M30 dan önce home değil de Orijin noktasına göndermek gerekir demek istediniz heralde. Eğer başlangıçtaki sıfır noktamız home noktamız değilse. Ayrıca gönderilmese de birşey farketmeyecektir. M30 dan önce isterseniz örneğin G0X150Y45Z50 de denebilir. Her nerede olursa olsun program orijin noktasına göre başlayacaktır...
O zaman kodun sonunda ben şunu mu yazmalyım
G0 X0.0000 Y0.0000 Z1.0000
M30
(Bunu denedim ama z eksni m30dan sonra yine aşşağı iniyor benim istediğim iş bittkten sonra havada asılı kalsın bu kadar basit.
Bakın tam yapmak istediğimi kategori halinde detaylı olarak anlatacağım
Şimdi ben 120cm 80 cm depron plakadan model uçak kesiyorum
1.Klavyeden işleme ucunu başlangıç noktasına(depronun temiz bir kısmına) getiriyorum sonra z ekseninin depronun içine ne kadar gireceğini el ile ayarlıyorum.daha sonra tüm eksenleri sıfırlayıp cycle start veriyorum
2.makina başlıyor kesmeye...kesimi tam bitiricek kesim bitiyor z eksni yükseliyor kendini uçurumdan atar gibi bırakıyor ve shavyanın ucundaki 0.5mm tel saplanıyor ve yamuluyor.
3.Havyanın x konumunda veya y konumunda olması farketmez ama işin bitiği yerde havada kalması benim için daha iyi ben daha sonra el ile istediğim yere götürebilirim.
4.Şimdi işin bittiği yerde havyanın havada(yani z ekseninin) kalması için m30 dan önce mi bir kod yazmalıyım m30dan sonramı bir kod yazmalıyım?daha doğursu ne kodu yazmalıyım?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Bu yüzden 10 dan fazla uç kırdım ve yaptırması tornacıda gereçeten masraflı masrafı geçtim yol +vs +zaman lütfen yardımcı olun..