Li-ion pil şarjı nasıl yapılır

Tamam hocam 4,2 voltu geçince bataryayı korumak için gelen voltajı kesiyor.
Sıcaklık yükselince akımı ve voltajı kesiyor.3,7v(civarında) tun altına düşüncede voltajı kesiyor. Dolaylı yoldan şarj etmiş oluyor.Bunun için dedim.

4.2v u geçince gelen voltajı kesmiyor.Onu yapan telefonun içerisindeki CMC devresi.batarya 2.2 voltun altına düşünce mosfet gate de bulunan gerilim bölücü ile gate volatıjın altında kalması sağlanıyor. mosfet D-S arası çok yüksek direnç oluyor.dolaylı yada direkt şarjı kontrol eden telefon içerisindeki CMC devresidir.
ayrıca bazı lion veya lipo pack içerisinde sıcaklık ölçümü için NTC de vardır.
 
Biraz yardimci olayim 1. Si 18v cihazi çaliştirmak ıcin 5 hucre li ion pil kullanilmali
2 cihazin gucune ve hucre sayisina uygun bms pcm devresi (her bir hucrenin 4.2v uzerine cikmasini ve 2.5 v altina dusmesini engeller) kullanilmali 21v da cektigi akimi hesaplayip ornegin 5a cekiyorsa en az 7a lik bi devre kullanilmali
3. 4.2x5=21v li ion sarj cihazi gerkli

Balansli devre daha saglikli olur. Sarj cihazi sabit akim verse oda is gorur fakat verecegi akim 1a olursa iyi olur kaliteli pil kullaniliyorsa 2-3 a da olabilir. Sarj cihazi bulamazsan dc -dc cc cevirici yardimi ile leptop sarj cihazinin voltaj ve akimini ayarlayarak ta bu isi yapabilirsin

Bu arada kullanacagin bil cihazin cektigi akimi verebilmeli samsung piller 4a akimi rahat verebilir diye biliyorum fakat 7-8a veremez galiba
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
LT1510 charge management ic ile şarj ediyorum.normalde li-ion yada li-po piller teknik olarak paralel bağlanmaz ayrıcaseri bağlandığında şarj devresi balance tip olmalıdır.

@MAIN_LOOP hocam li-ion bataryalarınız için devrelerinizde lt1510 kullanıdığınız yazmışsınız. acaba bu entegre ile bir şekilde dengeli şarj yapıyor musunuz yoksa pdf deki devreyi mi kullanıyorsunuz? ben de şu an bu entegre üzerine çalışıyorum, merak ettim.
 
@MAIN_LOOP hocam li-ion bataryalarınız için devrelerinizde lt1510 kullanıdığınız yazmışsınız. acaba bu entegre ile bir şekilde dengeli şarj yapıyor musunuz yoksa pdf deki devreyi mi kullanıyorsunuz? ben de şu an bu entegre üzerine çalışıyorum, merak ettim.

balance charge yapmıyor malesef. zaten şematikte görünüyor seri bağlantı var. ama pilleri identical alırsan sorun olmuyor. ben özellikle samsung orjinal tercih ediyorum bu sebepten. entegre gayet sorunsuz neredeyse bütün şarj edilebilen pilli devrelerimde bunu kullandım hiç sorun yok. araç takip sisteminde de bunu kullandım. fakat protect devresini ayrıca eklemelisin. 2.5 altına inmesine izin vermemek için
 
Akülü vidalamalar yükte 15 - 20 amper çekerler bu akımları normal lion piller karşılayamazlar. En az 10 c değerinde akım verebilen pilleri kullanabilirsiniz. Boşta çalıştırırlar ama zorlanınca piller gereken akımı veremediğinden iş göremez. Piyasada satılan piller genelde fenerler içindir. Elektronik sigaralarda kullanılan yüksek c değerli pilleri kullanabilirsiniz.
 
1.5 amperlik li-ion bayaryali yeni aldigim vidalama 2 kademeli şanziman 2. Kademede iki kisiyi cevirir. Total guc 18w saat. C ile alakali degil. C yi arastirirsan kisa sureli asiri akim yuklerini tolare etmek icin yuksek tercih edilir. Teoride c degeri ile pil uzerinde yazan akim carpilir ve kisa sureli bu akim alinabilir. Akulu vidalamalarda guc motordan degil sanzumandan elde edilir.

Pili actim kisa devre yaparak max cektigi akima baktim pens ampermtre ile 4.2 a gorur gibi oldum ve pil öldu suan icine ne sigorta koymuslar nede termal protecter. Icerisindede goruldugu uzere 18650 tip samsung standart lityum pil var. 15-20 amper bu pilden alman imkansiz. Allahtan ikinci pil grubu var yedik bataryayi durup dururken :)
 

Ekli dosyalar

  • 1450657401676.jpg
    1450657401676.jpg
    51.6 KB · Görüntüleme: 38
  • 1450659238143.jpg
    1450659238143.jpg
    57.8 KB · Görüntüleme: 39
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ölçmek için piller kısa devre edilmez. Matkaplar için mecburen yüksek performanslı piller kullanılır. Vidalama yapıldığından devir düşürülerek tork arttırılır 1. kademe daha düşük devir ve daha yüksek tork verir 2.kademe yüksek devir düşük torklu olur. 4.2 amper gösterene kadar pilden çok yüksek akımlar geçip hasar vermiştir. Test sırasında yükte 20 amperleri rahatlkla görebilirsiniz. Kısa devrelerin akımları ne olur denemek lazım.
 
20 amper cok gibi geldi ama kac amper cektigini ancak yuk altinda anlayabilirsin. Teorik olarak kac vatlik cihaz ise onu 18v bolerek bulabilirsin ama bu deger ne kadar guvenilir bilmiyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,994
Mesajlar
922,364
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst