kontaktör&tristör

ycmy

Üye
arkadaşlar bugün girdiğim bir mülakatta sorulan soru şu şekilde:

tristör ile kontaktör arasındaki fark nedir? kontaktör yerine tristör kullanılabilir mi?

bu konuda siz değerli üstadlarımın fikrini almak istiyorum. şimdiden yorum yapan herkese teşekkürler

sevgili dostum mantık olarak çalışmaları aynı..birinin bobinine enerji veriyosun kontaklarından yüksek akım geçirebiliyosun.birinin bobin yerine gate ucuna enerji veriyosun yüksek akım geçirebiliyosun.mantık aynı fakat uygulamada işler biraz değişir..
Kontaktörlerin kullanıldığı karışık, bakımı zor olan, belirli bir süre sonunda kontak takımlarının ya da kontaktörlerin tamamen değiştirilmesinin gerektirdiği uygulamalar yerine tristörlü kontrol uygulamaları ile gerilim, akım değeri yükselme hızları ve güç kontrolü basit şekilde uygulanabilir..Klasik kontaktörlü sistemleri kumanda etmek için kullanılan otomasyon uygulamaları yerine potansiyometre veya endüstriyel otomasyona uyumlu olarak 0-10 V, 0/4-20 mA, Modbus, Profibus gibi kontrol seçeneklerini sunan tristör kontrol üniteleri pano içi yerleşim ve uygulama açısından kompakt olmaları nedeni ile çok daha az yer kaplarlar ve daha fonksiyoneldirler.
bu nedenle kontaktörler yerine tabiiki tristörler kullanılabilir..

sevgili dostum mantık olarak çalışmaları aynı..birinin bobinine enerji veriyosun kontaklarından yüksek akım geçirebiliyosun.birinin bobin yerine gate ucuna enerji veriyosun yüksek akım geçirebiliyosun.mantık aynı fakat uygulamada işler biraz değişir..
Kontaktörlerin kullanıldığı karışık, bakımı zor olan, belirli bir süre sonunda kontak takımlarının ya da kontaktörlerin tamamen değiştirilmesinin gerektirdiği uygulamalar yerine tristörlü kontrol uygulamaları ile gerilim, akım değeri yükselme hızları ve güç kontrolü basit şekilde uygulanabilir..Klasik kontaktörlü sistemleri kumanda etmek için kullanılan otomasyon uygulamaları yerine potansiyometre veya endüstriyel otomasyona uyumlu olarak 0-10 V, 0/4-20 mA, Modbus, Profibus gibi kontrol seçeneklerini sunan tristör kontrol üniteleri pano içi yerleşim ve uygulama açısından kompakt olmaları nedeni ile çok daha az yer kaplarlar ve daha fonksiyoneldirler.
bu nedenle kontaktörler yerine tabiiki tristörler kullanılabilir..

Tristörler;
Daha hızlı,
Daha sessiz,
Daha az ısınan,
Daha uzun ömürlü,
Veee daha pahalıdırlar :)

tristör yerine triyak daha iyi olmazmı.çünkü tristörlerin doğrultma özelliğide var.sadece tek alternansı geçirir.eğer alıcı AA da çalışıyorsa TRİYAK dah uygundur yada FETLER

Tristörün DC va AC gerilimde çalışması farklıdır.Kontaktör hem AC hemde DC gerilimde çalışmaz AC ve DC için kontaktörler farklıdır.Tristörler AC ve DC çalışabilir, fakat AC ve DC ya karşı farklı davranış gösterirler.

dedeğim gibi tristörler tek alternansı geçirir.örneğin tristörle bir ampül yakacaksanız parlak yanmaz,çünkü tristör tek alternansta çalısır .eğer tristör yerine triyak kullanacak olursanız lamba tam ışığını verebilir

dedeğim gibi tristörler tek alternansı geçirir.örneğin tristörle bir ampül yakacaksanız parlak yanmaz,çünkü tristör tek alternansta çalısır .eğer tristör yerine triyak kullanacak olursanız lamba tam ışığını verebilir

Zaten tristör diye satılan malzemelerin iç yapısında 2 tane paralel ve ters yönde takılmış tristörler var. Akım + alternansta birininin, - alternansta diğerinini üzerinden geçiyor . Buna aslında triyak ta denilebilir.
Nihayetinde triyak ta paralel olarak ve ters şekilde bağlanmış iki tristörden oluşur. Malzemeye tristör denmesinin nedeni sanırım şu; triyak bir teknoloji değildir, 2 tane tristörün kombinsayonudur.

Zaten tristör diye satılan malzemelerin iç yapısında 2 tane paralel ve ters yönde takılmış tristörler var
tristörlerin içinde iki adet tristör bulunmaz,triyakta bulunur.
triyak bir teknoloji değildir, 2 tane tristörün kombinsayonudur.
evet dediğniz gibi iki transistörün kombinasyonudur ama triyaga tristör denmesi yanlıstır bence.

tristörlerin içinde iki adet tristör bulunmaz,triyakta bulunur.

evet dediğniz gibi iki transistörün kombinasyonudur ama triyaga tristör denmesi yanlıstır bence.

"tristörlerin içinde iki adet tristör bulunur" şeklinde saçma bir şey söylemedim zaten, "tristör diye satılan malzemelerin içinde" söyledim.

Diğer konuda da ben bu terimlendirmenin doğru olduğunu söylemedim zaten, fakat bu şekilde kullanıldığını söyledim.

tamam ben yanlış anlamışım özür dilerim :) kusura bakmayın

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Kullanıcılar
452,393
Son üye
teomann

Yeni konular

Geri