Mach3'e Alternatif CAM Programı Yapmak

Şuanda henüz o aşamaya gelmediğim ve tecrübem olmadığı için backtracking (belli bir satırı önceden yorumlayıp, makinanın bir sonraki hareketine geçişte optimum hız/geçiş sağlamak) adlı algoritmanın sadece olduğunu biliyoruz şuan, gerekeceğini de tahmin ediyorum (En azından plazma keserken bir sonraki harekette). Bu konuda ileride ilgileneceğim.

Sanırım DXF okuyan 2D işleme yapan bir yazılım yapmıştınız, benim deneyimlerime göre DXF ücretli bir standart ve direkt olarak bununla işlem yapmak şuan bizim için imkansız. Kalkıp bir DXF parser yazacak vaktimiz yok, bu belki 6-7 ayımızı alır. Halihazırda piyasada DXF çözebilen açık kaynak yazılımlarda yorumlardan gördüğüm kadarıyla tam stabil çalışamıyor. Şahsen DXFyi de hiç sevmiyorum.

Bunun yerine ben koordinat ve işlenecek parça bilgilerini direkt olarak GCODE'lardan alıp, gereksiz işmili komutlarını silip parçayı sahneye koymayı düşünüyorum. Daha sonra masaüstü yazılımımda iş miline ve yapılacak şeylere tekrar karar verdirtip işlemeyi düşünüyorum. Bu konuda bir hatam var mıdır sizce?

Eğer bu planım sağlıklı olmazsa, artık tamamen açık kaynak olan örneğin SVG ya da STL tarzı birşey bakınacağım. HTML5 canvas ile sıfırdan kendim çizdirtmek de bir opsiyon ama bu işin süresini çok uzatıyor.




Kosgebe başvurduk ancak işe başlamış olduğumuz için kabul edilmedi. Bu projeyi bitirip bir sonraki projeler için önceden deneyeceğiz artık.


Yaşadığımız yer çok dandik ve bu işe çok uzak. Traktöre pulluk yapsaydım destek alırdım, ama böyle olmuyor işte. Dükkana gelen herkese ne yapmaya çalıştığımızı anlatmaktan, onların anlamamasından yeterince demoralize olduk. Artık makinayı gören herkese farklı birşey anlatıyorum. Bu ekmek pişirme makinası, bu halı yıkama makinası gibi :D.

İşi bilen de çıkıyor, ama "Plazma üreticisi çok var yeaa" deyip yine demoralize ediyor. Dükkanın camlarını siyaha boyadım artık kimse gelmesin görmesin diye. :D


Bu projeyi yakından takip ediyorum. Ama grbl bize uymuyor, mecburen firmware kısmını da kendim yapıyorum. Hem minimalistic düşünüldüğü için, hem halihazırda bu kadar geliştiği ve artık onu kendi çıkarıma modifiye edememem için. + Olarak bu işi gelecekte yabancı piyasada ticari olarak da düşünüyorum. Bu yüzden açık kaynak birşeyi tekrar lisanslamam sıkıntılı olacaktır. Yine de oradan öğrendiğim bazı şeyler var, bunları kendim entegre ediyorum kendi yazılımıma.


Bu arada daha önce hiç sormadınız, niye böyle bişeye kalkıştın çıkarın ne falan diye?
Çok önceden anakartı yanmış olan, Türkiye'nin ilk cnc denemelerinden olan Maximus adlı proje ile yapılmış bir makina vardı. Bunu tekrar kendi yazılımımla (masaüstü/gömülü) ve yaptığımız kendi anakartımız ile ayağa kaldırdık. Bundan gelen cesaretle yaşadığım yerde olmayışından dolayı da para kazacağımıza inanarak piyasadan satın alacağımız ürünlerle bir plazma kesim makinası yapmak istedik. (Ben (Yazılımcı), kardeşim(Grafiker), babam (Grandmaster Usta) ve elektronikçi arkadaşım).

Ancak herkes kendi işinde naçizane uzman olmasından ve hiçbirimizin ticarette uzman olmayışından dolayı, özellik özellik üstüne bindi ve Türkiye şartlarında üretilen makinalara kıyasla çok daha fazla fantezili şeylerinde bulunduğu bir makina projesi ortaya çıktı. Plazma konik yapmasın, arkasına bir spindle koyalım, delikleri matkapla delelim, diş çekelim, havşa açalım vs vs derken birçok gerekli gereksiz özelliği barından bu fikirin peşinden üretime başladık.

