Kumandacılar bi bakın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bence bazı motorlar kılemenslerinde 380 değilde 220 voltla calıştırıla bilir yazar fazlar arası 220 volt elde etmek için trafo kullanarak voltajı 220 volta düşürüp motoru oyle calıştırıyor olabilir
 
arkadaşım 220 volt elde ediyorsun ama bu tek faz 220v motoru çalıştıramazsın ki....
ben esas sorunun cevabına geleyim:380/220v trafo kullanılmasının bir çok avantajı vardır.
1-şebeke voltajı ile (380v) kumanda hattını(220v)izole etmek için.
2-besleme hattındaki fazlardan biri giderse kumanda hattını korumak için.
3-enerji tasarrufu sağlamak için.(trafo çıkışını kullanmak enerji tasarrufu sağlar)
4-şebekedeki voltaj dalgalanmasından etkilenmemek için.
yeterli galiba.....
 
KARDEŞ O TROFONUN ADI İZALASYON TRAFOSU OLUP AMACI BAKIM ONARIM TAMİR VS SIRASINDA ENERJİ KESMEYİ UNUTSAK NE OLUR ÇARPILIRIZ DEĞİLMİ? İŞTE BU TRAFO SENİ CANLILARI KORUMA AMAÇLIDIR
 
Benim çalıştığım fabrikada bu izalasyon trafolarının 220 çıkış uçlarının 1 tanesini topraklamışlar. 25 - 30 sene önce Almanlar kurmuş. 15 tane kadar pano var her birinde 380/220 izalasyon trafosu var kumanda için hepsinde de çıkış uçlarının 1 tanesi toplaklı. Fiili oalarak ta topraklı projede de özellikle belitmişler.
Yani amaç insanı çarpılmadan korumak ise niye topraklamışlar. Doğal olarak topraklı uç nötr diğer uç faz oluyor. (Ayni zamanda tüm panolarda nötr kablosu ile topraklama şeritlerini birleştirmişler. Yani "0" lama yapmışlar.
 
0 lama tekniğinide türklerden başka kimsede yoktur tam bir fiyasko topraklama yoksa notrle toprağı birleştir tamamdır cihazda kısa devre olunca cihazın dışında enerji oluyor babam bizim evdeki prizleri öle yapmış valide geçende ölüyodu az daha çok fena çarpılmış :)
 
Bahsettiğim "0" lama evlerdekinden biraz daha farklı evlerde toprak olmadığı için notürden toprağa kablo bağlarlar dediğiniz gibi çok tehlikeli bir teknik. Burada adam 3x150+70 lik kablo ile nötürü getirmiş galveniz şerit levla ile toprağı da ayrıca getirmiş ve panoda bunları birbirine bağlamış.
 
İzolasyon trafosu mantığı 1/1 oranıdır. hiçbir zaman dönüştürücü trafo ile bu düşünülmez. Ayrıca edremit arkadaşım izolasyon trafosu dediğini ister sıfırla ister toprakla, izolasyon trafosu olmaktan çıkar. Adamı çarpar. İzolasyon trafosu çıkışındaki mantık, her iki uca dokunmadan çarpılmazsın. yani lokal çarpılmama çözümü. Ayrıca bu 380/220 olayının faz korumasıylada alakası yok. çünki sistem üç fazlı. Üçüncü faz giderse ne olacak. Şebekedeki dalgalanma olayıda beni pek açmadı. çünkü trafolarda dönüştürme oranı diye birşey vardır. Yani şebeke gene dalgalanacak. Buradaki mantığın nötr kullanmamak olması lazım. Bazı yerlerde nötr olayı olmuyor. Şebeke D/D geliyor. Burada mecburen bu trafoyu kullanman lazım.
 
İzalasyon trafosu mantığını bir uçları topraklandığı için kaybettiğini yazmıştım. sadece 1/1 izalasyon trafosu olur diyerek 380/220 trafoları üzmemek lazım. Burada kullanım amacınız önemli.
Konuyu ilk açan arkadaşın söylediği muhtemelen Atlas Coppo marka kopresördür ki bunlarda gerçekten nötür yoktur. Giriş klemenslerinde nötür bağlantısı için uç dahi bulamassınız. Adamların nötür diye birşeyden haderleri olmadığını düşünemiyeceğimize göre trafonun amacını iyi düşünmek gerekir. Ben de başımdaki olayı özellikle yazdım bu trafoların kullanım mantığı formda araştırılsın diye. 1 maddeyi ben yazacağım
1- Bu trafoların giriş yada çıkışında yada her iki tarafında kademe vardır. Amaç hassas olan kumanda devrelerinde uygun voltajı sağlamaktır. Örneğinide vereyim Bir pano yaptınız ve üzerinde 55 kw motor var ve çok hassas Elektronik kartlar var. Bu panoyu getirdiniz sanayide bir dükkana bağladınız ve bu dükkan trafoya çok yakın. Gelen voltajı ölçtünüz 408 V (fazlar arası) faz nötr arası da 236V civarında olacaktır. TEAŞ müraacat edip trafo kademesini ayarlamasını istediğinizde genellikle cevap şu olacaktır. Uzak dükkanlara bu bile yetmiyor. Böyle bir trafo ile en azından kumanda tarafında broblem çözülür.
AMAÇ SADECE BUDUR DEMİYORUM BUNLAR İZALASYON TRAFOSUDUR HİÇ DEMİYORUM. BU TRAFOLAR NE İÇİN KULLANILIR ORTAYA ÇIKARALIM DİYORUM.
 
2- Güç devresi ile kumanda devresi arasında elektriksel ayrım (isterseniz izalasyon deyin) sağlamaktır. Örneğe devam edelim 55 kW panomuz bir vidalı kompresöre ait olsun bunun Elektronik devresi çok pahallıdır. Varsayalım ki motor sıkıştı yada yandı ve arklı bir şekilde sigortalarını attırdı yada panoyo fare girdi ve 380 votta kısadevre oluşturdu. Bu şekilde ark oluşturan kısa devreler kumanda sistemleri için çok teklikelidir panodaki ark iletkenlerin üzerinde yürür ve elektronik devrelere ve kumanda devrelerine zarar verir. İşte bu trafo arkın kumanda devresine zarar vermesini önler. Yani o pahallı elektronik kartı korur adına ne derseniz deyin fakat bir şekilde elektriksel izalasyon görevi görür.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst