilmesini de sağlar.Buradaki görevi platinleri koruyucu olabilmesi ve sekonder gerilimin bu açma/kapama anlarında daha yüksek değerlerine kolayca gelebilmesini sağlama amaçlıdır.
13-Fırçalı elektrik motorlarında (Özellikle üniversal motorlarda) motorların fırça-kollektör temaslı çalışmasının ev cihazlarındaki parazitik etkilerini gidermek için,motorun bu ac.girişiyle paralel olarak,kutupsuz bir parazit kondansatörü şekliyle,parazitik koruyucu olan bu bağlantısıyla kullanılır.Buradaki görevi parazitleri emme görevi olan filtreleme amaçlıdır.
14-Klasik balastlı,starterli flüoresan lamba devrelerinde,yine startere iç kısmından paralel olarak bağlanarak,flüoresan lambanın ilk startı (Çalışması) sırasında evdeki diğer elektronik cihazlara (örneğin radyo,tv,amfi,vb.hassas cihazlar için) verebileceği parazitik etkilerin emilip yok edilmesi amaçlı kutupsuz ve uygun sığada seçileni kullanılır.Buradaki görevi yine ev cihazlarını parazitik etkilerden koruma için filtreleme amaçlıdır.
15-Kondansatör prensibiyle çalışma esaslı olan bazı tür mikrofonlarda (Elektret) ses dalgalarının,aradaki bu dielektrik (Yalıtkan) malzemesinin yakınlaşıp uzaklaşması ile kondansatör sığasının da doğru orantıda değişmesiyle,sesle doğru orantılı bir ac akımının üretilerek amfiye verilebilmesini de sağlar.Amfiden çıkan ses akımı da yine ayni prensiple çalışan kondansatör esaslı bir hoparlörde tersine çalışıp,ayni prensibe yine bağlı kalınıp,iki kondansatör plakası ileri geri gidip gelerek,havayı sıkıştırıp genişleterek,bu mikrofondan giren ve amfide kuvvetlendirilmiş olan ses sinyallerini,ses dalgası olarak tekrar bize geri verebilir.Buradaki kondsansatör olarak kullanılan bu yapıların ana görevi ise,ses dalgalarını almada veya tekrar geri verebilmede,transdüser (Sensör/Dönüştürücü) esaslı olarak çalışarak bizlere önemli bir hizmeti de verebilmesidir.
16-Yine bazı açma-kapama anahtarlarının (Switch) açma-kapanma anlarında oluşan bu parazitik sinyallerinin önlenmesi amacıyla,bağlantı yapıldığı yere,uygun sığada ve kutupsuz bir kondansatör paralel olarak bağlanabilir.Özellikle bazı amfileri çalıştıran güç kaynaklarının,bu açma-kapama anahtarlarının yol açtığı impuls (Açma-kapama) darbelerinin,hassas amfi devrelerinden kuvvetlendirilip çıkarılarak hoparlörde parazit olarak da duyulmaması için bu yola başvurulmaktadır.
Kolay gelsin.