Şuan elimizde %95i bitmiş bir makina, yarısı bitmiş bir kontrol kartı ve %30u bitmiş bir yazılım var. Bu kadar çabanın, küçük bir ilçede küçük bir dükkanda başarılı/başarısız olmasındansa, yapılan bu emeğe belki destek almak, belki fikirlerle daha da geliştirmek adına buradayız işte.

Ben bu işi, sonucu ne olursa olsun, makinanın tasarımı hariç olarak geri kalan herşeyi açık kaynak yapıp herkesle paylaşmak istiyorum. Çünkü bizi bu işe iten, istediğimiz şeyleri yapabilecek hazır bir ürünün/lerin olmayışıdır. Olanların da ya fiyat ya da kusursuz olarak işimize yaramayışıdır.

Yaklaşık maliyeti 120bin tlyi bulan bu projede 50bin tlsi yabancı ürünlere (Hypertherm, Şahin Rulman, Birlik Rulman, Delta), geri kalanının hepsi yerli ürünlere gitmiştir (Arel, Bizim sanayideki Demirci :D, Makina Takım, İşçilik, vs)

Hedefimiz bu projeyi bitirip, yaşadığımız yerde fason imalatlar yapıp koyduğumuz sermayeyi geri almak ve diğer çılgin projelerimize sermaye oluşturmak). Yani kısacası bitmeme gibi bir şansı yok, başarılı/başarısız olma şansı var. Ama her halükarda koyduğumuz bu emeğin yazılım ve donanım kısmını daha da iyileri bu ülkeden çıksın diye paylaşacağız.

Bir hoby cnc'ci olarak çalışmalarınızı büyük bir zevkle takip ediyor ve takdir ediyorum.Bu paylaşımınızı okurken hem güldüm,hem duygulandım neden bilmem ama hemde gururlandım sizin adınıza.
Park ettim , takipteyim.
Saygılarımla
 
@mashadow Bir usta çırağına bir değerli taş vermiş ve bunu çevremizdeki esnaflara götür ne kadar fiyat veriyorlar öğren demiş?Çırak bu taşı almış önce bakkala gitmiş:Bakkal rengi çok güzelmiş bununla benim torunum oynar 5 tl veririm demiş.Çırak oradan çıkmış terziye gitmiş terzi:Çok güzel bir taş ben bunu yaptığım elbiselerde süs olarak kullanırım ve 10 tl veririm demiş.Daha sonra bir kuyumcuya götürmüş taşı kuyumcu taşı görünce:Ne kadar büyük bir pırlanta daha önce böylesini görmedim buna ne istersin diye sormuş.Çırak sen fiyat ver demiş.Kuyumcu dükkanımı,evimi herşeyimi veririm yeter ki o taşı bana sat demiş.Çırak ta ben bunu satmak için değil fiyat öğrenmek için ödünç aldım satamam diyerek pırlantayı alarak dükkana dönmüş.Ustası çırağına:Söyle bakalım ne öğrendin bu işten demiş.Çırak:Bir şeyin değerini ancak onunla ilgilenen o işin ustası bilir demiş.
Yazında çok güzel bir nokta vardı:Ben pulluk yapsaydım teşvik alabilirdim ama CNC yapıyorum buyüzden alamıyorum.Çok doğru bir tespit trakya dasın ve sanayii tarım üzerine çoğunlukla ama ya istanbul bayrampaşa öyle mi?CNC torna ve freze,universal torna ve freze ve hatta demir kesme testereleri bile bu bölgede satılır ve dağıtılır.Cnc torna ve frezelerin Türkiye distürübütörlüklerinin yüzde 90 ı yine burada dadır.Her türlü torna teknik servisi de yine bu bölgededir.Bu bölgedeki firmalar sizin ne yapmak istediğinizi anlayacak ve size hem malzeme hemde teknik destek verebilecek firmalardır.Bu konudaki yazılım ve kontrol ünitelerinin eksik ve yanlışlarını yine buradaki teknik servisler çok iyi bilir.Bu bölgedeki firmalarla bağlantı kurup hem yaptığınız makinenizi hemde eski CNC leri revizyon işleri için kontrol kartınızı ve yazılımınız bile pazarlayabilirsiniz.
Sponsor aranabilir mesela
Buradaki sponsor istanbul bayrampaşa da bulunamazsa trakya da hiç bulunmaz!
 
Gelişmeler güzel görünüyor,
Allah muvaffak etsin. Bu kadar yorum bile ufak bir destek oluyorsa ne mutlu.
Yine de eksik gedikleri yazın da belki bir şeyler çıkar.
 
Arkadaşlar bir arkadaşım ile beraber kendi sürücümüzü yapmaya çalışıyoruz sonuçları buradan en kısa zamanda paylaşacağım

E5603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Kendi konumu tekrar gündeme taşıyayım :cool:

Şimdi bazı gelişmeler var yazılımda ve;

11Kw Delta marka spindle sürücümü bilgisayardan yapmakta olduğumuz bu yazılım ile kontrol edeceğiz. RS485 portu üzerinden mümkünse TCP/IP. Şimdi standart olarak bir pot bağla devri öyle ayarla falan demeyin, o zaten var da, yaptığım egzantirik işlerden dolayı spindle'ın bir takım arızalara düşme ihtimali ve, belli devirlere ulaşabildiğinde bunu anlayıp ona göre özel hareketler vs yaptıracağım. Biraz kompleks yani, sürücüye tam hakimiyetimin olması gerekiyor.

Şimdi bu inverter sürücünün datasheetinde diyorki bunu bilgisayara modbus protokolünden bağlamak için vfd-usb1 yada IFD8500 diye bir aparat dönüştürücü lazımmış.

Dönüştürücü bu:
releases_R806-290408-IFD8500.jpg



Sürücü bu:
Delta-VFD-Series.jpg


Soru 1: Makinada kullanacağım bilgisayarda rs232 sınırlı sayıda var, ben usb ile yapmak istesem bir de rs232yi usbye çeviren dönüştürücü mü alacağım.

Soru 2: Bu meret biraz pahalı 250-350tl arası değişiyor, başka marka daha ucuz bişey alsam sorun olur mu?

Soru 3: Bunu ucuza alabileceğim bir yer bilen?
 
ucuza aldığın meretler çalışmıyor abi. Ben Servo sürücüler için aldığım 232 yi usb ye çeviren zımbırtıdan fiyatı uygundu aldım. açıkçası çok sorun çıkacağını düşünmemiştim. Ama yanılmışım dönüştürücülerde kalite cidden önemliymiş. Önce kötüsünü alıp sonra iyisini alınca kalitelisi daha pahlıya maal oldu :D
 
ucuza aldığın meretler çalışmıyor abi. Ben Servo sürücüler için aldığım 232 yi usb ye çeviren zımbırtıdan fiyatı uygundu aldım. açıkçası çok sorun çıkacağını düşünmemiştim. Ama yanılmışım dönüştürücülerde kalite cidden önemliymiş. Önce kötüsünü alıp sonra iyisini alınca kalitelisi daha pahlıya maal oldu :D

Aslında benim de gönlüm bundan yana, hatta ikinci el satan birini buldum aynı ürün, ama vazgeçtim fiyatı 100tl olmasına rağmen. Bana şimdi bu işlerden anlayan biri lazım, yapmak istediğim şey başlangıç için elimdeki 11kw delta sürücüyü çalıştırmak, devamında bunu bir kütüphane gibi yapıp bütün rs485 uyumlu delta sürücüleri kontrol etmek. (Elimde birtane de 0,75kw var). Ben fazla uçmadan biri bu işin olurunu anlatırsa iyi olacak =)
 
Fast ltd ile görüşsene bi. En iyi onlar cevap verirler bence.
 
Peki bu rs232>usb dönüştürücü. Sence sürücünün rs485 olan bağlantı yerine direkt buna bağlayabilir miyim?

Yoksa hem yukardaki IFD8500ü alıcaz, o rs485ten rs232ye çevirecek, sonra senin bu aparatı alıcaz o da rs232den usbye mi dönüştürecek?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,143
Mesajlar
933,538
Kullanıcılar
453,225
Son üye
licensechamps

Yeni konular

Geri
Üst